Konyhalál

A világ legbizarrabb kávézói

 


Az emberek többsége rendszeresen jár kávézóba. Ha kávészerető, akkor egyértelmű, hogy miért, de egyébként van, hogy egy munkamegbeszélés, baráti találkozó vagy éppen egy randi miatt térünk be. És persze nem mindegy, milyen a körítés a kávénk mellé, azaz hogyan néz ki a hely.


Egyre magasabb az emberek ingerküszöbe, így egyre nehezebb a kávézóknak (vagy éppen más vendéglátóhelyeknek) különlegesnek, megjegyezhetőnek vagy éppen meghökkentőnek lennie, ami visszatérésre készteti a régi vendégeket vagy bevonzza az újakat.
Ha furcsa vagy éppen bizarr kávézókban szeretnénk felhörpinteni a napi betevőnket, akkor Japánban keressük ezeket a legjobb helyen. Ott ugyanis a cosplaynek, azaz egyfajta jelmezes előadóművészetnek, szerepjátékoknak komoly követő- és rajongótábora van, az utcai divatra, viseletre is hatása van. Nem csoda, hogy a kávézókba is begyűrűzik a cosplay-őrület, egyre több beöltözős vendéglátóhely között válogathatunk.


Maid café
Itt szolgálólány ruhás személyzet várja a vendégeket, a férfiakat mesternek, a nőket pedig úrnőjüknek szólítva. A ruházatuk van, hogy a múlt századbéli szobalányok, cselédek viseletére emlékeztet köténykével, fodrokkal, harisnyával, de van, ahol a felszolgálók cica- vagy nyuszifület hordanak. Japánban több mint 200 ehhez hasonló kávézó és étterem van. A legtöbb idelátogató anime, manga vagy videójátékrajongó, az ezekben szereplő karaktereket igyekeznek megjeleníteni a felszolgálólányok, akiknek átlagéletkora 20 év alatti, ez a szűzies, kislányos kinézet igen vonzó a vendégek számára. Érdekesség, hogy a vendégek kb harmada nő, azaz úrnő.
A maid foglalkozik sokkal “behatóbban” foglalkozik a vendéggel, mint egy átlag pincér, pl. az alap, hogy ő rakja a vendég kávéjába a tejszínt és a cukrot, de van, ahol kanállal meg is eteti. Sőt, néhol fültisztítást, váll-, hát- és karmasszázst is vállalnak vagy van, aki azért fizet, hogy a maid játsszon vele videó- vagy kártyajátékokat. A maid-ek munkája a korabeli gésákéra hasonlít, fő feladatuk a szórakoztatás.


Chubby Maid Café
Itt a kifejezetten teltebb idomú pincérlányok hozzák ki a rendelésünket, persze a szolgálólányruha itt is alapnak tekinthető.Butler Café
Egyenjogúság van, a Butler Caféban a férfi pincérek komornyikruhába bújva szolgálják ki a nőket.
De van, ahol a felszolgálók tinédzser iskolásfiú jelmezben pompáznak.
Sőt, mivel a nyugati férfiak ott egzotikusnak számítanak, bizonyos kávézókban kizárólag helyes európai férfiak lesik a kívánságaikat.Cross-dressing Maid Café
A férfi felszolgálók nőknek öltöznek – és nem igazán lehet róluk megmondani, hogy eredetileg nem azok…No-pan Kissa
A pincérnők itt rövid szoknyát hordanak, ellenben alsóneműt nem. A padló meg tükrös… Ha megfizetik, szívesen le is hajolnak valamiért a földre. Ezek a helyek főleg a 80-as években voltak népszerűek, ma már csak néhányat találunk belőlük.


Nagomi kávézó
A japánok híresek az alázatos udvariasságukról. Na, ebben a kávézóban pont az ellenkezőjével lehet találkozni. A cselédruhába öltözött felszolgálók kifejezetten bunkók a vendégekkel. „Minek jöttél ide?” „Na, igyatok valamit, aztán húzzatok haza!” és hasonló mondatok hagyják el a szájukat. Mivel a vendégek tudják, hogy ez csak egy játék, kifejezetten élvezik ezt a fajta viselkedést.
Friendly Fire
Itt is szobalány kinézetű pincérlányokkal találkozhatunk, azonban a hely mégsem annyira cuki, ugyanis fegyverekkel van tele. A kávézó egy része üveggel van leválasztva, itt lehet a különböző fegyvereket és töltényeket kipróbálni és leadni egy-két „barátságos lövést”.


