Konyhalál

Juhtúrós pirítós mézes barackkal

Juhtúrós pirítós mézes barackkal

 

 

Tudom-tudom, furán hangzik … 🙂 A kóstoló tesztcsapat is kikerekedett szemmel nézett rám, hogy hű, ezt így együtt? Aztán a tűzijátéknézés alatt (mert akkor ettük) újabb adag pirítóst kellett készítenem hozzá 🙂 Aki szereti az édes-sós párosítást vagy csak nyitott egy kicsit, az kóstolja meg, ízleni fog, ígérem!

 

 

Hozzávalók:

kenyér – én sárgarépás kenyeret használtam, ez a kedvencem, az Aldiban lehet kapni

juhtúró

őszibarack

méz

 

Elkészítés:

A barackot felkockázzuk és kb barackonként 1 evőkanál mézzel és ha kell, 1-2 evőkanál vízzel egy serpenyőben összerottyantjuk.

Közben a kenyeret megpirítjuk (és csak a sütőbe tettem be, de kenyérpirítóval még finomabb lehet).

A meleg kenyeret megkenjük a juhtúróval, erre pakolunk egy keveset a még szintén meleg barackból és jóízűen elfogyasztjuk. 🙂

Mennyiségek: 3 főre kb 35 dkg kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 barack, 2 evőkanál méz kellett.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Juhtúrós pirítós mézes barackkal

 

Juhtúrós pirítós mézes barackkal

 

Juhtúrós-chilis-mákos falatkák

Chilis-juhtúrós-mákos falatkák

 

Nem is tudom, minek nevezzem, az eredeti receptben kekszként szerepelt, de ez nagyon puha, pogácsaszerű tésztájú, a tesztcsapat le is “pogácsázta”, bár ennek a tésztája pikk-pakk összegyúrható és már süthető is.

Ez volt első találkozásom a juhtúróval, azt hiszem, előtte még soha nem ettem. De jelentem, összebarátkoztunk! 🙂

És a túró a chilinek is barátja, bár az enyémben inkább csak utólag lehetett érezni enyhén a csípősséget, de aki bírja és szereti, ne sajnálja belőle 🙂

 

Hozzávalók:

20 dkg juhtúró

20 dkg vaj

20-25 dkg liszt

kb 5 dkg darálatlan mák (hát, az enyém meg volt darálva, így az ment bele)

chili

esetleg a tetejére szezámmag, lenmag

 

Elkészítés:

A juhtúrót, lisztet és vajat és sót gyúrjuk össze. Ezután mehet hozzá a mák.

Ha túl lágy lenne a tészta, 25 dkg lisztnél ne tegyünk bele többet, inkább kicsit rakjuk hűtőbe, így nyújthatóvá válik a tészta.

Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtuk, kiszaggatjuk vagy négyzetekre vágjuk.

Itt meg lehet kenni tojással a tetejét és megszórni magokkal.

180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük sütőpapíros tepsiben és 10-12 perc alatt kisütjük.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 

Chilis-juhtúrós-mákos falatkák

 

Chilis-juhtúrós-mákos falatkák

 

 

 

 

Forrás: http://jokaja.hu/chilis-makos-keksz/#more-6342

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Ez nekem az újdonságok korszaka, eddig juhtúrót sem kóstoltam, most eljött ennek is az ideje. 

Folytatódik a Batha-Porta biolisztjeinek tesztje, ma a tökmagliszt került sorra. Tökmaglisztet már használtam korábban is, például ennél a diós pogácsánál. Végül most ebből is expressz vajas tészta és abból töltött harapnivaló készült, mint a diólisztből a szilvalekváros-libatepertős táska, de úgy éreztem, hogy a tökmagliszthez jobban illik valamilyen sós töltelék.

A tésztának kisütve is nagyon szép kekizöld színe lett, sajnos a kép nem adja vissza ezt élethűen 🙁

 

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg tökmagliszt

15 dkg rozsliszt (a tökmagliszt és rozsliszt helyett is használhatunk búzalisztet is)

5-7 ek szódavíz

csipet só

10 dkg juhtúró

1 tojás

szezámmag (elhagyható)

kevés apróra vágott medvehagyma (elhagyható)

 

Elkészítés:

A lefagyasztott vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A lisztekkel, szódával és sóval összegyúrjuk.

3-4 mm-esre kinyújtjuk.

Kiszaggatjuk a kívánt formákra (késsel, derelyevágóval is kiszabhatjuk).

Ráhalmozzuk a juhtúrót. Én egy kis apróra vágott medvehagymát is nyomtam a tetejére.

Ráhelyezzük a felső tésztaréteget, alaposan lenyomkodjuk először kézzel, majd villával a széleket.

A tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk pl. szezámmaggal.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 

Nyomozz! Süss! Nyerj! nyereményjáték csak itt, csak most, csak Nektek! 🙂

 

Juhtúrós-tökmaglisztes táska

 

Forrás: http://webcukraszda.hu/expressz-vajas-teszta/

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!