Konyhalál

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

Korábban a pulyka elképzelhetetlen volt a karácsonyi asztalon, mert a hagyomány szerint a szárnyasok hátrafelé kaparnak, így elviszik a szerencsét, míg a disznó előre túr, ő hozza. De manapság már, talán az amerikai hálaadási és karácsonyi gesztenyés pulykák már itthon is teret kaptak, sokaknál része ez is karácsonyi menünek. De ha nem is ilyenkor, egy vasárnapi ebéd alkalmával biztosan sikeres lesz a gesztenyével és aszalt szilvával szervírozott pulykának.

 

 

Hozzávalók:

30 dkg pulykamell

10 dkg gesztenye

10 dkg aszalt szilva

15 dkg rizs

olaj

3 dkg vaj

bors

 

Elkészítés:

Egy lábosban kb 2-3 evőkanál olajat hevítünk, hozzáaadjuk a rizst és kevergetjük addig, amíg a rizsszemek át nem olajozódnak. Utána a rizs térfogatának duplája meleg vizet hozzáöntünk, sózzuk és borsozzuk és lefedve, nem kevergetve közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs beszívja az összes vizet.

A gesztenyéket puhára főzzük.

A pulykamellet kb 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kis vízzel felöntve megpároljuk.

Nyársra húzzuk felváltva a pulykamellet, gesztenyét és aszalt szilvát. Én egyébként fordítva csináltam, először nyársra húztam, utána egyben pároltam mindent, majd pirítottam, de talán külön-külön jobb megoldás.

Tapadásmentes edényben a vajat felhevítjük és minden oldalról megpirítjuk benne a nyársakat.

 

 

Az alapanyagokat a KitchenBox biztosította. Aki nem ismeri a szolgáltatásukat: ők ételalapanyagokat és a hozzájuk tartozó recepteket szállítják házhoz. Én sokáig nem értettem, hogy miért jó ez, és azt hiszem, nem is én vagyok a célcsoportjuk, de biztos sokan vannak, akik nem szeretnek vagy nincs idejük bevásárolni és az előkészítéssel bajlódni, de a saját főzttel “villantani” akarnak (szerintem tipikusan jó lehet férfiaknak, akik először hívják meg vacsorázni magukhoz a barátnőjüket:)), valami különleges ételre vágynak, de nem szeretnének mondjuk csak ezért háromféle drága fűszerből nagyobb kiszerelést megvenni vagy akiknek mindig nyűg kitalálni, hogy mi is legyen a menü, szóval nekik a KitchenBox jó választás. Én ezeket nagyjából szeretem csinálni, bár ha lenne egy olyan szolgáltatásuk is, hogy főzés után el is mosogat valaki, tuti előfizetnék 😛

Nekem most több bloggerrel együtt az volt a feladatom egy játék során, hogy megkaptuk az alapanyagokat, de receptet nem, ezt nekünk kellett hozzá kitalálni. 2 alapanyagot a küldöttekből nem volt muszáj használni, de kettőt hozzá is tehettük. A csomagban érkezett még rum és gesztenyeméz is, ami izgatta a fantáziámat, de végül nem használtam. Bors viszont nem volt, amit egyébként hiányoltam is, így én ezt hozzátettem. Majd a zsűri kiválasztja a szerintük legkreatívabb ételt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz a fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

Pulykanyárs gesztenyével és aszalt szilvával

 

 

10 szuperfinom gesztenyés sütemény

gesztenyés süti recept

 

Ha ti is úgy szeretitek a gesztenyét, gesztenyepürét, mint én, akkor ez a sütigyűjtemény nektek való! 

Ha eljön az ősz, folyamatosan vadászom a gesztenyelelőhelyeket. Elég nagy az árkülönbség, idén 900 és 2000 Ft között láttam kilóját, persze a nagysága, minősége is változó. Szerencsére a szomszéd üzletben van a 900-as ajánlat, szerintem én veszem meg nagy részét 🙂 Mivel hagyományos villanytűzhelyem van, ezért csak a héját bevagdosom és simán felrakom a platnira és próbálom nem odaégetni 🙂 A kezemet sem. 

