Konyhalál

Habcsók

habcsók1

 

 

Judit játékot hirdetett a blogján, egyik receptjét kellett kiválasztani és elkészíteni. Végignézegettem a gyönyörű fotókkal ellátott bejegyzéseit, végül a habcsókra esett a választásom. Úgyis aktuális lassan, 4 hét és itt a karácsony.

 

Hozzávalók:

2 tojásfehérje

a tojásfehérje súlyának kétszerese mennyiségű porcukor

1 tk étkezési keményítő

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük és habverővel addig verjük, amíg kemény hab nem képződik. Annyira keménynek kell lennie, hogy ha a habverővel egy árkot húzunk benne, annak fél perc múlva is ugyanúgy kell állnia.

Csillagcsöves zsákba töltjük és sütőpapíros tepsire nyomunk kis habcsókokat vagy karikákat.

A tetejüket megszórhatjuk színes szórócukorral.

80 °C-os sütőben 2-3 órán át szárítjuk őket (a kisebbeknek elég 2 óra).

 

Kókuszos habcsók receptje itt 🙂

 

Nézz be a Konyhalál Facebook oldalra is! 🙂

 

 

habcsók2

 

habcsók3

 

habcsók4

Márványos pavlova torta szilva curd-del

Ez is egy olyan sütemény, amit eddig még soha nem kóstoltam, épp itt volt az ideje a bepótlásának.

Anna Pavlova ünnepelt orosz balett-táncosnő volt, aki az 1900-as években társulatával “végigturnézta” az egész földet. 

Anna Pavlova és egy muffin “pavlova”

Amikor 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon járt, az az év kulturális eseményének számított. Az ő tiszteletére kreálta ezt a légies, könnyed tortát a Wellington Hotel séfje Új-Zélandon. Azóta Ausztrália és Új-Zéland is nemzeti desszertjükként magukénak vallják, amiből állítólag viták is kerekednek.
A világ – eddig – legnagyobb pavlova tortáját Aaron Campbell sütötte 2010-ben 10000 tojásból és 600 kg cukorból. 50 m2-esre sikeredett.
Eredeti változatán tejszínhab van, ami gazdagon meg van szórva valamilyen savanykás gyümölccsel, általában kiwivel.

Hozzávalók:
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő
pár csepp ételfesték
szilva curd

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, úgy, hogy minden kanál után kb 2 percig verjük a habot. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is. A végén egy fényes, nagyon kemény, tömör habot kapunk.

 
A sütőpapírra rajzoljuk egy kört, fordítsuk meg a lapot és az átlátszó körbe lapátoljuk bele a habot és egyengessük el valamennyire. Nekem a normál sütőpapírról simán lejött sütés után, de volt, akinél olvastam rossz tapasztalatokat erről és a szilikonost ajánlották. A közepén lehet egy mélyedést kialakítani, ide került majd a krém.
 
 
Csepegtessünk rá néhány csepp ételfestéket és fogpiszkálóval belenyúlva húzzunk bele körvonalakat.
Rakjuk be a sütőbe és rögtön vegyük is vissza a hőfokot 110 °C-ra.
Ezt a kisebb adagot kb 40 percig sütjük (nagyobb adagoknál 60-70 perc is lehet a sütési idő), közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót. Ha megsült, lekapcsoljuk a sütőt, valamivel kitámasztjuk az ajtaját, de a tortát benthagyjuk, amíg kihűl. Kívül a kérge roppanós, vékony száraz, belül krémes, puha.
 
 

Óvatosan áttesszük a tepsiről egy tálra és rákanalazzuk a krémet.

 
a “márványtalan” változat

Forrás: http://szemiramisz.blogspot.hu/2012/06/malnas-pavlova-torta.html

Cupcake tanfolyam a Makifoodban

a kollekció

Noémitől, a Mandulasarok írójától nyertem a Facebookon a lehetőséget, hogy részt vegyek a Makifood Főzőiskolában egy cupcake tanfolyamon, melyet ezúton is nagyon köszönök. A kurzust Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartotta.
A főzőiskola számomra meglepő módon egy fürdőszobaszalonnal egy légtérben található. Szóval a modern konyha mellett láthatunk csili-vili kádakat és egyéb fürdőszobai tárgyakat is :).

a főzés színtere
társalgó
egy kád 🙂 elfogadnám …

Szonja elmondta, hogy ő nem szereti a nagyon színes, figurális süteményeket, tortákat, mert “az étel nem játék”. Szerintem meg miért ne, amúgy nekem se legyen semmi csicsás, giccses, két dolog lehet: a süti (bár tetszenek a nagyon egyszerű, letisztult formák is) és a hűtőmágnes 🙂 De a végeredmény olyan lett, ami nekem is nagyon tetszett, nem csak küllemre, hanem ízre is.
Szerencsére nem amerikai vonalú cupcake-ekek sütöttünk, amik tele vannak halmozva vajas-cukros krémmel, hanem nagyon finom puha, nem száraz tésztákat különféle ízletes krémekkel.

