Konyhalál

Snickers muffin (karamellás-sós mogyorós-csokis muffin)

 Snickers muffin

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nagyon szeretem a sós-édes párosításokat.

Lehet az főétel (pl. hús gyümölccsel) vagy édesség bármilyen formában.

Sós mogyorót már többször is használtam sütikhez, pl. a svéd sós mogyorós sütinél vagy az egyszerű csokis sütinél is. 

Aki szintén szereti ezt a párosítást vagy a Snickers csoki ízét, feltétlenül próbálja ki ezt az egyszerű muffint!

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

30 dkg cukor

1 nagy tejföl

2 tojás

1 cs sütőpor

10 dkg reszelt csoki

karamellhez: cukrozott sűrített tej

sós mogyoró

 

Elkészítés:

A cukrozott sűrített tejet kevergetve melegítjük kb 10 percig, amíg megnő a térfogata és az állaga változik.

Összekeverjük a muffinhoz külön a száraz és nedves hozzávalókat, majd az egészet egybeöntjük és elkeverjük. 

Muffinkapszlikba teszünk félig a tésztából, rá a karamellből és a mogyoróból, majd újból tésztát. (Ha megsült, ne olyan folyós karamellrétegre számítsatok, mint a csokiban, inkább a tészta lesz sűrűbb, illetve az íze lesz jelen.)

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Snickers muffin

 

Snickers muffin

Karamellás-diós golyó

karamellás-diós golyó

 

 

A karamell és a dió együtt csak jó lehet! Mint ahogy ebben a sütés nélküli édességben is! A tűzhelyhasználatot nem ússzuk meg, de nem kell sokat pepecselni vele.

Éljenek a golyós édességek!

 

Hozzávalók:

15 dkg cukor

4 dl tejszín

15 dkg babapiskóta

10 dkg darált keksz

5 dkg margarin/vaj

6 dkg pirított darált dió

 

Elkészítés:
A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a tejszínt és addig főzzük, amíg egynemű, sűrűbb karamellünk nem lesz. Félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, elkeverjük benne a margarint és beletördeljük a babapiskótát. Az eredeti recept nem írt darált kekszet, de nekem jó 10 dkg-ot felvett a massza. Pihentetjük, amíg megpuhul a babapiskóta.
Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából is dióban meghempergetjük.

 

Ha szeretnél másfajta golyót, kóstold meg az almás pite-golyót, a sütőtökgolyót vagy a zserbógolyót!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

 

karamellás-diós golyó

karamellás-diós golyó

 

 

Forrás: Fanny Konyha 2012. VI. évfolyam 6. szám 

Creme caramel

creme caramel 1
 

 

Először is köszönöm szépen mindenkinek a tegnapi “begolyózós” KözösKedd játékban a részvételt! Nagyon szuper dolgokat küldtetek, jött tényleg minden, leves, főétel, desszert, érdekes nevű ételek és még egy molekuláris gasztronómiai csodát is megnézhetünk! Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek a játék, jövő héten is egy szuper témával jövök! 🙂

 

De térjünk át a mai “áldozatunkhoz”:

Mindig azt hittem, hogy a creme caramel egy nagyon bonyolult desszert, de most kiderült, hogy egyáltalán nem. Az egyetlen extra benne, hogy vízfürdőben kell sütni vagyis inkább gőzölni.

A recept a Mindmegettétől kapott nyeremény gasztrokurzus menüjéből való:

 

 
Hozzávalók:
karamellhez:
20 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
krémhez:
5 dl tej
3 tojás
2 tojássárgája
6 dkg cukor
vanília/vaníliaaroma
 
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra és betesszük a szuflétálkákat és egy tepsiben vizet.
A cukrot karamellizáljuk a vízzel, amíg barna nem lesz, és a szuflétálkákba öntjük.
A tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzákeverjük a meleg tejhez.
A tálkákba öntjük és a vízfürdőbe állítjuk.
Kb. 1 órán keresztül gőzöljük.
Ha kihűlt, egy késsel végigmegyünk a forma oldalán és egy hirtelen mozdulattal tányérra borítjuk.
 
 
Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide!
 
 
tükröm-tükröm …
creme caramel 2
 

creme caramel 3

Forrás: http://www.mindmegette.hu/creme-caramel-iii.recept

Banános süti karamellás szósszal

banános karamelles szósz1

 

Ez egy olyan recept, amit KÖTELEZŐ kipróbálni azoknak, akik szeretik a banánt! 🙂 Nagyon finom, szaftos, intenzíven banánízű tészta és alatta a “magától” képződő szósz …

Láttam már ezt a sütit/receptet a tévében, de sajnos nem az elejétől, úgyhogy nagyon örültem, amikor megtaláltam Évánál a Fakanál blogban, itt derült ki számomra, hogy Rachel Allen receptje.
Volt már nálam is egy hasonló ráöntős módszerrel készülő édességcsokitorta saját levében.

 

Hozzávalók:

tésztához:

12,5 dkg liszt

3 tk sütőpor

egy csipet só

10 dkg kristálycukor

1 tojás

8 dkg olvasztott vaj

2 kisebb érett banán

2 dl tej (én 1 kókuszos görög joghurtot és egy fél doboz cukrozatlan sűrített tejet használtam, mert meg volt bontva és el kellett fogyasztani)

szószhoz:

2 dl víz

1 ek golden syrup (nálam méz)

kb 10 dkg barna cukor

 

Elkészítés:

A tésztához a folyékony hozzávalókat elkeverem, hozzáadom a liszt-sütőpor-cukor keverékét, majd a villával pépesített banánt. Beleöntöm egy jénai tálba.

A sziruphoz valókat felforralom és a tésztára kanalazom. Nem kell összekeverni! Úgy tűnik, hogy nem fog működni, illetve ha mégis, akkor sokkal kevesebb folyadékkal, de így lesz jó! 🙂

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt megsütöm. A tészta alatt ott lesz a karamelles szósz.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

banános karamelles szósz2

Sült banán mandulás karamellszószban

Hozzávalók:
2 banán
50 g barna cukor
15 g vaj
1 púpozott ek szeletelt mandula
a tálaláshoz: vaníliapuding vagy vaníliafagyi

Elkészítés:

A cukrot közepes hőfokon egy serpenyőben felolvasztjuk.
Amikor teljesen felolvadt és elkezdett sötétedni, simára keverjük a vajjal.
Ekkor jöhetnek a banánok, megforgatjuk a karamellben őket, beleszórjuk a mandulát, azzal is megforgatjuk.
Itt lehetne flambírozni is, de ilyet még nem csináltam és gondoltam, hogy kihagyom a konyha felgyújtását 🙂 Illetve lehet még kb 4 cl kókusztejet hozzáadni, hogy lágyabb legyen a szósz, ezt szintén kihagytam.
Lehet a puding tetejére, aljára halmozni vagy összekeverni is az egésszel.

 



További banánosságok:
Banános bread and butter pudding
Banánhab
Plum-banana curd
Zsiráfmacska-banánrépa torta
Banános tejespite
Banános bonbon
Banános császármorzsa
Banános süti magától képződő karamellszósszal
Fűszeres fordított banános süti
Banános-körtés papucs
Banános körteleves
Banános-csokis süti
Banános sajttorta
Banángolyó
Banánfelfújt

Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20100125/sult_banan_mandulas_karamellszoszban_-_lepesrol_lepesre/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!