Konyhalál

Sült gomba mézes-mustáros pácban

 

 

Az ugye mindenkinek megvan, hogy a húsok mellett zöldségeket is lehet grillezni. De az nekem újdonság volt, hogy ezeket is érdemes lehet bepácolni előtte. Ahogy megtaláltam ezt a mézes-mustáros gomba receptet, tudtam, hogy ki kell próbálnom. Elsőre furcsa párosításnak tűnik a gomba a mézzel, de a végeredmény nekem nagyon bejött.

Bár én nem tudtam grillezni, csak simán a tűzhelyen sütöttem, de egy kerti parti alkalmával igazi különlegesség lehet, hogy ha ezt a pácolt gombát kínáljátok a vendégeiteknek.

 

Hozzávalók:

3 ek balzsamecet

6 ek olívaolaj

2 ek méz

1 tk mustár

őrölt bors

reszelt fokhagyma

szeletekre vágott gomba

 

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverjük egy mély tálban.

Alaposan beleforgatjuk a gombaszeleteket.

Kb fél óra pácolódás után grillezhetjük vagy jobb híján – mint én – mehet a serpenyőbe. Én kerámiaedényt használtam, nem öntöttem alá plusz olajat. De biztos, hogy a grillen sokkal finomabb lesz, ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki úgy!

A gomba mellett pácolhatunk így cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, paprikát, kukoricát, krumplit és akár grillsajtot is.

Én árpagyönggyel tálaltam.

 

A konyhakész, szeletelt gombákat ezúttal is a Bio-Fungi Kft. biztosította.

 

További gombás receptekért katt ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://www.urban-eve.hu/2013/07/24/grillezett-zoldsegek/

Pikáns laskagombakrém

 

 

Láttatok már sárga laskagombát? Én pár hónapja találkoztam vele először és most volt az első alkalom a kóstolásban is. A fehér laska “gumisabb”, rugalmasabb húsú, a sárga viszont nagyon könnyű szerkezetű, érintésre is szinte törik. Hazaszállítás után is sikerült egyben szépen lefényképeznem a “csokrot”, de azért a képeken látszódik, milyen szép színe van. 

A gomba továbbra is jöhet nálam minden formában. Most egy gombás szendvicskrémet próbáltam ki. Ez is gyorsan elkeszíthető és mivel hidegen is lehet fogyasztani, előkészíthetjük jó előre pl. egy vendégség esetén vagy akár a családnak vacsorára.

 

Hozzávalók:

50 dkg laskagomba

5 szál újhagyma

5 ek olívaolaj

1,5 tk mustár

2 dl tejszín

bors

 

Elkészítés:

A gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk.

A felhevített olajba beleszórjuk a hagymát, majd a gombát és megpirítjuk.

A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, tejszínt, sót és borsot.

Majd közepes lángon 2-3 percig főzzük, amíg a tejszín besűrűsödik.

Hidegen, pirítóssal tálaljuk vagy melegen tésztával, rizzsel.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gombafüggő vagyok. A “dílerem” ezúttal is a Bio-Fungi Kft. 🙂

 

Forrás: http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/pikans-laskagombakrem

Gombával rakott krumpli

 

 

A rakott krumpli az egyik kedvenc ételem. Egy dolgot nem szeretek igazán benne, az a kolbász megsütve. A tojást meg kerülnöm kell. Gomba pedig mindig jöhet. Ez a fajta rakott krumpli pont ennyivel másabb a hagyományoshoz képest.

 

Hozzávalók:

15 dkg csiperke gomba

50 dkg krumpli

1,5 dl főzőtejszín

2 gerezd fokhagyma

2 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kb fél cm vastag szeletekre vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.

Egy tűzálló tájat kivajazunk.

A krumpli harmadát az aljára fektetjük, sózzuk, borsozzuk.

Rászeleteljük a gomba felét, majd újabb réteg krumpli, gomba és a tetejére megint krumpli. Sózzuk, borsozzuk.

Meglocsoljuk tejszínnel.

190 C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

A gyönyörű gombákat a Bio-Fungi Kft. biztosította.

 

Forrás: https://gasztroabc.hu/recept/9794_gombaval-rakott-krumpli/

Gombafasírt sütőben sütve

 

A gomba remek alapanyag, rendkívül sokféle ételben, ételhez használhatjuk. Lehet belőle leves, köret, főétel vagy különleges ízt adó plusz is. A böjti időszakban is segítségünkre lehet a mindennapos “mit főzzek ma?” kérdés eldöntésében.

Most fasírtot készítettem belőle, méghozzá olyat, ami sütőben is süthető, így nem lengi be az olajszag a lakást.

 

 

Hozzávalók:

50 dkg gomba (én laskagombát használtam)

közepes fej hagyma

kevés olaj

1 tojás

zsemlemorzsa

kakukkfű

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát és szintén megpároljuk.

Ha már langyosra hűlt, késes robotgépbe rakjuk, hozzáadjuk a tojást, sót és kakukkfüvet és összedaraboljuk. Szerintem nem kell teljesen pépesre, jól esik evés közben a kisebb gombadarabokkal találkozni.

Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyivel formázható lesz, majd a külsejét zsemlemorzsába forgatjuk. Én “egyfalatos” fasírtokat készítettem, az egyszerűség kedvéért, illetve, hogy hamar megsüljenek.

Sütőpapíros tepsiben kisütjük.

 

 

Szereted a gombát? A gombás receptjeimet itt találod!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

A recepthez a gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította.

 

 

Rakott gomba – egyszerű és gyors recept

 

 

Nézelődtem a neten, hogy mit is csinálhatnék gombából, ami még nem volt és egyszerű, így láttam meg a rakott gombát. Meglepett, hogy kiflivel készül, én valamilyen tésztára számítottam (persze van olyan változat is), de miért is ne, és így valamennyire gyorsabb is az étel.

Ebédre egy tartalmasabb leves után vagy meleg vacsoraként ajánlom.

 

Hozzávalók:

6 db kifli

20 dkg gomba (nálam déli tőkegomba)

20 dkg reszelt sajt

2 dl tejföl

2 dl tej

2 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kikenünk vajjal.

A gombát felszeleteljük és megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kifliket felszeleteljük és tejbe mártás után egy réteget lerakunk a tálba.

Erre mehet a gomba és a tejföl kisebb része, majd a másik réteg kifli.

Rásimítjuk egyenletesen a tejfölt.

Megszórjuk reszelt sajttal.

Aranybarnára sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította, a gombatermesztésről bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

 

 

 

Forrás: http://receptneked.hu/egytaletelek/rakott-gomba/

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!