Konyhalál

Élet és étel Korfun – interjú

élet és étel Korfun

 

Görögország, azon belül is Korfu nagyon kedvelt úticél a magyarok számára, repülővel közel van, az utazások árai sem vészesek és gyönyörű tengerpartokon fürödhetünk. Nem csoda, hogy mai interjúalanyomat, Szedlák Valériát már olvasmányai alapján megragadta ez a sziget, hát még amikor járt is ott. Most pedig azon dolgozik, hogy életük legboldogabb napját minél többen ott éljék át…

Ismerjük meg az életet és az ételeket Korfun!

 

Hol élsz és mióta?

Görögországban, Korfu szigetén élek, tizenkét évvel ezelőtt költöztem ide. Előtte évekig csak nyaranta jöttem, dolgozni, illetve élvezni ezt a világot.

élet és étel Korfun

 

Hogy kerültél oda?

Igazából Gerald Durrell tehet mindenről! A Családom és egyéb állatfajták – meg akartam nézni a saját szememmel is Korfut, a korfuiakat.

Mikor először tettem a lábamat Korfu földjére – akkoriban még a régi, nagyon hangulatos óvárosi kikötőbe érkeztek a kompok Velencéből, és roskatag taxink egy panziótulajdonos lovaskocsiját követve vitt a szállásunkra -, pontosan tudtam, hogy itt akarok élni. Sokat, sokfelé utazgattam már és valamiért különösen vonzottak a szigetek.  De Korfura hazaérkeztem. Természetesen rengeteg tépelődés és kemény munka előzte meg a nagy elhatározást.

Férjem nem volt partner ehhez – máshoz sem -, így békében elváltunk, és én egymagamban érkeztem meg ide. Két kutyusom, Herkules és Menyuska jött velem.

Nem győzök hálát adni a sorsnak Gerrald Durrellért.

Gyerekkorom óta írok könyveket, csak úgy, magamnak, az írás különös élvezete kedvéért. De itt Korfun írtam egy olyat is, amit kiadtam, a Bella Vista Panzió-t. Ez az én tükröm Korfuról, a korfuiságról. A hálás köszönetem mindenért.

korfu óváros a vízről

 

Mivel foglalkozol?

Elvállaltam minden munkát, ami csak adódott. Néhány éve, EU-s támogatással társkereső irodát nyitottam, az elsőt és egyetlent a szigeten. Ebből nőtt ki imádott vállalkozásom, az ESKÜVŐ KORFUN. Magyar pároknak szervezek eljegyzéseket, fogadalomtételeket, hivatalos polgári, ill. jelképes esküvőket. Az én irodámban minden a megrendelők álmai, kívánságai szerint történik, így igazán rendkívüliek, fantáziadúsak a rendezvények. Csodálatos élmény a fiatal párral együtt gondolkodni, tervezni, majd megvalósítani számukra a megálmodottat: közös életük  legeslegszebb napját.

Esküvő Korfun

 

Mennyire volt nehéz új életetet kezdeni?

Nehéz volt. Visszatekintve az ember persze már mosolyog, jó kis sztorikká válnak a borzalmak, a tévedések, a kiszolgáltatottság és tehetetlenség történetei. De más megközelítésből viszont hatalmas élmény volt. Tulajdonképpen büszke is vagyok, amiért megcsináltam.

Élet és étel Korfun

 

Könnyen beilleszkedtél?

