Konyhalál

Sültszilva-leves

Sültszilva-leves

 

Süss levest!

Nem vagyok egy nagy levesező, én tulajdonképpen simán ellennék/elvagyok leves nélkül. Éppen ezért eddig még csak gyümölcsleveseket készítettem, mert azok azért jó hidegen simán lecsúsznak 🙂 Volt a blogon már banános körtelevesalma-kiwileves pirított dióval, citromleves habgaluskával és hideg kiwileves is, épp ideje volt elkészíteni most szilvával is. Ennek most az adja a különlegességét, hogy a szilvát előtte meg kell sütni, ami ugyan hosszabbítja a munkafolyamatot, de higyjétek el, megéri, mert nagyon finom, kicsit karamellizált zamatot ad a levesnek.

 

Hozzávalók:

0,5 kg szilva

1 dl narancslé (eredetileg vörösbort írt a recept, de szerintem bármilyen gyümölcslé jó lehet helyette)

1 ek cukor

2 szem szegfűszeg

1 dkg vaj

1 ek citromlé

sziruphoz:

5 dl víz

2 ek cukor

csipet só

csapott teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjból a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget.

200 °C-os sütőben kb 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat.

A szirup hozzávalóit felforraljuk és kb 5 percig főzzük.

A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utánízesítjük fahéjjal, citrommal.

 

 

Ha a szilvából inkább sütit készítenél, itt van 5 egyszerű variáció rá! 🙂

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

szilvaleves

 

Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu/2015/08/hideg-szilvaleves-vorosborban-sult.html

 

 

Fahéjgolyó – az expressz édesség

Fahéjgolyó

 

 

Extra gyors édesség, sütés nélkül, csak egy kis kutyulás, majd gombócolás és már kész is!

Régóta várakozott a recept és a hozzá való sűrített tej is a kamrában, mire eljött a kipróbálás ideje. Pedig tényleg nem egy vacakolós valami, olyankor is neki lehet állni, ha pár perc és már itt is vannak a vendégek vagy csak hirtelen nassolni támad kedvünk.

 

Hozzávalók:

100 g darált keksz

170 g (egy tubus) cukrozott sűrített tej

3 dkg cukrozatlan kakaópor

2 teáskanál fahéj

hempergetéshez: fahéjas porcukor

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle (kb 15 lesz belőle), meghempergetjük a fahéjas porcukorban és kész.

Ennek aztán tényleg bárki nekiállhat, nincs hol elrontani. 🙂

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Fahéjgolyó

Fahéjgolyó

 

 

Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2014/04/fahejgolyo.html

 

Sültalma-likőr házilag

Sült alma likőr

 

Igazi téli ízek, amikor a hidegben amúgy is jól jön egy kis melengető ital.

Nagyon egyszerű elkészíteni és az amúgy íztelen vodkát is mesésen zamatossá varázsolhatod vele.

Én karácsonyi ajándéknak készítettem, bár nem nagy alkoholbarát senki a családban, de gondoltam, hogy ezt azért megkóstolják 🙂

 

 

Hozzávalók:

4-5 savanykás alma

2 ek cukor

1-2 ek fahéj

1 l vodka vagy almapálinka (én vodkát használtam)

 

Elkészítés:

Az almákat cikkekre vágjuk (a magházukat eltávolítjuk.)

Sütőpapíros tepsibe tesszük, megszórjuk cukorral és fahéjjal és kb 20 perc alatt barnára sütjük.

Átrakjuk egy zárható befőttesüvegbe, ráöntjük a vodkát vagy pálinkát.

Kb. két hétig állni hagyjuk, közben naponta egyszer összerázzuk.

Leszűrjük és megisszuk jól záródó üvegben tároljuk.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

Sült alma likőr

 

Forrás: http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/befozes/sultalma-likor-hazilag.html

 

Dán fahéjas csiga

dán fahéjas csiga

 

Süss gyorsan, kelesztés és élesztő nélküli puha fahéjas csigát!

