Konyhalál

15+1 gasztroajándék az utolsó pillanatra

gasztroajándék    

 

Saját készítésű ajándékot adni és kapni is jó.

És szerintem az egyik legjobb a gasztroajándék, mert a hasát általában mindenki szereti, tehát mellélőni nem nagyon lehet, másrészt el is fogy, tehát soha nem lesz “felesleges holmi” vagy olyan, ami nem tetszik.

Készítsetek Ti is a barátoknak, családtagoknak, most mutatok egy pár ötletet, amelyek az utolsó pillanatban is elkészülhetnek!  

 

Aszalt gyümölcsös keksz

gasztroajándék aszalt gyümölcsös keksz  

Ezüstkeksz

ezüstkeksz  

Kókuszcsók

gasztroajándék kókuszcsók  

Narancsos-diós keksz

gasztroajándék narancsos diós keksz  

Amerikai csokis keksz

gasztroajándék amerikai csokis keksz  

Gesztenyés-lekváros linzer

gasztroajándék gesztenyés-lekváros linzer  

Reform linzer

gasztroajándék reform linzer  

Dombornyomott mézeskalács

dombornyomott mézeskalács gasztroajándék  

Mézeskalács madár

mézeskalácsa madár gasztroajándék  

Csokilekvár

csokilekvár gasztroajándék  

Banánlekvár

banánlekvár gasztroajándék  

Narancslekvár almából és némi narancsból

narancslekvár gasztroajándék  

Kiwi curd

kiwi curd gaszroajándék    

Lemon curd

lemon curd gasztroajándék  

Színes-ízes kockacukor

színes ízes kockacukor gasztroajándék  

És amibe mindezt beleteheted: angyalkás befőttesüveg

gasztroajándék csomagolás befőttesüveg    

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel jobb oldalon a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂  

 

Egyszerű marcipános mikulás keksz

Egyszeru marcipan mikulas keksz

 

A kerek kekszből bármilyen figura lehet! Erre hívtuk fel a figyelmet az NLCafé Téli fesztiválján tartott kekszdíszítő workshopunkon is, ahová rengeteg ötlettel (és sok keksszel) készültünk.

Most pont az oda sütött vaníliás kekszemet alakítottam egyszerű mikulássá.

 

Hozzávalók:

kerek kekszek

fehér, rózsaszín és piros marcipán (esetleg fekete, de ha nincs, akkor kevéske kakaópor)

 

Elkészítés:

Kell hozzá ugyanaz a kerek kekszkiszúró, amivel a kekszet is kivágtuk és egy kicsi pogácsaszaggató (vagy felespohár, de akár egy dezodor kupakja is megteszi 🙂

A rózsaszínből egy kis ovális kerek részt kivágunk. Ezt lehet késsel is, nem fog látszódni a széle. Ezt a keksz közepére helyezzük.

A fehérből a kekszkiszúróval kiszúrunk egy darabot. Az 1/3 részénél keresztben elvágjuk, majd a kisebb részéről egy vékony csíkot vágunk belőle, ez lesz a sapkán a prém.

A nagyobbik részének a szélén késsel apró háromszögeket vágunk ki és a vágott széleket az ujjunkkal enyhén kerekre nyomkodjuk. A kis pogácsaszaggatóval a belső részből kivágunk egy darabot az arcának.

A fehér maradék részeiből megformázzuk a kis bajuszkákat és a pompont a sapka végére.

A pirosból szintén a kekszkiszúróval kiszúrunk egy részt – itt elég, ha a felső 1/3 részényi mennyiséget nyújtunk. Egy háromyszögnyi rész kell a sapja végéhez is, itt kicsit kísérletezni kell, hogy a kerek végéhez eső része is passzoljon.

Kell még az orrnak egy piros bogyó, illetve a szemeknek két fekete/barna.

Ahhoz, hogy a kekszhez, illetve a részek egymáshoz ragadjanak, használjuk pár csepp vizet, ezt legjobb ecsettel felvinni, de éppen csak benedvesíteni kell.