Te melyikbe látogatnál el legszívesebben?

 

Még több japán furcsaságról, őrültségről itt olvashatsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

Ez a cikkem megjelent a Kávé oldalán is.

 

Átlátszó kávét kóstoltam

 

Ha azt mondjuk, kávé, akkor a feketébe hajló sötétbarna, esetleg a meleg középbarna színű folyadékra gondoltunk. Idáig.

De egy szlovákiai magyar testvérpárnak, Nagy Dávidnak és Ádámnak köszönhetően már ihatunk teljesen átlátszó kávét is. Állítólag a különleges pörkölés miatt lesz a kávé átlátszó, de persze a gyártási eljárás titkos és tudomásuk szerint nem is használja senki. Az arabica kávészemekből alkotott italnak alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz cukrot és semmilyen mesterséges aromát és tartósítószert.

Oké, menőn néz ki, de miért jó ez? Elsődleges célja, hogy a normál kávéval ellentétben itt nem kell attól tartani, hogy elszínezi a fogainkat. És ha leöntöd magad, nem leszel kávéfoltos 🙂

 

Na, és most nézzük a tapasztalatokat!

Egy üvegben 200 ml kávéital van, összesen 100 mg koffeint tartalmaz.

Az összetevői: ivóvíz, szemes kávé, koffein, tehát semmi “oda nem illő” dolog nincs benne.

Én ha kávézom, akkor az a kávé meleg, édesített és tejjel, tejszínhabbal turbózott, így kíváncsian vártam, hogy milyen lesz ez hidegen és ízesítetlenül.

Felbontva az üveget rögtön megcsapta az orromat a kávéillat, először a Pocket Coffee csokira emlékeztetett, aztán valamilyen pörkölésre hasonlító illat is előjött.

Ennek ellenére az átlátszósága becsapja az ember érzékeit, hiába tudtam, hogy mi ez, valami vizes dologra számítottam. De nyilván nem az. A kesernyés, ízesítetlen kávé ízét hozza, így azt hiszem, ezt nem nekem találták ki. Azoknak ajánlom, akik amúgy nem dobálják tele a kávéjukat mindenfélével, mint én, mert ugyan lehet ezt is ízesíteni, de ezt mégiscsak üvegből “menő” inni 🙂 Meg azt hiszem, nem is nézne ki annyira jól, ha cukorral, tejjel keveredne, pont a lényegét veszítené el. De mindenesetre egy különleges “élmény” ilyet inni, én legalábbis nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni. 

 

Megkóstolnád te is? Most nyerhetsz nálam CLR CFF-t! 3 nyertest sorsolok ki, akik egy-egy üveg CLR CFF-t nyernek.

Annyi a feladat, hogy IDE kattintasz és kommentben megírod, hogy napi hány kávét iszol. Csak a Facebook oldalamon kitett kép alá megírt kommentek lesznek játékban.

2017. május 17-én délben sorsolok és a Facebook oldalom hirdetem ki a nyertesek nevét.

A nyereményeket a CLR CFF Hungary juttatja el a nyertesekhez.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Ingyen kávé? Lehetséges!

 

Nem minta egy-egy kávé anyagi csődbe döntene bárkit is, de ha nem kell fizetni érte, annak azért tudunk örülni 🙂

Például az álláshirdetésekben szerintem kifejezetten vicces (de lehet, hogy szánalmas?), hogy a mit nyújtunk résznél kimelik, hogy “nálunk ingyen van a kávé korlátlanul”. Amikor van kb 5 sor a mit nyújtunkban és ebből egy a kávé – egy meg a “versenyképes fizetés”, akkor azért gondolhatjuk, hogy nem ez lesz idén “az év munkahelye”. De örüljünk, hogy ez is van.

Na, de nem is erről akartam írni, hanem hogy valóban vannak olyan kávézók/kávézási lehetőségek, ahol ingyen kaphatjuk meg az életmentő kávénkat. Persze cserébe azért adnunk kell valamit, de a kávéért nem fizetünk.

 

Fizess imával – Jedro Kávéház

Zágrábban a Sveta Merti Slobode templomhoz tartozó Sveti Duh (Szentlélek) parókia működtetésében nyílt meg 2010-ben a Jedro, azaz Vitorla kávéház, ahol fogyasztás után mindenki a lelkiismerete szerint imával fizetett. Az árlapon az elmondandó imák mennyiségét tüntették fel.

presszókávé, tea – 2 Miatyánk

tejeskávé, kakaó – 3 ima

capuccino – 4 ima

cola – 5 Üdvözlégy Mária (ezt már drágán “mérik”)

ásványvíz – 2 ima

szeszes italt, cigi – nincs 

A kávézó ötlete a papnövendékektől származott, akik a szentmisék után szívesen beszélgettek volna még a hívőkkel. 4-5 önkéntes pincér szolgálta ki a 60-80 vendéget.

