Konyhalál

Így készíts egészséges gyümölcsjoghurtot

joghurt karamellizált banánnal

 

 

Amikor gyerek voltam, nem nagyon volt gyümölcsjoghurt. A natúr joghurtba belekevertük Anyu baracklekvárját és kész volt az ízesítés. Ma már rengetegféle ízben, állagban kaphatóak és persze finomabbak, mint a natúr társaik. És jó darabig azt hittük, egészségesebbek is, hiszen “tele” vannak gyümölccsel. Na, hát aztán kiderült, hogy jó, ha 2-3 %-nyi gyümölcs van bennük, de emellett ott vannak az aromák, a rengeteg cukor, tartosítószerek és talán ami a legdurvábban/furcsábban hangzik, akár bíbortetű színezék is.

Vedd meg inkább az olcsóbb natúr joghurtot és ízesítsd házilag. Például karamellizált banánnal.

Korábban készítettem ezt a kókuszos banántortát csokiöntettel, annyira finom volt, hogy az egyes “alkatrészeit” más recepteknél is hasznosítottam.

A mennyiségek attól függenek, mekkora adaggal szeretnél enni, de én azt mondom, ne kezdj 2 banánnál kevesebbel, mert amit nem teszel joghurtba, azt csak úgy ki fogod kanalazni. 😛

 

Hozzávalók:

2 banán

6 ek méz

kicsi őrölt fahéj

joghurt (de rakhatod tejberizsbe, vaníliapudingba…)

 

Elkészítés:

Karikázd fel a banánt.

Egy serpenyőben a mézet melegítjük és világosbarnára karamellizáljuk. 

Belerakjuk a banánkarikákat és kb fél percig együtt melegítjük, pirítjuk, majd a joghurt tetejére halmozzuk, akár melegen, akár hidegen. Megszórjuk kis fahéjjal.

 

Te is imádod a banánt? Kóstold végig ezt a 20 kihagyhatatlan banános édességet!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

joghurt karamellizált banánnal

 

joghurt karamellizált banánnal

 

 

 

Banános joghurt mousse torta

banános joghurtmousse torta

 

Könnyed, gyümölcsös torta, sütés nélkül.

Hűlés után szépen összeáll, bírta a tömegközlekedést is 🙂 Aztán meg extra gyorsan fogyott…

 

Hozzávalók (15 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

12 dkg darált keksz

6 dkg vaj

1 teáskanál kakaópor

mousse-hoz:

4 közepes, érett banán

40 dkg sűrű, görög joghurt

1,5 dl tejszín habbá verve

cukor ízlés szerint (ha nem lenne elég édes a banán)

20 g zselatin + 0,5 dl víz

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a kakaóporral. A forma aljába egyenletesen lenyomkodjuk (jó alaposan).

A tejszínt kemény habbá verjük.

A banánokat a joghurttal turmixoljuk össze (ha nem elég édes, mehet bele itt a cukor).

Forgassuk óvatosan a tejszínhabot a banános joghurthoz.

A fél deci vízbe szórjuk bele a zselatin, keverjük el és melegítsük kevergetve, amíg el nem olvad – nem kell forralni! Óvatosan keverjük a banános joghurthoz ezt is.

Öntsük a kekszes alapra és tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Egy éles késsel vágjuk körbe a formánál, majd szeleteljük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

banános joghurt mousse torta

Banános joghurt mousse torta

 

Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2015/01/bananos-joghurt-mousse-torta.html

 

Reszelt (sült) joghurttorta

 

Végre egy süti, ahol nem kell figyelni rá, hogy minden szép egyenletes legyen, itt direkt törekedhetünk az egyenetlenségre, ugyanis a tésztát csak le kell reszelni és rászórni a tetejére.

A krém nagyon finom, puha, habos lesz, ugyanakkor “megáll a lábán”, nálam jól bírta az utaztatást is.

 

Hozzávalók (kb 25×34 cm-es tepsihez):
tésztához:
15 dkg margarin
25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 csomag sütőpor
krémhez:
15 dkg cukor
1 kis pohár (175 g) tejföl
4 kis pohár (4 x 175 g) joghurt
5 ek liszt
4 tojásfehérje

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
A joghurtot (én citromos joghurtot használtam), tejfölt, lisztet, cukrot összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
A tészta felét belenyomkodjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe, erre jön a krém, majd a tészta másik fele nagylyukú reszelőn ráreszelve.
180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, csak utána vesszük ki a formából.

 

 

Konyhalál Facebook oldalához itt csatlakozz! 🙂

 

 

Forrás: http://krisztinakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/reszelt-joghurttorta.html

Bajuszos joghurtos túrótorta – vendégpost a SAD-ra

Na jó, most már jó, hogy végre itt a SAD! határideje, mert tesóm vendégpostjai (kandírozott kedvesem torta, polip-pali) elborítják a blogomat 🙂 Ez itt a 3. Nem bírja abbahagyni :)))
Apukám egészen idáig bajuszt viselt, anyukám meg egészen idáig szekálta (na jó, csak néha), hogy vágja le. Most megtette (pont, mikor “divat” lett…? :)) A torta a bajusz emlékére készült 🙂

Hozzávalók:
25 dkg túró
4 dl joghurt
2 dl habtejszín
2 ek zselatin
1 dl tej
1 tk citromhéj
ízlés szerint cukor
kandírozott ananász- és papayadarabok
1 db bajusz 🙂 (csokidara – ezt mi egérszarnak hívjuk :)))

Elkészítés:
A túrót a joghurttal, cukorral és citromhéjjal összeturmixoljuk.
A felvert tejszínhab felét óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A zselatinport folyamatos kevergetés mellett tejjel összemelegítjük.
Összekeverjük a túrós masszával, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsdarabokat és egy folpackkal bélelt formába öntjük.
Fél napra a hűtőbe tesszük.
A tejszínhab másik felével és a bajusszal díszítjük 🙂

Joghurttorta pohárban

Hozzávalók:
6 dl joghurt
3 dl tejszín (vagy az egyszerűség kedvéért flakonos tejszínhab)
cukor ízlés szerint – ha gyümölcsjoghurtot használok, akkor én nem rakok bele
1 cs zselatin
babapiskóta
gyümölcs
Elkészítés:
A joghurtot felmelegítem (nem forralom!), alaposan elkeverem benne a zselatint, esetleg a cukrot.
Óvatosan összeforgatom a felvert tejszínhabbal és a gyümölccsel.
Ha pohárban készítem, akkor beletördelem a babapiskótát, ha tortaként, akkor a tortaforma aljába egy sor babapiskótát teszek és a tetejére öntöm a krémet.

Pár óra hűtés után fogyasztható.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!