Konyhalál

Rakott gomba – egyszerű és gyors recept

 

 

Nézelődtem a neten, hogy mit is csinálhatnék gombából, ami még nem volt és egyszerű, így láttam meg a rakott gombát. Meglepett, hogy kiflivel készül, én valamilyen tésztára számítottam (persze van olyan változat is), de miért is ne, és így valamennyire gyorsabb is az étel.

Ebédre egy tartalmasabb leves után vagy meleg vacsoraként ajánlom.

 

Hozzávalók:

6 db kifli

20 dkg gomba (nálam déli tőkegomba)

20 dkg reszelt sajt

2 dl tejföl

2 dl tej

2 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kikenünk vajjal.

A gombát felszeleteljük és megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kifliket felszeleteljük és tejbe mártás után egy réteget lerakunk a tálba.

Erre mehet a gomba és a tejföl kisebb része, majd a másik réteg kifli.

Rásimítjuk egyenletesen a tejfölt.

Megszórjuk reszelt sajttal.

Aranybarnára sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította, a gombatermesztésről bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

 

 

 

Forrás: http://receptneked.hu/egytaletelek/rakott-gomba/

 

 

Hogyan készül? – gombatermesztés

 

Hogyan készül? Engem mindig érdekeltek az olyan műsorok, amelyek bemutatták, hogyan készül egy-egy egyszerűbb vagy éppen bonyolultabb tárgy, étel, amikor megismerhetjük a gyártás folyamatát. Érdekes belülről látni egy üzemet, olyan dolgokról, gyártás közbeni problémákról is szoktak beszélni, amikre nem is gondolnánk, hogy mekkora mérnöki vagy éppen logisztikai szakértelmet kíván a megoldásuk. Meg egyszerűen kíváncsi is vagyok, szeretek belesni mindenhova 🙂

Most szerencsére volt is ilyenre lehetőségem, megnézhettem, hogyan termelik a gombát. Talán mindenki látott már a háztartások részére előállított kis dobozos vagy zsákos gombakultúrát, ami aztán néhány hét alatt termőre fordul. Végül is ez megy a gombatermesztő üzemben is, csak “kicsit” nagyobb mennyiségben. 🙂

új élet születik 🙂

 

Az ócsai üzemben, ahol én jártam, legnagyobb mennyiségben csiperkét és laskát termesztenek, de van pl. tőkegomba is. Ahhoz, hogy elkezdhessék a termesztést, szükség van táptalajra, komposztra is. Ezt a cég egy másik egységében készítik elő, a csiperkéhez szalmát, gipszet és trágyát, a laskához csak szalmát használnak.  Itt számítógépvezérelt hőkezelő, keverő-, öntöző- és mixelősorokon halad át az alapanyag, valamint beoltják gombacsírával. Ez a hatalmas üzem kiszolgálja a saját igényeiket, de több országba is exportálják.

ilyen fehér lesz a komposzt

 

Ócsán 24 csiperkegomba-termesztő ház és 12 laskagomba-termesztő sátor található. Ezekben különböző fejlődési fázisban vannak a gombák, ezzel biztosítják a folyamatos termelést. Az igényeknek megfelelően különböző méretekben is szedik le. A csiperke óránként egy mm-t nő, így nem nagyon lehet várakozni vele, az év minden napján működik az üzem, van szedés és szállítás.

sárga laskagomba család alulnézetből – gyönyörű!

 

A csiperkék hatalmas, 6 szintes polcrendszeren növekednek, melyeket speciális leszedőgépek segítségével szednek, de csak emberi kéz által. Mivel a gomba elég kényes “jószág”, szigorúak az előírások a szedéssel kapcsolatban. Tekerő mozdulattal kell leszedni, a tönk alját egyenesen levágni, majd tönkkel lefelé a tálcára helyezni. Figyelni kell rá, hogy ne legyen sérülés, pl nyomódás, köröm általi bemélyedés rajta. 

 

A laskák szalmabálatömbökön növekednek, kicsit hasonlít a kialakításuk a lakótelepekhez 🙂

 

Mindenhol számítógéppel biztosítják a gombák számára az ideális hőmérsékletet, páratartalmat, levegőztetést. Bár a komposzthoz trágyát használtak, gyakorlatilag semmilyen kellemetlen illatot nem éreztünk és egyébként is példaértékű volt a tisztaság az üzem teljes területén.

 

Amikor leszedték a gombát, egy része megy a szeletelőbe, és aztán az összes a csomagolóba. Itt sokféle kiszerelést csinálnak az áruházak, megrendelők igénye szerint, választható a doboz nagysága, színe, alapanyaga, a beletöltött mennyiség és természetesen a gombák fajtája, mérete. Majd azonnal kamionra rakják, hiszen az áruházak minden nap friss gombát kapnak. Ezt menedzselni hihetetlen nagy logisztikai feladat lehet.

