Konyhalál

Fejtsd meg a tojásokon levő feliratot!

tojás jelölése

 

 

 

Ha nem vagytok olyan szerencsések, hogy saját tyúkjaitok kapirgálnak az udvarban, akkor a boltban vásárolt tojásokon egy hosszabb betű- és számsort olvashattok. De mit jelentenek ezek a karakterek?

 

A tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, de a kereskedelemben csak „A” minőségűekkel találkozhatunk.

Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, s a következők értékeket jelöli:

XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm

L- nagy: 63 és 73 gramm közötti

M- közepes: 53 és 63 gramm közötti

S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.

Az élelmiszereknél fontos, hogy nyomonkövethető legyen, így a tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot és a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, melyből megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.

 

Az egyes kódrészek jelentése a következő:

 

Első rész: az állattartási technológia kódja

szabadtartás (1-es kód, a tyúkok szabad levegőn, zöldterületen kapirgálhatnak, futkározhatnak, ez hozzájárul az erősebb csontozat kifejlődéséhez, tehát kevesebbet betegszenek meg, nem kell őket gyógyszerezni)

alternatív/mélyalmos tartás (2-es kód, itt a tyúkok zárt térben vannak, lehet, hogy életükben nem látnak napfényt, kb 9 tyúk/nm2)

ketreces tartási rendszer (kb 16 tyúk/nm2, csak egy A4-es lapnyi hely jut egy csirkének)

ökológiai tartás (0-s kód)

 

Második rész: az ISO kódja az országnak, ahonnan a tojás származik, a HU jelenti a magyar tojást.

Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám;

Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;

Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;

Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;

Hetedik rész: a „per”- jel után az istálló száma.

 

Ha például a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látjuk, akkor ez a következőt jelenti:

„Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.

 

A csomagolt – tálcás, dobozos – tojáson ezeket a további információkat is szerepeltetni kell:

a tojás minőségi osztályba sorolása: „A osztály ” – „A” vagy „friss ” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;

a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);

minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet;

a tárolásra vonatkozó javaslat.

 

Ha piacon vásároljuk a tojásokat, akkor nem feltétlenül lesz rajta jelzés, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

 

 

tojás jelölés

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-biznisz/tojas-jeloles-magyarazat/5184/

http://divany.hu/alapkonyha/2012/08/17/tojas_kisokos/

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_tojasok_titkos_jelolese_mi_mit_jelent/20140131130636

 

25 húsvéti szörnyszülött a konyhából

easter food fails

 

A húsvét egy “cuki” ünnep, már ha a “kötelező” kellékeit nézzük: ott a nyuszi, a barika, a kiscsirke… Ilyenkor – főleg, ha van a családban kisgyerek – próbálunk nekik kedvezni az állatkákat megjelenítő ételekkel is. Erre itt találsz szuper ötleteket.

És az internetes képeket nézve minden olyan egyszerűnek tűnik. Aztán nekiállunk és kiderül, hogy mégsem annyira… Íme néhány elfuserált végeredmény:

 

easter food fails

a3

 

a4

 

a5

a6

a7

a8

a10

a11

a12

a13

a14

easter food fails

a15

a17

a18

a19

a20

a21

 a23

a24

a25

a26

easter food fails

 

 

Nézd meg a halloweenkor készült elfuserált rémségeket is! 😀

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://www.thepoke.co.uk/2016/03/22/edible-easter-disaster-out-kitchen/

http://www.viralgasp.com/20-hilarious-easter-food-fails/20/

https://www.yahoo.com/makers/not-eggsactly-8-hilarious-easter-c1427995647546/photo-easter-egg-tower-photo-1427995488483.html

http://www.sheknows.com/food-and-recipes/slideshow/5461/easter-food-fails/easter-food-fails

3 tipp a főtt tojás villámgyors hámozására

how peel hard boiled egg

 

Tojást hámozni gyorsan és egyszerűen is lehet, nem csak négyzetmiliméterenként leszenvedni a héját.

