Konyhalál

Szegény ember tortája (kalácsfelfújt, kalácspuding)

szegény ember tortája

 

Szikkadt kalács/kenyér felhasználásával isteni finom édességhez juthatunk, garantáltan elfogy a „maradék”! Imádni fogjátok! 🙂

 

 

Hozzávalók (18 cm-es átmérőjű formához)
18 dkg kalács/kenyér
5 dl tej
6 dkg margarin
9 dkg cukor
10 dkg mazsola
3 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
esetleg 1-2 dl rum a mazsola áztatásához

 

Elkészítés:
Felforraljuk a tejet és hozzáadjuk a cukrot és margarint, kevergetjük, amíg felolvadnak.
A kalácsot felkockázzuk és ráöntjük a tejet. Fél órát állni hagyjuk.
A mazsolát beáztatjuk a rumba vagy vízbe, ezt is állni hagyjuk.
A tojásokat lazán felverjük, majd ráöntjük a kalácskockákra és összekeverjük a mazsolával, citromhéjjal együtt.
Sütőpapíros formába öntjük, elegyengetjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük (tűpróbáig).
10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

szegény ember tortája

 

szegény ember torája kalácspuding kalácsfelfújt

szegény ember tortája kalácspuding kalácsfelfújt

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/szegeny-ember-tortaja

Fahéjas legyező kalács

20131104 003

 

A Blogkóstoló játék  12. fordulóján Erika blogját, az Életinfót “nyertem” kipróbálásra. Sokáig keresgéltem (olyan sokáig, hogy ezzel a bejegyzéssel már ki is csúsztam a határidőből), mire kiválasztottam a szimpatikus receptet, de aztán Erika hirtelen feltett pár új dolgot, úgyhogy át is írtam a tervet és a fahéjas legyező kalácsát sütöttem meg. Ő birsalmát is tett a tésztájába, amit én is szívesen kipróbáltam volna, de nem volt otthon, úgyhogy ezt kihagytam.

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

6+3 dkg cukor

1 tasak porélesztő (én ehelyett 2 dkg friss élesztőt használtam)

1,5 dl tej

6+3 dkg vaj

2 tojás

1 csipet só

2 ek fahéj

tojás vagy cukros tej a lekenéshez

 

Elkészítés:

Langyos tejbe tesszük a 3 dkg cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet, a 6 dkg cukrot, sót összekeverem, ebbe megy az élesztős tej, majd a tojások és 6 dkg puha vaj.

Alaposan kidagasztjuk és 40 percet meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.

A 3 dkg vajat megolvasztjuk, belekeverünk 3 dkg cukrot és 2 evőkanál fahéjat.

Ezt a tésztára kenjük egyenletesen.

A tésztát felvágjuk 20 db kb. egyenlő négyzetre.

Püspökkenyér formát kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük, hosszanti irányban felállítjuk és egymásra pakoljuk a négyzeteket. Nekem itt nem telt meg a forma, de semmi vész, kicsit állni hagyjuk, majd lefektetve a formát összerázogatjuk s négyzeteket és már ki is töltötte a helyet. Fél órát letakarva pihentetjük.

A tetejét megkenjük kis cukros tejjel.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. A netre feltöltött fotókon láttam, hogy mindenkinek eléggé megég a teteje, úgyhogy én már az elején letakartam sütőpapírral, csak arra nem számítottam, hogy 10 perc alatt “kiugrik” a formából a tészta, mert kétszeresére nő. Szóval egyrészt ledobta a sütőpapírt, másrészt nagyon közel került a “tűzhöz” – szó szerint 🙁 Érdemes alsó rácson sütni és letakarni sütőpapírral (és ellenőrizni, hogy nem bújt-e ki a takaró alól …)

A kalácsot nem kell szeletelni, a “legyező” részeit le lehet tépni könnyen egymásról.

 

20131104 016

 

Banános bread and butter pudding

A szegény ember tortája sikere után az Angliában gyakran fogyasztott bread and butter puddingot is ki szerettem volna próbálni. De aztán a hagyományostól eltérően lekvár helyett banánszeletek kerültek a kenyerek közé. Az egészet nagyon jól átjárja finom banáníz … 🙂

Hozzávalók:

40 dkg kalács
3 dkg vaj
4 tojás
3,5 dl tej
2 dl tejszín
4 ek cukor
1 vaníliáscukor
3 érettebb banán
mazsola
dió

Elkészítés:

A kalácsot felszeleteljük, vékonyan megkenjük vajjal.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük vajjal.)
A formába elkezdjük lerakni egy rétegben a kenyeret, majd jön rá a felkarikázott banán, újra kenyér, újra banán … közben szórunk bele mazsolát és diót.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd jön bele a tejszín és a tej.
Az egészet a kenyerekre öntjük. Úgy lesz a legfinomabb, ha ellepi.
Megszórjuk kis cukorral és dióval.
Egy vízzel félig telt nagyobb méretű tepsibe tesszük a sütőformát.
180 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Kis hűlés után lehet szeletelni.

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂


Forrás: http://www.tutireceptek.hu/bread-and-butter-pudding

Kakaós kalácsgolyók

Hozzávalók:
tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg puha vaj
5-10 dkg cukor ízlés szerint
2 tojás
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
csipet só
vanília
töltelékhez:
kakaó
cukor
Elkészítés:
A tejben kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A tészta hozzávalóit összekeverem, majd hozzáadom az élesztőt, jól eldolgozom. Meleg helyen kelesztem.
A tésztából kis korongokat formázok, megtöltöm cukros kakaóval, majd golyóvá alakítom és egymás mellé sorakoztatom őket egy edényben.
Fél óra pihentetés után a tetejét tojássárgájával megkenem.
Előmelegített sütőben pirosra sütöm.
Ha elkészült, még forrón meg lehet locsolni vaníliás tejjel (elhagyható).

Forrás: http://www.mindmegette.hu/egyszeru-kakaos-kalacs.recept

Marcipános kalács

Hozzávalók:
1 tojás
1 kis doboz joghurt
kb 1,5 dl víz
30 dkg liszt 
5 dkg cukor
1/2 cs élesztő
2 ek olaj
1 vaníliáscukor
1 csipet só
Töltelékhez:
5 dkg margarin
1 marcipánkenyér (100 gr)
 
Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom a felmelegített joghurt és víz + cukor keverékében. Majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztok. Kb. 1 óra múlva kinyújtom, lágy margarint és kis marcipándarabokat oszlatok el a tetején (nekem a csokival borított vált be, a csoki plusz ízt ad hozzá), majd feltekerem. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!