Konyhalál

Krémes, francia rakott krumpli

keremes francia rakott krumpli

 

Az egyik legkedvencebb ételem a rakott krumpli! Egyszerűen imádom! Ez most a hagyományos verziótól eltér, például abban, hogy nincs benne kolbász – ezt mondjuk sütve amúgy sem igazán szeretem, és tojás sem, amiről meg kényszerűségből kellett lemondanom. Van helyette viszont sült bacon, sok-sok tejszín és sajt. Úgy gondolom, így sincs elrontva 😉

 

Hozzávalók:

60 dkg krumpli

15 dkg bacon

15 dkg trappista sajt lereszelve

1 ek vaj

1 közepes fej vöröshagyma

4,5 dl főzőtejszín

1,5 dl tejföl

bors

 

Elkészítés:

A bacont felcsíkozzuk és egy tapadásmentes edényben megpirítjuk.

A kisült zsírba teszünk még vajat és ebben az apróra vágott hagymát is üvegesre pirítjuk.

A krumplit meghámozzuk és uborkagyalun lereszeljük. (Közben vigyázzatok az ujjatokra, én életemet és véremet adtam ezért a kajáért :))

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kivajazunk.

A krumpli felét lerakjuk, mehet rá a sajt (egy kicsit hagyjunk majd a tetejére is belőle) és a sült bacon, majd sózzuk, borsozzuk és kb 2 dl tejszínt rálocsolunk.

Ezután jöhet a krumpli másik fele, ismét só, bors és kb 2 dl tejszín.

180 C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig.

Közben a tejszín maradékat összekeverjük a tejföllel és a 15 perc leteltével a krumpli tetejére kenjük.

Kb 60 percig sütjük még, a végén ráolvaszthatunk még egy kis reszelt sajtot.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kremes francia rakott krumpli

kremes francia rakott burgonya

 

Forrás:

http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2016/09/30/kremes-francia-rakott-burgonya/

 

Zöldséges pirított tészta

Kinai zoldseges piritott teszta

 

Nem annyira régen fedeztem fel, hogy mennyire ízlik a kínai kajáldákban a pirított tészta. Ez azért is furcsa, mert sem a répát, sem a káposztát nem szeretem főzött/sütött állapotban, ez meg mégis nagyon finom. És bár “kínai”, extra alapanyagként csak a szójaszósz kell hozzá, ami már talán minden 2. boltban fellelhető.

 

Hozzávalók:

500 g Shan’shi wok tészta

2 közepes vöröshagyma

2 szál sárgarépa

1 kisebb káposzta

6 ek szójaszósz

4 ek olaj

Kinai piritott teszta

 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük.

Közben a zöldségeket, hagymát vékonykára daraboljuk.

A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Majd hozzáadjuk a zöldségeket, ezeket is átpirítjuk.

Rálocsoljuk a szójaszószt és beleforgatjuk a tésztát, hogy egyenletesen eloszoljon.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalahoz és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kinai zoldseges piritott teszta

Kinai zoldseges piritott teszta

image

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/piritott-teszta-zoldsegekkel

Gombás-tejszínes karaj

Gombas-tejszines karaj

 

Ha már unod a húst magában, edd szósszal! A tejszín és a gomba nagyon jól megy a húsokhoz, a szárazabb húsokat is puhábbá, “jobban csúszóvá” teszi.

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj

50 dkg gomba

3 dl főzőtejszín

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

2 ek olaj

bors

 

Elkészítés:

A karajszeleteket besózzuk és az olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük, majd egy tányérra félretesszük.

A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat és megdinszteljük a hagymát, fokhagymát és hozzáadjuk a gombát.

Amikor a gomba levet eresztett, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felengedjük és félpuhára pároljuk.

Hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk és beletesszük a karajszeleteket is. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a hús és a gomba is megpuhul és a tejszín besűrűsödik. Sűrűsödik magától, de aki sűrűbbre szeretné, egy-két evőkanálnyi liszt belekeverésével még jobban sűrítheti.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gombas tejszines karaj

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/gombas-tejszines-karaj

 

Mozzarellával és paradicsommal töltött gombafejek

mozzarellaval paradicsommal toltott portobello gomba

 

Egyszerű és gyors főétel vegáknak és gombaimádóknak.

Nekem a gomba jöhet minden mennyiségben! Meg a sajt is. Mondjuk a paradicsom annyira nem a kedvencem, de az olaszos kajákban jöhet az is. És most jött is 🙂 Azt hiszem, új kedvencem született, jó párszor fogok ilyet csinálni, alig van vele meló, baromi finom és jól variálható. Update: már meg is született a következő adag, ebbe került némi kockázott szalonna is, mit ne mondjak, nem rontotta el… 🙂

 

Hozzávalók:

5 nagy gombafej (portobello gomba)

2 ek vaj

2 gerezd fokhagyma

10 dkg mozzarella

10 dkg koktélparadicsom

bors

bazsalikom

 

Elkészítés:

A fokhagymát apróra vágjuk és vajba dobva felforraljuk.

A gombák külső oldalát belemártjuk a vajba, jénaiba rakjuk őket, a maradék vajat melleöntjük.

A gombák belsejébe paradicsom- és mozzarellaszeleteket teszünk, sózzuk-borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk.

180 C-os sütőben a sajt megolvadásáig, kb negyed órát sütjük.

Rizzsel tálaljuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Mozzarellaval paradicsommal toltott portobello gomba

mozzarellaval toltott portobello

A gombákat a Bio-Fungi Kft. biztosította.

Mozzarellaval toltott portobello

 

 

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/mozzarellaval-paradicsommal-toltott-gombafejek-recept

 

Gomba tojásmentes sörtésztában

gomba tojasmentes sortesztaban

 

 

Én szeretem a rántott dolgokat, de a pacsmagolás, a 3 plusz edény összekoszolása mindig elriaszt tőle. Jobban kedvelem az “egy edényes” megoldásokat 🙂 Most gombát akartam bebundázni, így nekiálltam tojásmentes változatot keresni (a kórházi vérvizsgálat szerint allergiás vagyok a tojásra). Szerencsére találtam is, nagyon jól lehetett a tésztával bánni így is. Nem kertelek, szerintem a tojásos változat azért finomabb, puhább tésztát eredményez, ez nem tud annyira “krémes” lenni, de vegánoknak, allergiásoknak jó alternatíva lehet.

 

Hozzávalók:

40 dkg csiperkegomba

15 dkg búzaliszt

2 ek kukoricaliszt

1 tk só

bors ízlés szerint

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

2,5 dl sör

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Ha nagyobbak a gombák, akkor kb 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.

A többi hozzávalókat összekeverjük. Egy sűrű, de még éppen folyós palacsintatésztaszerű állagot kell elérnünk. Ehhez valószínűleg hozzá kell még adnunk némi vizet is.

A gombákat a tesztába mártogatjuk, enyhén lerázogatjuk a felesleget róla és forró olajban mindkét oldalát pár perc alatt kisütjük.

Szalvétára szedve a felesleges olajat leitatjuk róla.

Például fokhagymás tejföllel tálaljuk.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

gomba tojasmentes sortesztaban

A gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Tevékenységükben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, egészséges életmód, ezek fontosságára a GoPink! akcióval hívják fel a figyelmet már 5. éve. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva rózsaszín tálcákba csomagolják a gombákat és minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatják a mellrák elleni munkát. 

gomba tojasmentes sortesztaban

 

Forrás:

http://dulmina.blogspot.hu/2010/07/cukkini-es-patiszon-sortesztaban-vegan.html

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!