Azt hiszem, a képről jobban látható, hogy hogyan készül, mint a leírásból 🙂

 

 

Nézd meg a télapó marcipánfigura és a földimogyoró mikulás készítését is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Egyszeru marcipan telapo keksz

Egyszeru marcipan telapo keksz

 

 

 

Banános-csokis zabkeksz 3 hozzávalóból

banános-csokis zabkeksz

 

Baromi egyszerű, kívül enyhén ropogós, belül puha keksz. Vidd magaddal tízóraira vagy dobj a táskádba pár darabot és gyorsan csillapíthatod vele az éhségedet. Csoki helyett vagy éppen mellett tegyél bele aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvakat!

 

Hozzávalók:

1 érett banán

kb 2 dl zabpehely

3-4 kocka étcsoki

 

Elkészítés:

A banánt összetörjük villával. Hozzákeverünk annyi zabpelyhet, hogy egy formázható, de elég lágy tésztát kapjunk, plusz a csokit kis darabokban. 

Egyforma nagyságú golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire enyhén ellapítva rakjuk őket.

180 °C-os sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Banános-csokis zabkeksz

 

Forrás:

http://sutizo.cafeblog.hu/2016/09/13/bananos-zabpelyhes-csokis-kekszek/

Ropogós-olvadós csokis keksz

ropogós-olvadós csokis keksz

 

Ez a keksz annyira szuper! A külseje enyhén ropogós, a belsejében pedig ott a majdnem folyós csoki. Ez köszönhető annak is, hogy ötször annyi benne a csoki, mint a liszt. 🙂

Kb fél óra alatt már ehetsz is belőle.

Ha magas kakaótartalmú étcsokival és Nyírfacukorral készíted, már egy egészségesebb nassolnivalóval elégítheted ki az édesség utáni vágyadat.

 

Hozzávalók:

20 dkg étcsoki (legalább 60 %-os)

4 dkg vaj

15 dkg Nyírfacukor

2 tojás

4 dkg liszt (igen, csak ennyi)

fél csomag sütőpor

esetleg fél rúd vanília kikapart magjai (én ezt kihagytam)

 

Elkészítés:

A csokit megolvasztjuk a vajjal. Ezt lehet vízgőz felett, én mostanában mikróban szoktam, kb 20 másodpercenként kiveszem és megkeverem, vigyázni kell vele, mert megéghet, ha nem figyelünk rá. Hűlni hagyjuk.

A tojást a Nyírfacukorral és vaníliával habosra keverjük – gépi habverővel kb 5 percig.

A langyos csokit hozzáöntjük és tovább keverjük géppel.

Ezután mehet bele a liszt és sütőpor keveréke.

10 percig pihentetjük a tésztát, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.

Sütőpapíros tepsibe rakunk kicsi kerek halmokat a tésztából. Én kb 3/4 evőkanállal tettem a nagy gáztepsibe 16 halmot és volt, ahol összenőttek, szóval inkább fél evőkanálni massza legyen egy keksz és távol rakva egymástól.

8-12 percig sütjük. 8 percnél kívül ropogós, belül puha, nyelven szétolvadós lesz, 12 percnél az egész ropogós. 

Akkor emeljük le a sütőpapírról, ha már kihűltek.

 

 

Válogass 20 kihagyhatatlan csokis süti közül! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Ropogós-olvadós csokis keksz

 

Forrás: http://www.moksha.hu/konyha/ropogos-olvados-csokolades-keksz/

 

Egyszerű vaníliás keksz

vaníliás keksz

 

 

Egyszerű keksz – gasztoajándékként vagy csak úgy otthoni nassolásra.

Most direkt olyan kekszet kerestem, amihez nem kell sütőpor, mert ki akartam próbálni az új sütipecsétjeimet. Szépen megmaradt a keksz formája és a belepecsételt minták is. A vaníliás a legegyszerűbb változat, én egy részébe kevertem kakaóport is, de díszíthetjük pl. kókuszreszelékkel is.

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 vaníliarúd kikapart magja

 

Elkészítés:

A vajat felkockázzuk és az összes hozzávalóból gyorsan tésztát gyúrunk.

Folpackba csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk és kekszeket szaggatunk belőle.

160 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük.

 

 

Próbáld ki a narancsos-diós, a színes csíkos és a cicás kekszet is! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

vaníliás keksz

 

Forrás: http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2014/12/vanilias-keksz.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!