De az alábbi sütik nem “igazi” gesztenyéből, hanem gesztenyepüréből készültek, mindig van a hűtőmben, egyszerűbb és és olcsóbb is. Persze, mert nem csak gesztenyéből van, de ha a bab a töltőanyag benne, akkor is szeretem, kész :). Szóval, tényleg sokat készítek gesztenyés sütit, ez most a TOP10 kedvencem, próbáljátok ki ti is mindet!

 

gesztenyés-narancsos linzertekercs

gesztenyés-narancsos linzertekercs

 

gesztenyés pavlova torta

gesztenyés pavlova torta

 

gesztenyés krémes sütés nélkül

gesztenyés krémes sütés nélkül

 

gesztenyés-meggyes kekszes krémes

gesztenyés-meggyes kekszes krémes

 

mascarponés gesztenyetorta sütés nélkül

mascarponés gesztenyetorta sütés nélkül

 

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

 

gesztenyés-meggyes rétes

gesztenyés-meggyes rétes

 

gesztenyés-madulás brownie

gesztenyés-mandulás brownie

 

gesztenyepüré sajttorta

gesztenyepüré sajttorta

 

egyszerű gesztenyetorta

egyszerű gesztenyetorta

leírások:

csajos zebra muffin

autós torta

fekete-fehér torta

Anyu-torta

pompon-torta

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gesztenyepüré sajttorta

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

 

Szereted a gesztenyepürét? És a sajttortát?

Mit szólnál a kettőhöz együtt? 🙂

Ez a torta egy játékfelhívásra készült, miszerint ha már New Yorknak van egy New York cheesecake-je, akkor Budapestnek is legyen egy Budapest cheesecake-je, erre vártak különböző megoldásokat. Szerintem a gesztenyepüré nagyon tipikus desszert Magyarországon, így találtam ki, hogy legyen a sajttorta is ilyen. Beküldtem, aztán pár nap múlva jött egy e-mail, melyben megírták, hogy a szervezőknek annyira tetszett a szervezőknek a recept és a fotó, hogy ezt tartották azon a héten a legkreatívabbnak és legínycsiklandóbbnak és ki szeretnék tenni a facebook oldalukra. Aztán nem tették ki az oldalra és a játékban az legjobb 11 közé sem került be (az első helyezettet még nem hirdették ki). Nem tudom, mi történt időközben…

A torta krémrésze mennyei gesztenyés, tényleg, mintha puha gesztenyébe harapnánk, a tetején pedig ott a “tejszínhab”, ami persze tojásból van, de jól imitálja a kis “felhőket” a gesztenyehegy tetején 🙂

 

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

6 dkg vaj

11 dkg darált keksz

gesztenyés részhez:

25 dkg krémsajt vagy mascarpone

20 dkg gesztenyepüré

1 dl tejföl

6 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 ek liszt

2 tojás

habhoz:

2 tojásfehérje

6 dkg cukor

 

Elkészítés:

A sütőformába alulra sütőpapírt teszük, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.

Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt elősütjük.

Közben a krémsajtot/mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.

Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Én nagyjából eloszlattam a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formáztam ilyen kis borzasra. A sütőbe a lenti részre raktam, hogy ne égjen meg a hab rajta. Kb 20 percig volt a sütőben, közben figyeltem, hogy ne égjen, barnuljon meg túlzottan a habréteg.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Szereted a gesztenyés sütiket? Kóstold meg ezeket is:

fekete-fehér gesztenyés torta

gesztenyés pavlova

gesztenyés-meggyes rétes

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

gesztenyés krémes sütés nélkül

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheesecake

 

 

Fekete-fehér gesztenyés torta

Black and white cake

 

 

Gesztenyés torta egyszerű fekete-fehér díszítéssel.