Bevallom, nekem eddig főként a leszenvedés jött csak össze. Amellett, hogy ez sokáig tart, csúnya is lesz a tojás. Bár én főként rakott krumpliba, tojáskrémbe és salátákba használtam, így a csúnyasága legalább nem látszott.

Ismerős neked is?

 

 

Húsvétkor azonban sokkal több főtt tojást fogyasztunk (kivéve én, mert rólam most kiderült, hogy allergiás vagyok a tojásra), jól is kell mutatnia a tányéron, hidegtálakon és az sem hátrány, ha gyorsan végzünk vele.

 

Találtam 3 eredményesnek tűnő módszert, próbáljátok ki ti is!

 

 1. Pohárba tenni szerintem hülyeség, inkább egy csavaros tetejű befőttesüveget javaslok, akkor nem fröcskölöd össze az egész konyhát 🙂 Rakd bele a tojást – akár többet is – önts rá vizet, rázd össze és könnyen lejön a héj.

 

2. Enyhén csapd az asztalhoz, a tenyereddel görgesd végig és kész is.

peel hard boiled egg

 

3. Mindkét végén egy kb centis átmérőjű részen szedd le a héjat, egyik végén kezdd el fúzni és kipottyan a tojás a túlsó végén. Ez inkább olyan “vakítós” trükknek jó, lehet, jóval több a befektetett energia, mint az előző két esetben 🙂

 

Neked van valamilyen bevált trükköd a hámozásra?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: http://www.popsugar.com/food/Why-Fresh-Eggs-Difficult-Peel-When-Hard-Boiled-7429332

http://i.cdn.turner.com/trutv/trutv.com/images/shows/hack-my-life/gifs/episode-108/egg.gif

http://i.imgur.com/JwSiYtC.gif

https://imgflip.com/gif/xg7f2

http://gifsgallery.com/boiled+egg+gif?image=122784443

 

Teszteld a tojást – fogyasztható még?

egg good or not

 

Húsvét közeledtével mindenki sokkal több tojást vesz, ami aztán nem biztos, hogy időben elfogy.

Ha boltban vesszük, akkor rá van írva a lejárati idő, bár nekem minden évben gyanús, hogy a legtöbb húsvét hétfő utáni kedden jár le, ha tudom, hogy nem biztosan használom fel, inkább nem veszek akkor már, csak pár nap múlva.

Ha piacon vesszük vagy saját tyúkok tojják, akkor viszont érdemes bevezetni egy dátumozási és felhasználási rendszert, hogy a legrégebbit üssük fel legelőször.

Alapvetően hűvös helyen tartva kb 30 napig eltartható a tojás.

Adódhatnak esetek – akár a lejárathoz közeledve – hogy jobb letesztelni, ehető-e még. Erre használható az alábbi 3 módszer.

 

1. Vízbe mártós teszt

egg good or not

Tedd a tojást egy hideg vízzel teli tálba.

Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss.

Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor 10-12 napos.

Ha már a víz tetején lebeg a tojás, dobd ki!

 

 

2. “Lötyögtetés” teszt

egg sloshing test

Tartsd a tojást a füledhez és rázd meg.

Ha lötyögő hangot hallasz, jobb, ha nem eszed meg.

Ha nem hallasz semmit, fogyasztható a tojás.

 

 

3. Fehérje és sárgája teszt

egg test

Törd fel a tojást és üsd egy tányérra.

Ha a sárgája alakja a félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss.

Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás.

Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne edd meg!

 

 

A tojást megmosás nélkül tároljuk hűtőszekrényben. Felhasználás előtt viszont megmossuk.

Jobb, ha nem az ajtóban levő tojástartó rekeszt használjuk, mert az ajtónyitogatásból adódó hőmérsékletkülönbség miatt elszaporodhatnak a héjon levő baktériumok. Legjobb, ha alul, a zöldégesrekeszben tartjuk, ott van a legegyenletesebb hideg.