Igen. A legtöbb korfui segítőkész, kedves, melegszívű. A mediterrán nemtörődömség és megbízhatatlanság közmondásos, de ez van, muszáj elfogadni, és én amúgy is inkább az élet napos oldalát látom. Ők nem gonoszságból felelőtlenek és tapintatlanok, hanem olyanok, mint a gyerekek: fogalmuk sincs arról, hogy rosszat tesznek. Egészen nyakatekert a gondolkodásmódjuk. Nem értik például, hogy miért kell előre eltervezni valamit. Hogy, ha megbeszéltek egy találkozót, arra el is kell menni. És amit elvállaltak, azt teljesíteni kell. De a nehézségekért bőven kárpótol a jólelkűségük, kedvességük. No, és persze maga ez a sziget: a hangulatos óváros, a bájos kis hegyi falvak, az isteni strandok, a természet lenyűgöző csodái. A közbiztonság kitűnő. Nyugodtan a kocsim ajtajában felejthetem a kulcsot, nyugodtan sétálgathatok akár egymagam is késő éjszaka, és a lakásomat sem kell zárakkal és riasztókkal ellátnom. Számomra idegen szokásokat nem vettem föl –  pl. nem kiváncsiskodom, nem sopánkodom, nem késem el sehonnan -, de tiszteletben tartom az ő szokásaikat.

korfui kantouni

 

 

Milyen váratlan, hétköznapi furcsaságokkal találkoztál?

Sorolhatnám napestig. De hadd mondjak egy nagyon kellemetlent és egy nagyon kellemeset.

Rettenetes elviselnem, hogy – főleg az idősebb, tanulatlan – férfiak dölyfösen megbámulják, méregetik a nőket, mint mondjuk egy eladó kecskét. Tiszteletlenek, udvariatlanok – finoman fogalmaztam. Üzlettulajdonosok természetesnek veszik, hogy női alkalmazottjuk mos-főz-takarít rájuk, és egyéb szolgáltatásokat is nyújt. Ez a dolog borzalmasan felbőszít engem.

Imádom viszont, hogy késő éjszakáig zajlik az élet. A hivatalos is: este tízkor fogad az ügyvéd, a könyvelő, kezdődik a nyelvtanfolyam vagy a tánciskolai óra. Tökéletes randiidőpont is: munka után, mikor már nincs nagy hőség, és ismerősökkel lehet összefutni a kávézókban, bárokban. Az utcák zsúfoltak, az üzletek nyitva, nevetés, kiabálás, zeneszó, békés és barátságos tömeg mindenütt.

Élet és étel Korfun

 

Mi hiányzik otthonról – a családon, barátokon kívül?

A gyermekkor helyszínei: tájak, épületek. Óbuda, Szentendre, a Balaton.

No, és természetesen az ízek! Gesztenyepüré, disznótoros, halászlé sok-sok ikrával és haltejjel, finom sütikék, torták… Jaj !

Élet és étel Korfun

 

Mit esznek a korfuiak reggelire, ebédre, vacsorára?

A korfui ételek nem a tipikus görög finomságok. Korfu történelme – például a hosszú időkig tartó velencei uralom -, a szigetlét elzártsága, a korfui ember idegenkedése minden újdonsággal szemben, és a helyi adottságok magyarázzák, hogy konyhájuk egyszerű és a délolasz konyhához hasonló. Tészta, paradicsom, sajt : kevés hozzávaló, kevés fűszer, a nagymamától tanult receptek.

Reggeli? A kávézás nagyon fontos. Ők görög kávénak nevezik kedvencüket, mi törökösnek hívjuk. A kávéházazás a kedvenc időtöltésük: az utca felé fordított székeken üldögélnek, beszélgetnek, nézelődnek. Szeretnek az utcán nyargalva, papírzacskóból nagy méretű spenótos, sajtos, rétesszerű süteményeket enni, nem csak reggelire, hanem napközbeni séta vagy ügyintézés közben is.

Az otthoni ebéd egyszerű, makaróni vagy főtt zöldségféle, saláta, feta, finom olívaolajjal meglocsolva minden. Desszert nincsen, nem nagyon esznek édességet. Esetleg a gyerekek, de ők is inkább tartósított, zacskós kuraszant (croissant) vagy chipseket ropogtatnak.

A nap fő étkezése az elég késői vacsora. Otthon nagyjából ugyanaz, mint az ebéd. Gyakran járnak viszont étterembe, ott aztán nagyokat falatoznak, késő éjszakáig. .