Most valahogy nem akart jönni az ihlet a tortához, máskor már sorban várakoznak az ötletek, most meg semmi. Ilyenkor csak elkezdek “gyurmázni” az anyaggal, aztán majd lesz belőle valami. Most ez lett. Nekem tetszett, mert olyan egyszerű és most már sikerült egész szépen be is burkolnom a tortát, kivéve a szélét.

A torta alapja a már szokásosnak mondható – FIGYELEM, FIGYELEM, nem véletlenül ilyen sokszor használom ezt, mert baromi finom (és egyszerű is) – az egyszerű gesztenyetorta.

A burkolathoz itt is, mint sok eddigi tortánál, unidecet használtam, ezt cukrászkellékesnél vagy webáruházakban lehet kapni 1500-2000 Ft körüli kg áron, többféle színben. Nagyon könnyű nyújtani és az íze is finom, a marcipánra hasonlít. Fehérrel beburkoltam a tortát, majd a feketéből 3 egyforma csíkot sodortam, ezeket megformáztam csepp alakúra, majd a hátuljukat enyhén megnedvesítve óvatosan rányomogattam a fehér burkolatra, így szépen odaragad. Ugyanígy felragasztgattam a pöttyöket is. Az aljára is került lezáróként egy fekete csík.

Anyukámat köszöntöttem vele anyák napján.

 

 

Nézd meg a korábbi tortaburkolás(os próbálkozás)aimat is:

a gumicukorimádó tortája

egyszerű autós torta

pompon torta

virágos linzertekercs torta

lerókázott torta

“anyagában csíkos” torta

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

Fekete-fehér torta

black and white cake

 

 

 

 

Anyagában csíkos torta

anyagában csíkos torta

 

Készítettem már korábban ehhez hasonló csíkos tortát, akkor két színből állt, most pedig 3 színű a burkolat.

Fehér és fekete unidec (marcipánhelyettesítő cukormassza burkoláshoz) volt otthon, a fehér egy részét megszíneztem pirosasra.

Ezen kívül minden ugyanaz, a sütés nélküli gesztenyés torta belseje és a burkolat csíkosítása is. Tehát hengeres csíkokat sodortam a különböző színekből. Mivel 3 tortát csináltam, elég hosszú hengereket készítettem, hogy egymás mellett kiadja a 3 burkolatot. A 3 hengert szorosan egymás mellett összefogtam és a két végét elkezdtem ellentétes irányba tekerni. Ezt egészed addig csináltam, amíg az addig “fekvő” csíkok nem lettek “állóak”, tehát hozzánk képest nem jobbra-balra, hanem előre-hátra állnak. Nem tudom jobban megfogalmazni, de pár csavarás után már ki is alakul a végeredmény, látni fogjátok. Ha ez megvan, akkor porcukros nyújtódeszkán csak előre-hátra mozdulatokkal kinyújtjuk. Ha oldalra is nyújtanánk, deformálódna a csíkozás.

Ezeken a kis tortákon (az átmérőjük max 10 cm volt) jobban mutatott volna, ha vékonyabbak a csíkok, de azért így is elég látványos lett.

Ráfektetjük a burkolatot a tortára, elsimítjuk a tetejét, majd óvatosan, a tetejétől lefelé haladva az oldalát is.

A burkolás után leeső részekből lettek a tetejére a minimális díszek – szerintem erre nem is illik valami nagy és díszes dolog) és az aljára egy lezáró csík.

 

 

Nézd meg a korábbi tortaburkolás(os próbálkozás)aimat is:

a gumicukorimádó tortája

egyszerű autós torta

pompon torta

virágos linzertekercs torta

lerókázott torta

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel (itt jobbra) a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

anyagában csíkos torta

anyagában csíkos torta

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!