Konyhalál

Szilvás galette

szilvás galette

 

Mi is az a galette? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.

Nagyon egyszerű az elkészítése, a tészta alig pár hozzávalóból áll, 10 perc alatt összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon, nálam most a szilva volt soron.

 

Hozzávalók:

tésztához:

160 g liszt

110 g vaj

1 tk cukor

1 csipet só

3 ek jéghideg víz

töltelékhez:

6 db szilva

fél citrom lereszelt héja

2 ek cukor

1 ek liszt

fél tk fahéj

tészta megkenéséhez:

1 tojás

tészta alá sütéskor:

1 ek liszt

1 ek cukor

 

Elkészítés:

A lisztet, vajat, cukrot és sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet hozzáadagolva összegyúrjuk a tésztát.

Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A szilvát kimagozzuk, cikkekre vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.

A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen.

Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk egy kis liszttel és cukorral (kb 1-1 ek). Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

Ráhalmozzuk a szilvát úgy, hogy a szélén kimaradjon egy kb 2,5 cm-es sáv mindenhol.

A tészta széleit ráhajtogatjuk a szilvás részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó! Én annyit csináltam vele, hogy a tészta széleit előzőleg kiegyengettem, hogy ne legyen pl. szakadozott.

A tésztát megkenjük tojással.

190 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Hidegen és melegen egyaránt finom.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

 

szilvás galette

 

 

Forrás: http://gastronomica.blog.hu/2010/09/03/szilvas_galette

 

 

 

 

Francia kókuszos pite

Megláttam, megszerettem, kissé túlsütöttem 🙁 Azért így is nagyon finom volt, de jobban tetszene, ha kevésbé lenne barna a teteje …

Hozzávalók:
tészta:
250 g liszt
110 g vaj
1 tk cukor
1 csipet só
50-60 ml víz
én reszeltem bele citromhéjat is
krém:
1 csésze kókusz
1 csésze cukor
3 tojás
113 g olvasztott vaj
1 csipet só
ebbe is reszeltem citromhéjat és kb egy fél citrom levét is beletettem

Elkészítés:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a cukrot, sót és igény szerinti vizet hozzáadva gyorsan tésztát gyúrunk.
1 órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk és kivajazott formába helyezzük.
A krémhez valókat összekeverjük és a tésztára öntjük.
170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Félidőben takarjuk le sütőpapírral, hogy nem barnuljon meg nagyon a teteje (én már kicsit későn takartam le).

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!