Nagyon szeretnek baráti, családi társaságban enni, ilyenkor szívesen grilleznek bárányt, kecskét, halat. Szeretik a muszaka nevű, padlizsános-krumplis-darálthúsos, besamelmártással megsütött finomságot,

muszaka

a pasztitsziót (darálthússal rakott, besameles makaróni), pasztitszádát (ez a mi pörköltünkhöz hasonlít, de fahéj is van benne): ezeket elkészíteni hosszú és fáradságos munka. Édesség, ha van, a cukrászdából hozott torta vagy baklavaféleségek.

korfu  édesség

korfu7

De a legfontosabb: feta, paradicsom, házi olívaolaj, citromszeletek.

Általában üdítőket, illetve nagyon gyönge, vizezett házibort isznak az étkezésekkor. A berúgás nem cél, nem program.

 

 

Hogyan zajlik egy étkezés?

Az általunk megszokottal szemben itt  egyszerre mindent az asztalra hord a háziasszony, és mindenki kedve szerint rakosgatja a tányérjára azt, amit éppen megkíván. Egy kis sült, egy kis feta, kenyérke és valami meze (előétel),

Korfu meze

olajbogyó, no még egy kis husi, nagy darab paradicsom és spenótos pite – a sorrend, az asztali etikett nem fontos. A fontos az evés, a jó hangulat, a harsány beszélgetés és nevetés. 

pontikonisi Kanoniból

 

Vannak a magyar ízléshez képest szokatlan ételek, italok?

Ők nem nagyon isznak, mint már mondtam is. Utcán tántorgó vagy társaságban randalírozó korfuit én még sosem láttam.

Az én ízlésemnek szokatlan – pontosabban hátborzongató! – a nyárson sült kecske vagy bárány fejének ínyenc falatként való szopogatása. A tányéron ott fekszik a sült koponya fogsorostul, szemestül…

Amivel szintén sosem fogok megbarátkozni, az a magiritsza nevű húsvéti leves. A bárány gyakorlatilag minden belső szervének, valamint egymáshoz nem illő zöldfűszereknek (kapor, petrezselyem, ki tudja, még mi) rémséges színű és aromájú főzete.

Furcsa nekem a horta (fű) nevű fűféleség vízben agyonfőzve, olajjal és citromlével. De azt állítják, egészséges.

Levest csak télen szokás enni. Halleves, csirkeleves, vagy avgólemoni – azaz csirkeleves, melybe citromlevet és tojást kevernek. Nagyjából ennyi a választék.

Megszokhatatlan számomra a fantáziátlanság, a markáns ízek hiánya, a konok ragaszkodás a hagyományos receptekhez. Valahogy nem igénylik a változatosságot, idegenkednek az újtól, meg sem kóstolják az ismeretlen ételeket. És hiányzik az ízléses tálalás, hogy az étel „szem-szájnak ingere” legyen.

 

Mi a kedven korfui (görög) ételed, édességed?

Imádom a grillen sült tintahalat! Ha étterembe megyek, mindig kérek, citromszelettel és sült krumplival. Otthon nem csinálok, mert még sosem sikerült puhára és zamatosra sütnöm, nekem locsolócsőszerűre szokott keményedni, ráadásul összefröcsköli a konyhát.

Sajnos, az itteni édességek  nem valók egy olyan sütifanatikusnak, mint én vagyok. Unalmasak, íztelenek. De azért mondok egy nagyon finomat: mézes joghurt.  Csillogó, selymes joghurt-gömböcskék illatos házi mézzel, apróra vágott dióval jól meghintve – nagy melegben kitűnő csemege. Hidegben is.