Készült:

Répatorta cupcake citrusos krémsajtos krémmel
Húsvéti cupcake – devil’s food kakaós muffin csoki ganache-zsal
Rózsás-málnás cupcake
Citromos habcsók cupcake

Csak hatan voltunk a tanfolyamon, így bőven volt lehetőség kérdezni is. Sikerült személyesen is találkozni 
Nyammm Zsófival és Katucival. Elég sok minden lett betervezve erre a kurzusra, így a meghirdetett 3 óra helyett majdnem 4 órán keresztül tevékenykedhettünk, mire mindennel készen lettünk. A muffinok, krémek készítésénél a feladatokat megosztottuk, mindenki csinált valamilyen részfolyamatot, a díszítést mindenki maga végezte néhány sütin.
Ami nekem a legkevésbé ment, az a habzsák kezelése, nem próbáltam még, ez meg is látszott a végeredményen, nem sikerült szépen egyenletesen kinyomni a különböző textúrájú, folyékonyságú krémeket.

A citromos habcsókos cupcake volt a kedvencem, mandulás muffin citromos-savanykás lemon curd-del, a tetején szakácsfáklyával karamellizált habcsókkal … hmmm :), ennek a receptjét leírom.


Financier


Hozzávalók:

125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
Egy csipet só
125 g vaj

Elkészítés:

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk és félretesszük. A vaj barnításával most találkoztam először, ezáltal az illata kissé mogyoróssá változik.
A tojásfehérjét elkeverjük a többi hozzávalóval és a vajat is hozzá csorgatjuk.
Muffinkapszlikba töltjük (a forma 3/4-éig) és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt kisütjük (a kicsiknek elég 20 perc).

Lemon curd


Hozzávalók:

3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
Egy nagy csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tetejére folpackot teszük és hagyjuk kihűlni.

Habcsók (meringue)

Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.

A financier-ek tetejét levágjuk, közepükbe kiskanállal mélyedést vájunk. Ebbe töltjük a lemon curd-öt, erre halmozzuk a habcsókot., amit szakácsfáklyával karamellizálunk. (Valószínűleg jó néhányunk először fogott a kezébe ilyesmit, mert itt-ott égtek a muffinpapírok is, Szonja még az asztalt is féltette :))


Összefoglalva jó hangulatú kurzus volt egy jólfelszerelt konyhában, jól felkészült tanárral, finom cupcake-ekkel.

Amin lehetne javítani szerintem: a kiadott recept néhol nekem nem elég részletes, mivel szét voltak osztva a feladatok, nem emlékeztem minden fázisra, most volt, aminek utána kellett néznem. Illetve jó lenne “utazásbiztosabb” megoldás a készített ételek hazavitelére, a cupcake-ek díszítése sajnos volt, ahol szétnyomódott.

És akkor jöjjenek a képek.

készül a répatorta cupcake
csokiolvasztás vízgőz felett
tészta muffinkapszlikba töltése
így néz ki a barna vaj a financierhez
keverednek az alapanyagok
így főz (süt) egy gasztroblogger 🙂 – fényképezőgéppel a nyakban
gyűlnek a muffinok
készül a málnás krém
fotózás
a répaültetvényem “bevetés” előtt
… és után
mélyedések a lemon curd-nek
vigyázz, lövök!
karamellizált habcsók …
… és “karamellizált” muffinkapszli 🙂
rózsavizes-rózsás-málnás cupcake
csokis kosárkák marcipán hímes tojásokkal
itt meg én nézem, hogy mit is kell csinálni 🙂
Ruzicska Zsófi fotója

Kókuszos habcsók

 
habcsok1
 
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csipet só
1 cs vaníliáscukor
2-3 ek étkezési keményítő
 
Elkészítés:
A tojásfehérjéket szobahőmérsékleten tartsuk pár órát (ettől állítólag szebb habot lehet verni belőle).
A tojásfehérjét a sóval kezdjük el alacsony fokozaton verni, amikor kezd habosodni, kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot növelve a fordulattszámot, kb 5-7 percig. Ha kemény, adjuk hozzá a keményítőt, ezt is keverjük el, majd a legvégén óvatosan a kókuszreszeléket.
Na, itt kellett volna zacskóba tölteni és abból szépen kinyomni, ezt a részletet kihagytam, meg is látszik … Kanállal raktam sütőpapírra, hát nem egy szépség.
A sütőt elő kell melegíteni 150 °-ra, amikor betesszük a habcsókokat, akkor visszavesszük 80 °-ra és 2 óráig hagyjuk sülni/száradni.

Karácsonyra kis csomagokat készítettem belőlük ajándékba.

habcsok2

 
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!