Sajnos semmiféle aktuális infót nem találtam a helyről, így talán már nem működik, pedig nagyon érdekes kezdeményezés, szerintem sok látogatójuk lenne mostanság is.

 

Taxizz a kávédért – Arita taxi

Japánban valósították meg a barista taxit, ahol utazás közben a kávézás élményét is élvezhetjük. Az anyósülésre kávéfőző van telepítve, az utasok a frissen lefőzött kávét porceláncsészékből kortyolhatják, mindezt ingyen – persze az utazás náluk sincs ingyen 🙂

Egy ideje már nekem is eszembe jutott hasonló, hogy pl egy közlekedő villamoskocsit ki kéne bérelni és oda egy kávézót/büfét telepíteni. Persze nem a Népszínház utcában közlekedő villamosnál, hanem mondjuk a Duna-parti 2-es vilinél lenne ez érdekes, egy jó kávé, süti mellett lehetne végignézni a Dunát, a budai oldalt. Remélem, valaki egyszer megcsinálja, menő lenne!

 

Fizess verssel – Magyaroroszágon

És végre mi sem maradunk ki az ingyen kávéból. Valószínűleg a többségünknek nyűg volt általánosban, középsuliban a versmagolás és azóta eszünkbe sem jutott hasonló. Ki tudja, ha most előveszel egy verseskötetet, lehet, hogy máshogy látod az iskolai kötelező verseket, sőt, még az is lehet, hogy néhány átolvasással elő is jönnek a régen megtanult sorok az agytekervényeid mélyéről 🙂

Ez az akció egy napig, március 21-én, a költészet napján érvényes. Az eseményről, a csatlakozó kávézókról bővebb infó itt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Így kávéztunk a 80-as években

 

Kávé.

Sok ember napja el sem indulhat anélkül, hogy ne inna egy csészényit ebből az aromás fekete italból. Enélkül használhatatlanok. 

Manapság már hiper-szuper kávégépek garantálják otthonunkban is a kávéházi élményt vagy ha azt nem, akkor legalább a kávé egy gombnyomásra való elkészültét. Választhatunk sokszáz kávéféléből, megtalálhatjuk a kedvencünket a sokféle pörkölési eljárás, származási hely vagy akár ízesítés szerint.

Na, de hogyan is nézett ez ki jó 30 évvel ezelőtt? Én akkor gyerek voltam, így nyilván nem kávéztam, de a szüleim rendszeresen, így azért nekem is van jónéhány emlékem.

 

Hogyan kávéztunk otthonainkban? Először is el kellett mennünk a közértbe (pestiek) 

vagy az ABC- be (vidékiek)

Ott a korábban látott reklámok alapján…

kiválasztottuk azt a kávét, amit hazavinnénk.

 

A gyerekek Maci kavét ihattak.

Na de akkor még nem őrölve árulták a kávét, viszont szinte minden boltban megtalálható volt a mák- és diódaráló mellett a kávédaráló is. A jellegzetes hanga hozzátartozott a boltokhoz. És milyen jó volt a finom kávéillatban a kosarak tartalmát elpakolni!

Ha a boltban elmulasztottad, akkor az otthoni elektromos…

vagy kézi darálóddal kellett őrölni.

Aztán mehetett a kávé a kotyogósba.

Amiből ilyen kiöntőbe folyt ki (rosszabb esetben robbant és beterítette az egész – frissen festett – konyhát).

Innen ment az aranyszegélyű kávéspoharakba

vagy a nászajándékba kapottkávéskészletbe.

Dobtunk bele kockacukrot…

öntöttünk bele a műanyag tejkiöntő segítségével a zacskós tejből…

és a tetejére mehetett a legnagyobb királyság, a szifonos tejszínhab!

Ha ez mind megvolt, elégedetten dőlhettünk hátra, hogy az iszogatás közben megcsodálhassuk a saját kezűleg készített, kávé ihlette falidíszünket. 🙂

 

 

Szeretnél még nosztalgiázni? Nézd meg, hogy milyen volt a konyhánk, illetve, hogy miket ettünk a 80-as években: 1. rész, 2. rész!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!