Ha nem fogy el a tojás, le is fagyaszthatjuk, üssük egy kis tárolóedénybe, enyhén keverjük fel és így egy évig is tárolhatjuk, akár külön a fehérjét és sárgáját, akár egyben is, de nem héjastól!

A főtt tojást max egy hétig tároljuk a hűtőben.

Ha nem hőkezeljük – sütjük vagy főzzük -, például majonézt vagy készítünk, akkor csak a friss tojást használjuk!

 

Néhány tojáspusztító étel, hogy semmiképpen ne maradjon meg:

Zsidó tojás (lengyel tojás)

Tojáskrém

Intelligens krémes

Lehetetlen pite

Toszkánai csokitorta

 

 

És egy fontos kérdés: Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

kép 1kép 2kép 3-4,

http://www.wikihow.com/Tell-if-an-Egg-is-Bad

http://www.otletkonyha.hu/cikkek/etel-alapanyagok/meddig-tarolhatjuk-a-tojast-biztonsagosan-keszuljunk-a-husvetra/230/297/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Toj%C3%A1s_%28gasztron%C3%B3mia_%C3%A9s_kult%C3%BAra%29

 

Készíts egyedi húsvéti tojásokat!

kreatív tojásfestés

 

Lógj ki a sorból, készíts egyedi “hímes” tojásokat!

A legtöbbhöz nem is kell nagy kézügyesség, csak egy nagy ötlet. Így tuti tiéd lesz a legemlékezetesebb alkotás, amit mindenki megjegyez.

 

decoupage technikával akár egy sima újságpapírral bevonhatjuk a tojásokat, amit aztán színezünk vagy további mintákat rajzolhatunk rájuk – mondjuk filctollal

creative easter egg

 

Minionok is lehetnek belőlük, csak sárga és kék festék kell, szemek és fekete filctoll.

h1

Csak széttépkedünk színben harmonizáló papírokat és össze-vissza felragasztjuk. Nulla kézügyességgel is!

h2

Egy kis türelem és fekete alkoholos filc 

h3

búvártojások – szívószálak segítségével 🙂

h4

egyszerű, trendi feliratokkal

h5

még mindig elég hozzá két filc …

h6

a legkisebbeket is be lehet vonni ujjpecsételéssel, amit aztán filccel katicákká egészíthetünk ki

h7

tojásfesték és hozzá színben harmonizáló masni – és máris kész az igazán csajos tojás

h8

itt az angol spring szóval játszottak, ami magyarul tavaszt és rugót is jelent. A kivitelezés egyszerű és nagyon látványos.

h9

egy kis filcanyag és tojásfesték segítségével répákká válnak a tojások

h10

imádom az ilyen megoldásokat, amikor csak úgy nagyjából kell kidolgozni a mintát, mégis milyen mutatós a végeredmény!

h11

bajszos nyusziknak 🙂

h12

ragasztó, zsineg és egy kis csipkevirág – rusztikus hangulathoz

h13

cuki nyuszik

h14

az egész család arcképe szerepelhet a tojásokon – mindenkinek egyedi

h15

ezt húsvét előtt el kell kezdeni, hogy ilyen látványos legyen. A kifújt tojásokba tegyünk kis földet és szórjunk bele magokat, locsoljuk és várjunk…

h16

ettől a fejpánttól olyan fitnessnyuszi kinézete van 🙂

h17

állítsd a tojást sűrű tojásfestékbe, majd néhány óra múlva tölts hozzá kevés vizet, majd újra – a végeredmény ilyen szép csíkos lesz

h18

Hello Kitty rajongó locsolkodóinknak(?) kedveskedhetünk ezekkel

h19

na, de a South Park nézők sem fognak így szomorkodni 

South Park easter egg

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://www.pinterest.com/mlb1969/creative-easter-eggs/

http://www.talkcocksingsong.net/creative-easter-eggs-designs/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!