Konyhalál

Sáfrányos kagylóleves édesköménnyel

sáfrányos kagylóleves

 

Különleges leves különleges alkalmakra.

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen recept szerepelni fog valaha a blogomon, ennek több oka is van:

  • nem igazán szeretem a leveseket, én még eddig csak gyümölcsleveseket csináltam
  • a kagyló sem tartozik a mindennapi étkeim közé, kb csak egy-egy tengerparti nyaralás idején találkoztam vele, persze már feldolgozott állapotban – megsütve
  • édesköménnyel és sáfránnyal sem főztem még sosem, az ízük annyira nem tetszett

Most egy játékon nyertem hozzá a szépen kiporciózott alapanyagokat és a receptet, elkészítési útmutatóval. Mivel ennyire ismeretlenek voltak az alapanyagok, inkább nem variáltam, követtem a recept utasításait. Bár azért ott kicsit megakadtam, hogy “a kagylóból kitépjük a szőrt” WTF?! Régen volt már biológiaóra és inkább nem néztem utána neten, hogy melyik alkatrésze is a kagylónak a “szőr” és mi történik, ha nem tépem ki és megeszem, mert nem mindegyiknél mutatkozott meg. Így is olyan félve nyúltam a kagylókhoz, olyanok voltak, mintha éltek volna (de nyilván nem), szóval örültem, amikor túlvoltam ezen a programponton 🙂

Ja, és milyen lett ezekből nem feltétlenül ízlő alapanyagokból a kész leves? Jobban ízlett, mint amire számítottam, a kagyló (szőrrel vagy anélkül) különösen finom volt benne. 

 

Hozzávalók (2 személyre):

18 db héjas fekete kagyló

1 csipet sáfrány

2 db mogyoróhagyma

1 gerezd fokhagyma

fél db édeskömény

1 l hal alaplé (ezt én szintén készen kaptam)

1 dl tejszín

5 dkg vaj

1 dl fehérbor

1 csipet fehérbors

7 csipet só

 

Elkészítés:

A mogyoróhagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.

A kagylót megmossuk és kitépjük a szőrt! 🙂

A vajon 2-3 perc alatt megpirítjuk a hagymát és a sáfrányt.

Hozzáadjuk az édesköményt, a fokhagymát és 1 percig pirítjuk.

Ráöntjük a fehérbort és megvárjuk, míg elpárolog.

Ezután beletesszük a kagylót és ráöntjük a hal alaplét, megsózzuk, megborsozzuk és forrástól számítva 8-10 percig főzzük közepes lángon fedő alatt.

A tejszínt hozzákeverjük és levesszük a tűzről.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

sáfrányos kagylóleves édesköménnyel

 

Az alapanyagok és recept forrása: KitchenBox

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!