Konyhalál

GoodFood főzőklub a GastroArt-Elektrolux Élménykonyhában

Tegnap a GastroArt-Elektrolux Élménykonyhában jártam a GoodFood magazin jóvoltából. A Facebook oldalukon volt egy kis játékuk, ahol én lettem az egyik nyertes 🙂
Annyit tudtunk, hogy olvasótalálkozó lesz és főzni is fogunk, mégpedig egy különleges menüt.
Hát, tényleg nagyon különleges volt, sikerült új dolgokat, új ízeket megkóstolnom. Pl. még soha nem ettem édesburgonyát, illetve most ismerkedtem meg a málnaecettel is, amitől a saláta egészen új ízvilágot kapott.
Már jártam több főzőtanfolyamon (Chefparade-Mindmegette karácsonyi menüChefparade Csokiműhely bonbonozás, Chefparade-Mindmegette Provence ízei – erről sajnos csak barátnőm által tudtam beszámolni, Makifood cupcake tanfolyam), eddig ez volt a legnagyobb konyha, ahol a legtöbb résztvevő tud egyszerre főzőcskézni. Természetesen a körülmények abszolút profik, hiperszuper konyhagépek, minőségi, előkészített alapanyagok és segítőkész, mosolygós szakemberek vettek körül.
Négyes csoportokban dolgoztunk, a helyben verbuválódott kis csapatunk hamar megtalálta a közös hangot, főleg a fokhagyma (túl)adagolás tekintetében 🙂 Este nem kellett tartanunk a vámpíroktól … 😀
A menü:
grillezett halloumi sajt málnaecetes salátaágyon
marokkói csirkeszárnyak, görög csirkenyársak joghurtos, paradicsomos és zöldborsós-mentás öntettel, sült zöldségekkel
“megtört” málna – ennek a receptjét a GoodFood 2013. júliusi számában megtaláljátok
Gyakorlatilag már az előétel után jóllaktunk, hazafelé szinte gurultam … 🙂

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a GoodFood-nak, hogy részt vehettem az első főzőklubjukon, nagyon színvonalas volt, jól éreztem magam, csak így tovább! 🙂


És akkor jöjjön pár kép:

a konyhai rész
minden előkészítve
pácolódnak a húsok
elkészültek a nyársak
fokhagyma”nyomás” késsel
zöldborsós öntet
paradicsomos öntet
a zöldségköret a tepsiben
sajtgrillezés
sülnek a nyársak
a köret már kész van

És így néz ki készen a menü:

előétel
főétel
desszert
csoportkép a GoodFood Facebook oldaláról

Cupcake tanfolyam a Makifoodban

a kollekció

Noémitől, a Mandulasarok írójától nyertem a Facebookon a lehetőséget, hogy részt vegyek a Makifood Főzőiskolában egy cupcake tanfolyamon, melyet ezúton is nagyon köszönök. A kurzust Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartotta.
A főzőiskola számomra meglepő módon egy fürdőszobaszalonnal egy légtérben található. Szóval a modern konyha mellett láthatunk csili-vili kádakat és egyéb fürdőszobai tárgyakat is :).

a főzés színtere
társalgó
egy kád 🙂 elfogadnám …

Szonja elmondta, hogy ő nem szereti a nagyon színes, figurális süteményeket, tortákat, mert “az étel nem játék”. Szerintem meg miért ne, amúgy nekem se legyen semmi csicsás, giccses, két dolog lehet: a süti (bár tetszenek a nagyon egyszerű, letisztult formák is) és a hűtőmágnes 🙂 De a végeredmény olyan lett, ami nekem is nagyon tetszett, nem csak küllemre, hanem ízre is.
Szerencsére nem amerikai vonalú cupcake-ekek sütöttünk, amik tele vannak halmozva vajas-cukros krémmel, hanem nagyon finom puha, nem száraz tésztákat különféle ízletes krémekkel.

Készült:

Répatorta cupcake citrusos krémsajtos krémmel
Húsvéti cupcake – devil’s food kakaós muffin csoki ganache-zsal
Rózsás-málnás cupcake
Citromos habcsók cupcake

Csak hatan voltunk a tanfolyamon, így bőven volt lehetőség kérdezni is. Sikerült személyesen is találkozni 
Nyammm Zsófival és Katucival. Elég sok minden lett betervezve erre a kurzusra, így a meghirdetett 3 óra helyett majdnem 4 órán keresztül tevékenykedhettünk, mire mindennel készen lettünk. A muffinok, krémek készítésénél a feladatokat megosztottuk, mindenki csinált valamilyen részfolyamatot, a díszítést mindenki maga végezte néhány sütin.
Ami nekem a legkevésbé ment, az a habzsák kezelése, nem próbáltam még, ez meg is látszott a végeredményen, nem sikerült szépen egyenletesen kinyomni a különböző textúrájú, folyékonyságú krémeket.

A citromos habcsókos cupcake volt a kedvencem, mandulás muffin citromos-savanykás lemon curd-del, a tetején szakácsfáklyával karamellizált habcsókkal … hmmm :), ennek a receptjét leírom.


Financier


Hozzávalók:

125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
Egy csipet só
125 g vaj

Elkészítés:

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk és félretesszük. A vaj barnításával most találkoztam először, ezáltal az illata kissé mogyoróssá változik.
A tojásfehérjét elkeverjük a többi hozzávalóval és a vajat is hozzá csorgatjuk.
Muffinkapszlikba töltjük (a forma 3/4-éig) és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt kisütjük (a kicsiknek elég 20 perc).

Lemon curd


Hozzávalók:

3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
Egy nagy csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tetejére folpackot teszük és hagyjuk kihűlni.

Habcsók (meringue)

Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.

A financier-ek tetejét levágjuk, közepükbe kiskanállal mélyedést vájunk. Ebbe töltjük a lemon curd-öt, erre halmozzuk a habcsókot., amit szakácsfáklyával karamellizálunk. (Valószínűleg jó néhányunk először fogott a kezébe ilyesmit, mert itt-ott égtek a muffinpapírok is, Szonja még az asztalt is féltette :))


Összefoglalva jó hangulatú kurzus volt egy jólfelszerelt konyhában, jól felkészült tanárral, finom cupcake-ekkel.

Amin lehetne javítani szerintem: a kiadott recept néhol nekem nem elég részletes, mivel szét voltak osztva a feladatok, nem emlékeztem minden fázisra, most volt, aminek utána kellett néznem. Illetve jó lenne “utazásbiztosabb” megoldás a készített ételek hazavitelére, a cupcake-ek díszítése sajnos volt, ahol szétnyomódott.

És akkor jöjjenek a képek.

készül a répatorta cupcake
csokiolvasztás vízgőz felett
tészta muffinkapszlikba töltése
így néz ki a barna vaj a financierhez
keverednek az alapanyagok
így főz (süt) egy gasztroblogger 🙂 – fényképezőgéppel a nyakban
gyűlnek a muffinok
készül a málnás krém
fotózás
a répaültetvényem “bevetés” előtt
… és után
mélyedések a lemon curd-nek
vigyázz, lövök!
karamellizált habcsók …
… és “karamellizált” muffinkapszli 🙂
rózsavizes-rózsás-málnás cupcake
csokis kosárkák marcipán hímes tojásokkal
itt meg én nézem, hogy mit is kell csinálni 🙂
Ruzicska Zsófi fotója
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!