Konyhalál

Töltött lepénykenyér

 

Ha valami meg van töltve, az mindig finom! Én sem értem, hogy miért ízlik jobban, ha belül van a “lényeg” és nem mellette. De ugye, hogy te is jobban szereted pl. a hot-dogot, mint a virslit egy kiflivel, vagy szilvásgombócot a nudli és pár szem fahéjas szilva helyett? Akkor ezt is kedvelni fogod, kipakolhatod a maradékot a hűtőből, rögtön bele a vékony kelt tésztás lepényekbe!

 

Hozzávalók (4 darabhoz):

50 dkg liszt

2 dkg friss élesztő

3 ek olaj

3 dl víz

1,5 kk só

tölteléknek: paradicsomszósz, tejföl, sajt, gomba, sonka, kukorica, stb

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyújuk, letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Majd 8 egyenlő részre osztjuk és serpenyő méretűre nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.

Egy tésztáta vékonyan rápakoljuk a tölteléket, egy másikkal lefedjük, az oldalánál alaposan összenyomkodjuk, különben szétnyílhatnak sütés közben.

Száraz, forró serpenyőbe tesszük és pár perc alatt mindkét oldalát átsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://napfenyesfuszer.blogspot.hu/2012/10/toltott-lepenykenyer.html

Sós négyes

 

Ez tulajdonképpen a klasszikus sós perec, csak annál sokkal jobb.

Hogy miért jobb? Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de a perec formázása nekem túl macerás, egyszerűen nem tudok olyan hosszú tésztarudat sodorni, hogy egy normális perec kijöjjön belőle. Másrészt nem túl gazdaságos sütni, 2 perec ferne max egy nagy tepsibe. És magunkkal vinni sem praktikus, ha a munkahelyen szeretnénk tízóraizni belőle, a boltinál pl. össze is kell törnöm, hogy beleférjen egy zacskóba. Ja, én én a puhább részeket szeretem jobban és mivel ezek egymás mellett sülnek, a hosszanti részeken több lesz a puhaság. Szóval ezután lehet, hogy nem is fogom strapálni magam pereceléssel (bár ki tudja… :)), ez a sós négyes nekem abszolút bevált!

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

fél ek só

0,7 dl olaj

sós mázhoz:

1,5 ek liszt

1 ek só

kevés víz

 

 

Elkészítés:

Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A többi hozzávalók hozzáadva alaposan összegyúrjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

16 egyenlő részre osztjuk, egyforma hengerek sodrunk belőle, 4-4 darabot egymás mellé teszünk sűtőpapírral bélelt tepsibe.

200 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg enyhén elkezd színesedni.

Közben a mázhoz a liszthez és sóhoz annyi vizet adunk, hogy sűrűn folyós legyen.

A forró rudakra csorgatjuk a mázat és néhány percre visszatesszük még a sütőbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/11/sos-negyes.html

Szuperpuha sajtos pogácsa

 

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot 🙂

Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.

Próbáljátok ki ti is!

 

Hozzávalók:

3 dkg élesztő

fél dl langyos tej

1 ek liszt

1 tk cukor

80 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg disznózsír

2 dl tejföl

2 tojás

1 ek só

1 tömlős sajt – lehet ízesített is

20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)

kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómag

 

Elkészítés:

Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.

A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.

Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.

Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.

Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.

A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.

Letakarva pihentetjük 20 percig.

Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.

Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyed órát ismét állni hagyjuk.

A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Támadááás! 🙂

 

Gőzgombóc tojásmentesen

Gozgomboc tojasmentes

 

Próbáld ki te is a bajorok desszertjét!

Nekem kb tavalyig kimaradt az életemből a gőzgombóc. Aztán egyszer valamelyik boltban le volt akciózva a mirelit pultban, kipróbáltam és nagyon ízlett. Utána már motoszkált a fejemben, hogy meg kellene nekem is csinálnom, de nem szereztem be hozzá megfelelő eszközt (pl egy szűrőt), meg amúgy is, olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Aztán utánanéztem és nincs benne semmi extra és elsőre abszolút jól sikerült. 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

3 dl tej

5 dkg olvasztott vaj

csipet só

egy citrom reszelt héja

kb 8 ek szilvalekvár (vagy másmilyen savanykás, keményebb lekvár)

4 ek darált mák

4 ek cukor

 

Elkészítés:

A meleg tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet, olvasztott vajat, citromhéjat hozzáadjuk és elkezdjük összegyúrni.