 

A cégnél a kutatásra is nagy figyelmet fordítanak, például kiemelt szerepe van a D-vitaminnal dúsított gombafajták kikísérletezésének. Valamint az edukációra is gondolnak, elindították az iskolagomba programjukat, ahol az iskolások megismerkedhetnek “élőben” is a gombával, gombatermesztéssel, de például arra is tanítják a vásárlókat, hogy a gombát ne hámozzák meg, elég alaposan megmosni. És persze együnk minél több gombát (a statisztikák szerint Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás kevesebb, mint évi egy kiló), mert egészséges alapanyag, kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaz testünk működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, rengetegféleképpen készíthetjük el és nem mellesleg nagyon finom!

ilyen cuki sapiban lehet az üzembe lépni 🙂 (bocsi a képért, fül-orr-gégészek megvizsgálhatják azt is, hogy van-e orrsövényferdülésem :D)

 

 

Köszönöm szépen a gyárlátogatási lehetőséget az ócsai Bio-Fungi Kft-nek!

 

Gombás receptekért katt ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Sajtos gombakrém

sajtos gombakrem

 

Na, az van, hogy hülyülök. Voltam egy lakásavatón TEGNAP, ami egyébként csak MA lesz :-O Igazából a dátumot nem is néztem, annyira úgy voltam vele, hogy most van. Hát nem… 🙂 És ezt a gombakrémet vittem – ma is ezt fogom 🙂 Indulás előtt nem sokkal csináltam, már “felkészültem” a szabadkozásra, hogy még biztos nem értek össze az ízek, na, ez a probléma mára megoldva. Most találhatok ki más kifogást.

Egyébként nagyon kis egyszerű, gyorsan összerakható recept. Én nagyon szeretem az ilyen kencéket, kenőkéket, krémeket – ki hogy hívja – lehet enni kenyérrel, pirítóssal, szendvicsbe rakva, zöldségekkel, chipssel stb-stb.

 

Hozzávalók:

20 dkg gomba – én déli tőkegombát használtam, de akár csiperkéből is készíthető

10 dkg krémsajt

10 dkg vaj

1 csokor petrezselyem

bors

 

Elkészítés:

A gombát puhára főzzük és hagyjuk kihűlni.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót és botmixerrel összeaprítjuk-keverjük.

Ízlés szerint fűszerezzük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

sajtos gombakrem

image

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Őszintén szólva még soha nem láttam – vagy csak nem vettem észre a boltokban? – déli tőkegombát, így érdekes volt ezt is kipróbálni. Egy részét a kínai zöldséges pirított tésztához tettem, ahhoz szerintem nagyon illettek ezek kisebb, hosszúkás gombák, nagyobb részéből pedig ez a gombakrém készült.

Deli tokegomba

sajtos gombakrem

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/kaloria/sajtos-gombakrem-haziasan

 

 

Gombás-tejszínes karaj

Gombas-tejszines karaj

 

Ha már unod a húst magában, edd szósszal! A tejszín és a gomba nagyon jól megy a húsokhoz, a szárazabb húsokat is puhábbá, “jobban csúszóvá” teszi.

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj

50 dkg gomba

3 dl főzőtejszín

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

2 ek olaj

bors

 

Elkészítés:

A karajszeleteket besózzuk és az olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük, majd egy tányérra félretesszük.

A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat és megdinszteljük a hagymát, fokhagymát és hozzáadjuk a gombát.

Amikor a gomba levet eresztett, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felengedjük és félpuhára pároljuk.

Hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk és beletesszük a karajszeleteket is. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a hús és a gomba is megpuhul és a tejszín besűrűsödik. Sűrűsödik magától, de aki sűrűbbre szeretné, egy-két evőkanálnyi liszt belekeverésével még jobban sűrítheti.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gombas tejszines karaj

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/gombas-tejszines-karaj

 

Mozzarellával és paradicsommal töltött gombafejek

mozzarellaval paradicsommal toltott portobello gomba

 

Egyszerű és gyors főétel vegáknak és gombaimádóknak.

Nekem a gomba jöhet minden mennyiségben! Meg a sajt is. Mondjuk a paradicsom annyira nem a kedvencem, de az olaszos kajákban jöhet az is. És most jött is 🙂 Azt hiszem, új kedvencem született, jó párszor fogok ilyet csinálni, alig van vele meló, baromi finom és jól variálható. Update: már meg is született a következő adag, ebbe került némi kockázott szalonna is, mit ne mondjak, nem rontotta el… 🙂

 

Hozzávalók:

5 nagy gombafej (portobello gomba)

2 ek vaj

2 gerezd fokhagyma

10 dkg mozzarella

10 dkg koktélparadicsom

bors

bazsalikom

 

Elkészítés:

A fokhagymát apróra vágjuk és vajba dobva felforraljuk.

A gombák külső oldalát belemártjuk a vajba, jénaiba rakjuk őket, a maradék vajat melleöntjük.

A gombák belsejébe paradicsom- és mozzarellaszeleteket teszünk, sózzuk-borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk.

180 C-os sütőben a sajt megolvadásáig, kb negyed órát sütjük.

Rizzsel tálaljuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Mozzarellaval paradicsommal toltott portobello gomba

mozzarellaval toltott portobello

A gombákat a Bio-Fungi Kft. biztosította.

Mozzarellaval toltott portobello

 

 

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/mozzarellaval-paradicsommal-toltott-gombafejek-recept

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!