 

Korfu esküvő

Ha te is egy különleges, akár tengerparti esküvőre, lánykérésre, házassági évfordulóra vágysz Korfun, keresd Valériát és elintézi neked! Lehet neked is bazi nagy görög lagzid! 🙂

Honlapjahttps://korfuieskuvo.wordpress.com/

FacebookjaEsküvő Korfun

vega-flyer leanykeres

 

 

Készítettem korábban én is néhány görög ételt, kóstold meg te is a bugatsát, a galatopitát, a lemonopitát és a görög citromos csirkét is!

 

Olvasgasd az Élet és étel… interjúsorozat többi részét is!

Azerbajdzsán

Albánia

Japán

Új-Zéland

Finnország

Kína

Algéria

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Lemonopita – görög citromos pite

lemonopita görög sütemény

 

 

 

Egy újabb “savanyúság” 🙂 Nyáron pont az ilyenek kellenek, a citromos sütemény nagyon jól esik a melegben. Ráadásul ezt nagyon egyszerű elkészíteni és az az alapanyagok is olcsók és valószínűleg akad belőlük mindenkinek a kamrájában. 

Készítsd el te is és ezt eszegetve emlékezz a nyaralásodra vagy álmodozz egy görög útról!

 

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
20 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
1 citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
csipet só
sziruphoz:
2-3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg cukor
3 dl víz


Elkészítés:

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, cukrot, sót és a citrom levét és héját.
Ehhez adjuk a liszt, búzadara és szódabikarbóna keverékét.
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük (én egy 20×30 cm-es tepsiben sütöttem).
160 °C-ra előmelegített sütőben 30-45 percig -tűpróbáig – sütjük.
Ha betettük a sütőbe, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat összeforraljuk pár percig.
Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át teljesen az aljáig.
A szirup felét forrón ráöntjük és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni egy negyed órát.
Utána ráöntjük a szirup maradék részét, amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

 

 

Kóstolj görög süteményeket: bugatsát és galatopitát, csak a nevük bonyolult, az elkészítésük nem! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

 

 

Epres tejespite (galatopita)

Epres tejespite galatopita görög

 

 

Most, hogy már az eperszezon végefelé közeledünk, végre én is készítettem valami epres sütit!

Nagyon egyszerűen elkészíthető, a korábban megsütött banános galatopita epres verziója. A fura nevétől nem kell megijedni, ez egy görög édesség gyümölcsös változata (az elképzelhető, hogy a görögök soha nem próbálták eperrel, ezt már én tettem hozzá), tulajdonképpen egy tejespite búzadarával.

 

Hozzávalók (kb 20×30 cm-es formához):

1 l tej

10 dkg vaj

1/2 bögre cukor (kb 1,25 dl)

1 bögre búzadara (kb 2,5 dl)

3 tojás

kb 40 dkg eper

 

Elkészítés:

A tejet melegítjük, felolvasztjuk benne a vajat.

Hozzáadjuk a búzadarát és cukrot és addig keverjük habverővel, amíg be nem sűrűsödik.

A tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén felverjük és a langyos masszába keverjük.

A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk.

Az epret bele lehet keverni a tésztába vagy lehet rétegesen beletenni, és most a réteges megoldást választottam, mert azt szerettem volna, ha a süti teteje sima és világos lesz.

Egy réteg tésztára ráhalmoztam az epret.

epres galatopita tejespite

 

Ezután jött kanalanként rá a többi tészta. A tetejét nedvesített kanállal el lehet könnyen egyengetni.

epres galatopita tejespite görög

Én a tetejét szerettem volna kidíszíteni, leírom, hogyan, de ez a lépés természetesen kihagyható.

