Konyhalál

Fánkfal – a legújabb őrület

donut wall

 

A színes, díszes formatorták, majd a desszertasztalok után itt az új trend: a fánkfal!

A fánkot szerintem nagyjából mindenki szereti, nem nagyon lehet vele melléfogni. Színes cukormázakkal, szórócukrokkal, csokival pedig ezerféleképpen díszíthetjük. Sőt, tálalhatjuk függőlegesen is, falra szerelt kapókra akasztva.

 

Így a háttér vagy a fánkok színeivel, a kirakott formákkal játszva megjeleníthetünk képeket, feliratokat, logókat vagy akár csak a színharmóniára törekedve egy kellemes összevisszaságot is. Kicsiben elkészíthetjük otthoni szülinapon, de akár az esküvői desszertasztal háttereként vagy hatalmas céges rendezvényen reklámként is.

Egyvalamire kell figyelni, nem lesz hosszú életű ez a dekoráció 🙂

 

donut wall

d3

d5

d7

d8

d9

d10

d11

d12

d13

d14

d15

 

 

Kedvenc fánkom receptje: http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/01/30/a-mi-szalagos-fankunk/

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://pulptastic.com/donut-walls-will-make-you-wanna-get-hitched-right-this-minute/

10 perces fánk

 

10 perces fánk

 

 

Farsangkor fánkot enni kötelező. Egyéb időszakokban meg azért esszük, mert szeretjük. 🙂

Általában az egy hosszabb móka, míg elkészül, ebben az esetben azonban nincs tésztagyúrás, nincs kelesztés, nincs várakozás, 10 perc múlva már ehetjük is!

 

Hozzávalók:

1 tojás

1 kis doboz joghurt (175 g)

15 dkg liszt

fél csomag sütőpor

1 csipet só

1 citrom reszelt héja

a sütéshez olaj

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük.

Kanállal jó meleg, de ne túl forró olajba szaggatjuk. Kb. fél kanálnyi tésztákat érdemes, különben nem sül át. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Papírtörlőre szedjük és fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

Süsd meg a hagyományos szalagos fánkot, a sütőben sült nutellával töltött fánkot és a sütőben sült sajtos túrófánkot is!

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Tízperces fánk

 

 

Forrás: http://www.sutigyar.hu/recept/10_perces_fank_6

 

 

Gyors almafánk

gyors almafánk

 

Ha gyorsan egy meleg édességre vágynál, süss almafánkot.

A legmacerásabb része – legalábbis szerintem – az almareszelés. Aztán csak bele a többi hozzávalót és már sütheted és némi fahéjas porcukorfelhő után eheted is. Ha a fagyit szereted, adj hozzá egy gombócnyi vaníliát!

Ezzel a recepettel a Blogkóstoló játék 18. fordulójára készültem, melynek ezúttal Vöröskaktusz a házigazdája. A játék során a jelentkezőknek kisorsolják egymás blogjait, ahonnan egy-egy receptet kell kipróbálni és közzétenni. (A 14. fordulónak én voltam a háziasszonya.) Most Vöröskaktusz a Sherpa konyhája íróját, Andit sorsolta páromul. Andit nem kellett bemutatni, megismerkedtünk személyesen is a februári gasztroblogger találkozón, a blogját pedig már régóta követem.

A gyors elkészíthetőség – és mert minden hozzávaló volt otthon – miatt az almafánk receptjét választottam, lássuk:

 

Hozzávalók:

1 kg alma

35 dkg liszt

2 tojás

fél cs sütőpor

cukor ízlés szerint – én 2 evőkanállal raktam bele, a végén úgyis kerül rá porcukor

szóráshoz:

porcukor

fahéj

sütéshez:

olaj

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A tészta többi hozzávalóival összekeverjük. Egy nem folyós masszát kell kapnunk, amelyik nagyjából tartja a formáját. Ha levesebb az alma, akkor több lisztet fog felvenni.

Az olajat felforrósítjuk.

Két evőkanál segítségével galuskákat formázunk és az olajban pár perc alatt mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.

Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Szerintem melegen a legfinomabb, de hidegen is jól esett 🙂

 

 

Ha nincs kedved almát reszelni, süss bundás almát!

 

 

Ne maradj le semmiről, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához! 🙂

 

gyors almafánk

 

 

Sütőben sült sajtos túrófánk

Sütőben sült sajtos túrófánk

 

Annak, aki még soha semmit nem próbált ki tőlem, (annak jár egy ejnye-bejnye, hát minek jártok ide, csak nyálat csorgatni? :)), annak ki kell ezt próbálnia mindenképpen!

