Konyhalál

Kalácskoszorú – tojásmentes recept

Kalácskoszorú tojás nélkül

 

Eredetileg fonott kalácsot terveztem, de fonott kalácsot bárki tud csinálni – nyilván rajtam kívül :), így aztán módosította erre a csavart kalácskoszorúra. A két tésztacsíkot egyszerűbb kezelni és ha megfelelő nagyságú tortagyűrűbe rakjuk, nem kel mindenfelé, hanem szépen kör alakú marad.

A tészta külső részém van meg mit javítanom, hogy egyenletes legyen, a belseje viszont kifejezetten jól sikerült. 

 

Hozzávalók:

3 dl tej

3 dkg élesztő

50 dkg liszt

5 dkg olvasztott vaj

4 ek cukor

1 ek kakaópor

 

Elkészítés:

Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A liszttel és a vajjal az élesztős tejet alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk.

Ha kakaós részt is szeretnétek, akkor az tészta feléhez a liszttel együtt keverjétek hozzá a kakaóport is.

Konyharuhával letakarva kb egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Majd 2 kalácshoz 4 részre osztjuk a tésztát (fehérből 2 adag, kakaósból 2 adag.)

Hosszabb hurkákat formázunk belőlük, a hurka egyik végét összenyomkodjuk és egymáson átvetve összetekerjük. A két véget összzekapcsoljuk, sütőpapíros tepsire tesszük. Nekem volt pont akkora csatos tortaformám, mint a koszorú, így azt szépen a koszorú köré tettem, így megtartotta a formáját sütés közben is.

Megkenjük tejjel a tetejét (vagy aki nem tojásallergiás, az kenje meg tojással, szebb lesz).

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kalácskoszoró tojás nélkül

Kalácskoszorú tojás nélkül

 

 

Forrás: http://splitinapok.blogspot.hu/2013/07/fonott-kalacs.html

 

Így formázd a kelt tésztát – 30 ötlet lépésről lépésre

 

Hamarosan itt a húsvét, készítsünk szép, formázott kelt tésztás süteményeket!

A kelt tésztát nagyjából mindenki szereti, milyen jó is a langyos puha tésztába beleharapni! Lehet édes vagy sós, töltött vagy csak “sima”, mindegyik finom. És a finomságot megtoldhatjuk egy vizuális élménnyel is, ha különleges formát adunk a süteménynek.

Íme 30 ötlet a tészta formázásához, lépésről lépésre képekkel bemutatva.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Képek forrása: Pinterest

 

 

Töltött lepénykenyér

 

Ha valami meg van töltve, az mindig finom! Én sem értem, hogy miért ízlik jobban, ha belül van a “lényeg” és nem mellette. De ugye, hogy te is jobban szereted pl. a hot-dogot, mint a virslit egy kiflivel, vagy szilvásgombócot a nudli és pár szem fahéjas szilva helyett? Akkor ezt is kedvelni fogod, kipakolhatod a maradékot a hűtőből, rögtön bele a vékony kelt tésztás lepényekbe!

 

Hozzávalók (4 darabhoz):

50 dkg liszt

2 dkg friss élesztő

3 ek olaj

3 dl víz

1,5 kk só

tölteléknek: paradicsomszósz, tejföl, sajt, gomba, sonka, kukorica, stb

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyújuk, letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Majd 8 egyenlő részre osztjuk és serpenyő méretűre nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.

Egy tésztáta vékonyan rápakoljuk a tölteléket, egy másikkal lefedjük, az oldalánál alaposan összenyomkodjuk, különben szétnyílhatnak sütés közben.

Száraz, forró serpenyőbe tesszük és pár perc alatt mindkét oldalát átsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://napfenyesfuszer.blogspot.hu/2012/10/toltott-lepenykenyer.html

Sós négyes

 

Ez tulajdonképpen a klasszikus sós perec, csak annál sokkal jobb.

Hogy miért jobb? Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de a perec formázása nekem túl macerás, egyszerűen nem tudok olyan hosszú tésztarudat sodorni, hogy egy normális perec kijöjjön belőle. Másrészt nem túl gazdaságos sütni, 2 perec ferne max egy nagy tepsibe. És magunkkal vinni sem praktikus, ha a munkahelyen szeretnénk tízóraizni belőle, a boltinál pl. össze is kell törnöm, hogy beleférjen egy zacskóba. Ja, én én a puhább részeket szeretem jobban és mivel ezek egymás mellett sülnek, a hosszanti részeken több lesz a puhaság. Szóval ezután lehet, hogy nem is fogom strapálni magam pereceléssel (bár ki tudja… :)), ez a sós négyes nekem abszolút bevált!

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

fél ek só

0,7 dl olaj

sós mázhoz:

1,5 ek liszt

1 ek só

kevés víz

 

 

Elkészítés:

Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A többi hozzávalók hozzáadva alaposan összegyúrjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

16 egyenlő részre osztjuk, egyforma hengerek sodrunk belőle, 4-4 darabot egymás mellé teszünk sűtőpapírral bélelt tepsibe.

200 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg enyhén elkezd színesedni.

Közben a mázhoz a liszthez és sóhoz annyi vizet adunk, hogy sűrűn folyós legyen.

A forró rudakra csorgatjuk a mázat és néhány percre visszatesszük még a sütőbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/11/sos-negyes.html

Szuperpuha sajtos pogácsa

 

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂

Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.

Próbáljátok ki ti is!

 

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél dl langyos tej

1 ek liszt

1 tk cukor

80 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg disznózsír

2 dl tejföl

2 tojás

1 ek só

1 tömlős sajt – lehet ízesített is

20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)

kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag

 

Elkészítés:

Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.

Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.

Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.

Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.

A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.

Letakarva pihentetjük 20 percig.

Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyed órát ismét állni hagyjuk.

A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Támadááás! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!