Konyhalál

Édes burgonyatorta


Hozzávalók:
tésztához:
25 dkg áttört főtt burgonya
25 dkg porcukor
4 db tojás
1 cs sütőpor
3 ek liszt
3 ek zsemlemorzsa
krémhez*:
2 cs csokis pudingpor
7 dl tej
6 ek cukor
1 cs zselatin
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a krumplit, majd a lisztet, zsemlemorzsát és sütőport. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és összeforgatjuk a krumplit masszával.
180 °C-os sütőben margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben kb 30 perc alatt kisütjük.
A krémhez a 7 dl tejben megfőzzük a pudingot a cukorral, én a végén hozzákevertem zselatint is, hogy jobban “megkössön”.
* Eredetileg a következő krém tartozik a tésztához:
Hozzávalók:
20 dkg margarin
2 ek rum
4 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg áttört burgonya
10 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor
Elkészítés:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a krumplival, a kakaóval, a rummal és a porcukorral összedolgozzuk.
Na, ezt megcsináltam és végül nem mertem a tésztára kenni :D, mert továbbra is éreztem rajta a krumpli ízét, ezért lett helyette a pudingos krém. A tésztán nem érződik a krumpli íze, csak – ahogy a többi zöldségtől (répa, cukkini stb.) is – nedvesebb, puhább lesz. 
A díszítés kék ételszínezékkel összegyúrt fondant golyókból áll.

 

Forrás: http://margit2.hu/tunde.htm#btorta

Vakondtúrásos cola torta

 

Forrás: http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2010/05/cola-torta-nigellatol.html, Nigella

Ismét egy anyák napi torta, a citromtorta még tavaly készült.
Anyukám régóta küzd a kertben a vakondokkal, egyszerűen nem sikerül elüldözni őket, valamelyik blogban pedig éppen vakondtúrástortát készítettek, innen jött az ötlet. Fogalmam sincs, hogy kéne kinéznie a vakondnak, de a golyófejű az 🙂
Hozzávalók:
tésztához
20 dkg liszt
25 dkg cukor
0,5 tk szódabikarbóna
0,25 tk só
1,75 dl cola
2 ek kakaó
12,5 dkg vaj
1 tojás
3 dkg joghurt 1 dl tejjel elkeverve
1 tk vaníliakivonat
bevonathoz:
1 ek kakaó
5 dkg porcukor
2 ek vaj
3 ek cola
étcsoki (opcionális)
Elkészítés:
A colát, kakaót és vajat alacsony hőfokon összemelegítünk, amíg a vaj fel nem olvad.
Hozzáadjuk az összekevert lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát, majd az összekevert joghurtot, tejet, tojást és vaníliakivonatot.
180 °C-ra előmelegített sütőbe beteszünk egy tepsit és abba rakjuk a formába öntött tésztát. Kb 40 percig sütjük, majd hagyjuk a formában kihűlni.
Közben a bevonathoz valókat összemelegítjük és még melegen a tortára öntjük.
A “vakondtúrás” ugyanebből a tésztából muffinformában készült, kis darált dióval van megszórva. 
A vakondot marcipángolyóból, a virágokat házi fondantból formáztam.
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!