Ha szép, fényes, egynemű a tészta, kelni hagyjuk kb 40 percig.

Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk, a közepébe lekvárt teszünk és alaposan lezárjuk, hogy ne tudjon esetleg kifolyni. Pihentetjük egy negyed órát még.

Vizet forralunk és egy kiolajozott párolóbetétbe, szűrőbe tesszük a gombócok egy részét (ahogy fér, ne legyenek egymáson). Fedő alatt pároljuk kb 10-15 percig.

Ha a gombócok elkészültek, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal. Lehet mellé egy hígabb vaníliapudingot/öntetet is kínálni.

 

Tudtad, hogy van Magyaroszágon is gőzgombóc fesztivál Geresdlakon?

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://katakonyha.blogspot.hu/2009/06/nagy-vegetarianus-kihivas-i-gozgomboc.html

 

Pani popo – szamoai kókuszos kelt kalács

Pani popo

 

Bár egzotikusnak tűnik, nem kell hozzá semmi extra, tulajdonképpen az eredetileg megadott kókusztej sem, ezt tejben főtt kókuszreszelékkel helyettesítettük. Egy nagyon puha, nagyon kókuszos, az alján enyhén pudingos kalácsszerű tésztát kapunk, én imádtam!

Aki régóta követi a blogomat, annak feltűnhetett, hogy különös vonzalmat érzek a hülye nevű kaják iránt 😀 Azt hiszem, kategóriagyőztes a nyúlseggtorta, de volt egy “értekezés” a facebookon az apácafingről is – igen, ez egy süti! 🙂 Na, ez se különb, bár a neve csak utólag derült ki számomra, ezt inkább az érdekes elkészítési módja miatt választottam.

 

Hozzávalók:

tésztához:

45 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1,5 dl langyos víz

1 csipet só

1 ek olaj

2 dl kókusztej*

10 dkg cukor

sütéshez:

2 dl kókusztej*

2 ek vaníliás cukor

* a 4 dl kókusztejet 4 dl tehéntejben megfőzött 10 dkg kókuszreszelékkel helyettesítettük

 

Elkészítés:

Ha nem kókusztejet használunk, akkor 4 dl tejben kb 10 dkg kókuszreszeléket puhára főzünk és hagyjuk langyosra hűlni.

Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a cukorral és sóval elkeverjük, majd mehet hozzá az élesztős víz, az olaj és a 2 dl kókusztej. Lágy tésztát dagasztunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.

Mi jénaiban csináltuk és az kicsinek bizonyult, így én inkább a normál, kb 30×20 cm-es tepsit ajánlom hozzá, jó, ha nem alacsony az oldalfala. Ezt kivajazzuk. Eredeti recept szerint a tésztát 12 részre kell osztani, én azt javaslom, hogy legyen inkább több kisebb rész, 16 vagy 20 db, ezeket egyforma gombócokká sodorjuk. A kisebb gombócok könnyebben megsülnek, egyenletesebbek lesznek és jobban megszívják magukat a vaníliás szósszal.

A gombócokat egymás mellé rakosgatjuk a tepsiben.

10-15 percig pihentetjük.

Majd rálocsoljuk a maradék 2 dl kókusztejet és megszórjuk vaníliás cukorral. Állni fog a tejben a tészta.

180 °C-os sütőben kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha nem magas falú a tepsink, akkor érdemes egy nagyobb tepsit vagy alufóliát a sütő aljára tenni, nekünk kifutott a tej egy kis részen – jobb, ha nem a sütőt kell vakargatni utána.

Sülés közben a tészta a tej nagy részét felszívja, egy része pedig pudingos sűrűségű krémmé, szósszá alakul.

Melegen és hidegen is nagyon finom.

 

 

Hasonló, “szószos” sütik:

banános süti karamellás szósszal

csokitorta saját levében

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Pani popo

Pani popo

Pani popo

 

Forrás:

http://rozmaringeso.blog.hu/2014/09/03/pani_popo-_a_szamoai_kokusztejes_zsemle

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!