Kb. egy evőkanálnyi lisztet összekevertem annyi vízzel, hogy nagyon sűrűn folyó palacsintatésztaszerű legyen. Annyi ételfestéket tettem hozzá, hogy jó intenzív legyen a színe. Nylonzacskóba töltöttem és egy nagyon apró lyukat vágtam rajta, vonalat húztam vele és pöttyöztem.

epres galatopita görög tejespite

 

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc megsütjük.

epres galatopita görög tejespite tejpite

 

 

Konyhalál Facebook oldal itt található és lájkolható! 🙂

 

 

epres galatopita görög tejpite tejespite

epres galatipita görög tejpite tejespite

epres galatopita görög tejpite tejespite

 

 

 

 

 

Görög citromos csirke

Görög citromos csirke

 

Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik nyitottak az új ízekre. Ugyanis a citromtól a csirke és a krumpli is egy érdekes, friss ízt kap. Számomra inkább keleties hangulatú volt. Mindenesetre érdemes vele egy próbát tenni, kicsit meglepő, de mindenképpen finom!

Azon túl, hogy a hozzávalókat összevágjuk és befűszerezzük, nincs is vele dolgunk, mehet a sütőbe.

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkehús (én csirkemellből csináltam, eredetileg csirkecombokat ír a recept)

1 kg krumpli

50 dkg vöröshagyma (ezt én elhagytam)

4 citrom

2 ek olívaolaj

bazsalikom

bors

 

Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk.

3 citrom levét kifacsarjuk, összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel, ebbe beleforgatjuk a csirkehúst.

A meghámozott krumplit hasábokra vágjuk. A hagymát is nagyobb darabokra aprítjuk.

Tepsibe szórjuk a krumplit és a hagymát, a tetejére elrendezzük a húst. A maradék citromos lével meglocsoljuk a krumplikat.

A maradék 1 citromot felkarikázzuk és az egész tetejére tesszük.

Alufóliával lefedjük a tepsit.

200 C-ra előmelegített sütőben kb. 3/4 óraig sütjük.

Ezután levesszük az alufóliát és további kb. fél órát sütjük.

A sült citromkarikákkal tálaljuk.

 

Konyhalál Facebook oldal itt található!

 

 

Görög citromos csirke

 

Görög citromos csirke

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/gorog-citromos-csirke

Bugatsa – görög sütemény

görög süti


A görög sütik világa nem merül ki a baklavában, bár sajnos én is csak azt kóstoltam, mikor Görögországban jártam. Viszont készítettem már
 lemonopitát, most pedig véletlenül akadtam a bugatsa receptjére. Ez sem egy nagy dolog, gyakorlatilag tejbegrízt kell tölteni két leveles tészta közé … A tejbegrízért nem rajongok, de ez fahéjjal megszórva isteni finom sütemény lesz!

Az étel Macedóniából származik, főként Görögország északi régióiban népszerű, de Krétán is sok erre “szakosodott” cukrászda található (én sajnos egyre sem figyeltem fel…). Eredeti receptje szerint phyllo tésztából készül, ami egy hajszálvékonyra nyújtott tészta, ennek a tölteléke búzadara, de léteznek sós, sajtos vagy húsos változatok is.

Természetesen bugatsa-témában is született Guiness-rekord, 2008-ban Serres városában 250 kg-os, 20 m hosszú, 60 cm vastag bugatsát sütött összesen 40 ember. 

Én ezt nem akartam túlszárnyalni, maradtam a sima tepsis méretnél 🙂

 

Hozzávalók:
1 cs leveles tészta
1 l tej
2 dl cukor
2 dl búzadara
4 ek vaj
1 vanília kikapart belseje
a tetejére:
fahér
porcukor

 

Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk. Az egyik felét a sütőpapíros vagy kivajazott tepsi aljára fektetjük.
A tejet és cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és addig kevergetjük, amíg sűrű nem lesz.
Kicsit hűlni hagyjuk, közben belekeverjük a vajat és a vaníliát.
A leveles tésztára öntjük, elsimítjuk, majd befedjük a másik fele tésztával.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Megszórjuk porcukorral és fahéjjal és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt!

 

bugatsa2

 

Sütipecséttel elvileg az egész felület feliratos volt, de sütés után sajnos csak néhány helyen látszott.

 

bugatsa6

bugatsa3
bugatsa7
bugatsa8

bugatsa4

bugatsa9

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/bugatsa

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!