Konyhalál

Pikáns laskagombakrém

 

 

Láttatok már sárga laskagombát? Én pár hónapja találkoztam vele először és most volt az első alkalom a kóstolásban is. A fehér laska “gumisabb”, rugalmasabb húsú, a sárga viszont nagyon könnyű szerkezetű, érintésre is szinte törik. Hazaszállítás után is sikerült egyben szépen lefényképeznem a “csokrot”, de azért a képeken látszódik, milyen szép színe van. 

A gomba továbbra is jöhet nálam minden formában. Most egy gombás szendvicskrémet próbáltam ki. Ez is gyorsan elkeszíthető és mivel hidegen is lehet fogyasztani, előkészíthetjük jó előre pl. egy vendégség esetén vagy akár a családnak vacsorára.

 

Hozzávalók:

50 dkg laskagomba

5 szál újhagyma

5 ek olívaolaj

1,5 tk mustár

2 dl tejszín

bors

 

Elkészítés:

A gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk.

A felhevített olajba beleszórjuk a hagymát, majd a gombát és megpirítjuk.

A tűzről levéve hozzákeverjük a mustárt, tejszínt, sót és borsot.

Majd közepes lángon 2-3 percig főzzük, amíg a tejszín besűrűsödik.

Hidegen, pirítóssal tálaljuk vagy melegen tésztával, rizzsel.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gombafüggő vagyok. A “dílerem” ezúttal is a Bio-Fungi Kft. 🙂

 

Forrás: http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/pikans-laskagombakrem

Gombával rakott krumpli

 

 

A rakott krumpli az egyik kedvenc ételem. Egy dolgot nem szeretek igazán benne, az a kolbász megsütve. A tojást meg kerülnöm kell. Gomba pedig mindig jöhet. Ez a fajta rakott krumpli pont ennyivel másabb a hagyományoshoz képest.

 

Hozzávalók:

15 dkg csiperke gomba

50 dkg krumpli

1,5 dl főzőtejszín

2 gerezd fokhagyma

2 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kb fél cm vastag szeletekre vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.

Egy tűzálló tájat kivajazunk.

A krumpli harmadát az aljára fektetjük, sózzuk, borsozzuk.

Rászeleteljük a gomba felét, majd újabb réteg krumpli, gomba és a tetejére megint krumpli. Sózzuk, borsozzuk.

Meglocsoljuk tejszínnel.

190 C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

A gyönyörű gombákat a Bio-Fungi Kft. biztosította.

 

Forrás: https://gasztroabc.hu/recept/9794_gombaval-rakott-krumpli/

Gombafasírt sütőben sütve

 

A gomba remek alapanyag, rendkívül sokféle ételben, ételhez használhatjuk. Lehet belőle leves, köret, főétel vagy különleges ízt adó plusz is. A böjti időszakban is segítségünkre lehet a mindennapos “mit főzzek ma?” kérdés eldöntésében.

Most fasírtot készítettem belőle, méghozzá olyat, ami sütőben is süthető, így nem lengi be az olajszag a lakást.

 

 

Hozzávalók:

50 dkg gomba (én laskagombát használtam)

közepes fej hagyma

kevés olaj

1 tojás

zsemlemorzsa

kakukkfű

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát és szintén megpároljuk.

Ha már langyosra hűlt, késes robotgépbe rakjuk, hozzáadjuk a tojást, sót és kakukkfüvet és összedaraboljuk. Szerintem nem kell teljesen pépesre, jól esik evés közben a kisebb gombadarabokkal találkozni.

Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyivel formázható lesz, majd a külsejét zsemlemorzsába forgatjuk. Én “egyfalatos” fasírtokat készítettem, az egyszerűség kedvéért, illetve, hogy hamar megsüljenek.

Sütőpapíros tepsiben kisütjük.

 

 

Szereted a gombát? A gombás receptjeimet itt találod!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

A recepthez a gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította.

 

 

Rakott gomba – egyszerű és gyors recept

 

 

Nézelődtem a neten, hogy mit is csinálhatnék gombából, ami még nem volt és egyszerű, így láttam meg a rakott gombát. Meglepett, hogy kiflivel készül, én valamilyen tésztára számítottam (persze van olyan változat is), de miért is ne, és így valamennyire gyorsabb is az étel.

Ebédre egy tartalmasabb leves után vagy meleg vacsoraként ajánlom.

 

Hozzávalók:

6 db kifli

20 dkg gomba (nálam déli tőkegomba)

20 dkg reszelt sajt

2 dl tejföl

2 dl tej

2 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kikenünk vajjal.

A gombát felszeleteljük és megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kifliket felszeleteljük és tejbe mártás után egy réteget lerakunk a tálba.

Erre mehet a gomba és a tejföl kisebb része, majd a másik réteg kifli.

Rásimítjuk egyenletesen a tejfölt.

Megszórjuk reszelt sajttal.