Vannak benne ilyen “elrettentő” kifejezések, mint fánk, égetett tészta, stb., de higgyetek nekem, tök egyszerű! És a tésztája … tudjátok, az a jó kis “nedves” tészta, isteni puha és finom!

Budapest-Rovinj távon ez a mennyiség simán elfogy 🙂 Egyébként kb. másfél gáztepsivel lesz.

 

Hozzávalók:

500 ml tej

50 g vaj

20 dkg tehéntúró

200 g liszt

4 tojás

10 g só

Kb 7 dkg reszelt sajt a tetejére, én füstölt sajttal csináltam – isteni!

 

Elkészítés:

A tejet a vajjal és a sóval melegítjük, amíg a vaj el nem olvad.

Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától (ez nagyon gyorsan megvan).

A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót. Itt lehet mixert használni, én csak kézzel kevertem.

Amikor langyosra hűlt, jöhetnek egyesevel a tojások, szintén alaposan elkeverve.

Ha nagyon szépre akarjuk, lehet habzsákba tölteni a masszát és úgy kinyomni (sütőpapíros tepsire), én csak két kanál segítségével formázgattam nagyjából egyformára a fánkocskákat.

A tetejüket megszórjuk reszelt sajjtal.

190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

Hasonló állagú, de fetából készült sajtfánk receptje itt található.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt!

 

 

Sütőben sült sajtos túrófánk

Sütőben sült sajtos túrófánk

 

 

Forrás: http://farkasvilmos.blogspot.com/2012/12/turofank.html

 

 

A mi szalagos fánk(unk)

szalagos fánk

 

Anyu főz (süt) rovatunk folytatódik 🙂 Én csak fotóztam és kóstoltam…

A farsangi időszakban mindig készül fánk, néha máskor is. 

 

Ismeritek a fánk történetét?

“Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott….., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. 

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.” 
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből) 

 

És akkor jöjjön a recept: 

 

“Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 kanálnyi porcukor

8 dkg margarin

3-4 dl tej

1 tojás + 1 tojássárgája

1/2 csomag élesztő (3 dkg)

csipet só

1/2 dl rum

 

Elkészítés:

Nálam gyorskelesztőben készül a tészta. Ennek megfelelően írom le a menetet.

A margarint beleteszem a gyorskelesztőbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.

Ha felolvadt a margarin, akkor adom hozzá a porcukrot, a tojást és a tojássárgáját, sót.
Elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt.
Jöhet bele a többi (kb. 3 dl langyos tej és a rum).
Végül belekeverem a lisztet. Lágy (galuska) tésztát kapunk.
Liszttel megszórom a tésztát, ráteszem a gyorskelesztő tetejét és legalább fél órát hagyom langyos helyen (én a mikróba szoktam betenni, amit előtte használtam a tej felmelegítésére, így még langyos a belseje).
Kb. fél óra múlva a gyorskelesztő teteje lepattan – jelzi, hogy kész a kelt tészta. (Ha egy egész órát marad benne, az sem baj.)
szalagos fánk

Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom – szaggatom.

 

szalagos fánk

A deszkán 2 cm-nyi távolságra rakom egymástól a fánktésztákat, hogy a következő fél órában ne érjenek össze a kelesztés ideje alatt (konyharuhával letakarva állnak).
szalagos fánk
Nagyobb edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítek. A tészta közepét ujjal benyomom, a forró olajba teszem úgy, hogy a deszkán alul lévő oldal az olajban felülre kerüljön. Fedő alatt 1-2 perc sütés, majd fordítás következik. A másik oldalt fedő nélkül sütöm 1-2 percig. Ha aranybarnára sült, kéztörlőpapírra kiszedem, majd porcukorral megszórom. (Ha jól sikerül, akkor még szalag is lesz rajta – ha nem, akkor venni kell hozzá a boltban szalagot!)
Lekvárral vagy anélkül – nagyon finom!”
Sütőben sült fánk nutellával töltve – recept itt!
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
szalagos fánk
My beautiful picture
Az udvaron fotóztam, így volt extra érdeklődés is a fánkra 🙂
“Adjál nekem is fánkot!”
“De nincs is a kezedben semmi … :(“
pipik
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!