Aranybarnára sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította, a gombatermesztésről bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

 

 

 

Forrás: http://receptneked.hu/egytaletelek/rakott-gomba/

 

 

Hogyan készül? – gombatermesztés

 

Hogyan készül? Engem mindig érdekeltek az olyan műsorok, amelyek bemutatták, hogyan készül egy-egy egyszerűbb vagy éppen bonyolultabb tárgy, étel, amikor megismerhetjük a gyártás folyamatát. Érdekes belülről látni egy üzemet, olyan dolgokról, gyártás közbeni problémákról is szoktak beszélni, amikre nem is gondolnánk, hogy mekkora mérnöki vagy éppen logisztikai szakértelmet kíván a megoldásuk. Meg egyszerűen kíváncsi is vagyok, szeretek belesni mindenhova 🙂

Most szerencsére volt is ilyenre lehetőségem, megnézhettem, hogyan termelik a gombát. Talán mindenki látott már a háztartások részére előállított kis dobozos vagy zsákos gombakultúrát, ami aztán néhány hét alatt termőre fordul. Végül is ez megy a gombatermesztő üzemben is, csak “kicsit” nagyobb mennyiségben. 🙂

új élet születik 🙂

 

Az ócsai üzemben, ahol én jártam, legnagyobb mennyiségben csiperkét és laskát termesztenek, de van pl. tőkegomba is. Ahhoz, hogy elkezdhessék a termesztést, szükség van táptalajra, komposztra is. Ezt a cég egy másik egységében készítik elő, a csiperkéhez szalmát, gipszet és trágyát, a laskához csak szalmát használnak.  Itt számítógépvezérelt hőkezelő, keverő-, öntöző- és mixelősorokon halad át az alapanyag, valamint beoltják gombacsírával. Ez a hatalmas üzem kiszolgálja a saját igényeiket, de több országba is exportálják.

ilyen fehér lesz a komposzt

 

Ócsán 24 csiperkegomba-termesztő ház és 12 laskagomba-termesztő sátor található. Ezekben különböző fejlődési fázisban vannak a gombák, ezzel biztosítják a folyamatos termelést. Az igényeknek megfelelően különböző méretekben is szedik le. A csiperke óránként egy mm-t nő, így nem nagyon lehet várakozni vele, az év minden napján működik az üzem, van szedés és szállítás.

sárga laskagomba család alulnézetből – gyönyörű!

 

A csiperkék hatalmas, 6 szintes polcrendszeren növekednek, melyeket speciális leszedőgépek segítségével szednek, de csak emberi kéz által. Mivel a gomba elég kényes “jószág”, szigorúak az előírások a szedéssel kapcsolatban. Tekerő mozdulattal kell leszedni, a tönk alját egyenesen levágni, majd tönkkel lefelé a tálcára helyezni. Figyelni kell rá, hogy ne legyen sérülés, pl nyomódás, köröm általi bemélyedés rajta. 

 

A laskák szalmabálatömbökön növekednek, kicsit hasonlít a kialakításuk a lakótelepekhez 🙂

 

Mindenhol számítógéppel biztosítják a gombák számára az ideális hőmérsékletet, páratartalmat, levegőztetést. Bár a komposzthoz trágyát használtak, gyakorlatilag semmilyen kellemetlen illatot nem éreztünk és egyébként is példaértékű volt a tisztaság az üzem teljes területén.

 

Amikor leszedték a gombát, egy része megy a szeletelőbe, és aztán az összes a csomagolóba. Itt sokféle kiszerelést csinálnak az áruházak, megrendelők igénye szerint, választható a doboz nagysága, színe, alapanyaga, a beletöltött mennyiség és természetesen a gombák fajtája, mérete. Majd azonnal kamionra rakják, hiszen az áruházak minden nap friss gombát kapnak. Ezt menedzselni hihetetlen nagy logisztikai feladat lehet.

 

A cégnél a kutatásra is nagy figyelmet fordítanak, például kiemelt szerepe van a D-vitaminnal dúsított gombafajták kikísérletezésének. Valamint az edukációra is gondolnak, elindították az iskolagomba programjukat, ahol az iskolások megismerkedhetnek “élőben” is a gombával, gombatermesztéssel, de például arra is tanítják a vásárlókat, hogy a gombát ne hámozzák meg, elég alaposan megmosni. És persze együnk minél több gombát (a statisztikák szerint Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás kevesebb, mint évi egy kiló), mert egészséges alapanyag, kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaz testünk működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, rengetegféleképpen készíthetjük el és nem mellesleg nagyon finom!

ilyen cuki sapiban lehet az üzembe lépni 🙂 (bocsi a képért, fül-orr-gégészek megvizsgálhatják azt is, hogy van-e orrsövényferdülésem :D)

 

 

Köszönöm szépen a gyárlátogatási lehetőséget az ócsai Bio-Fungi Kft-nek!

 

Gombás receptekért katt ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!