Te melyik táborba tartozol? Csigavonalban haladsz evéskor kívülről befelé, a végére hagyva a legfinomabb belső falatokat vagy szépen egyenletesen eszed egyik “végétől” a másikig? 🙂 Én az elsőbe! 🙂

Ennek a tésztája villámgyorsan összegyúrható, max. negyed óra alatt legördülhetnek a csigák a “gyártósorról” :), 3/4 óra múlva pedig ott fognak illatozni!

 

Hozzávalók:

tésztához:

40 dkg liszt

10 dkg vaj

1 kk sütőpor

1/2 kk szódabikarbóna

5 dkg cukor

15 dkg joghurt

1,5 dl tej

töltelékhez:

10 dkg porcukor

2 kk őrölt fahéj

kenéshez:

4 ek tejszín vagy tej

2 ek cukor

 

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk. 3 evőkanállal kiveszünk belőle, ez majd a kenéshez kell.

A többit összekeverjük, -gyúrjuk a tészta hozzávalóival.

Lisztezett deszkán kb fél cm vastagra nyújtjuk.

Megkenjük a 3 evőkanál olvasztott vajjal.

Megszórjuk a porcukor és fahéj keverékével egyenletesen.

Szorosan feltekerjük, majd kb 1,5 cm vastagra szeleteljük.

Kézzel kicsit megigazítjuk, hogy visszakapja a kerek formáját.

Sütőpapíros tepsire rakjuk.

Megöntözzük a tejszínnel/tejjel és megszórjuk cukorral.

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

A KözösKedd játékom – és a résztvevő bloggerek – jóvoltából van ám egy egész csigagyűjteményem is! 🙂

 

 

Ne maradj le semmiről, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is! 🙂

 

Dán fahéjas csiga

Dán fahéjas csiga

 

Forrás: http://www.mohakonyha.hu/2010/04/dan-fahejas-csiga.html

 

 

 

Fahéjas legyező kalács

20131104 003

 

A Blogkóstoló játék  12. fordulóján Erika blogját, az Életinfót “nyertem” kipróbálásra. Sokáig keresgéltem (olyan sokáig, hogy ezzel a bejegyzéssel már ki is csúsztam a határidőből), mire kiválasztottam a szimpatikus receptet, de aztán Erika hirtelen feltett pár új dolgot, úgyhogy át is írtam a tervet és a fahéjas legyező kalácsát sütöttem meg. Ő birsalmát is tett a tésztájába, amit én is szívesen kipróbáltam volna, de nem volt otthon, úgyhogy ezt kihagytam.

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

6+3 dkg cukor

1 tasak porélesztő (én ehelyett 2 dkg friss élesztőt használtam)

1,5 dl tej

6+3 dkg vaj

2 tojás

1 csipet só

2 ek fahéj

tojás vagy cukros tej a lekenéshez

 

Elkészítés:

Langyos tejbe tesszük a 3 dkg cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet, a 6 dkg cukrot, sót összekeverem, ebbe megy az élesztős tej, majd a tojások és 6 dkg puha vaj.

Alaposan kidagasztjuk és 40 percet meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.

A 3 dkg vajat megolvasztjuk, belekeverünk 3 dkg cukrot és 2 evőkanál fahéjat.

Ezt a tésztára kenjük egyenletesen.

A tésztát felvágjuk 20 db kb. egyenlő négyzetre.

Püspökkenyér formát kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük, hosszanti irányban felállítjuk és egymásra pakoljuk a négyzeteket. Nekem itt nem telt meg a forma, de semmi vész, kicsit állni hagyjuk, majd lefektetve a formát összerázogatjuk s négyzeteket és már ki is töltötte a helyet. Fél órát letakarva pihentetjük.

A tetejét megkenjük kis cukros tejjel.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. A netre feltöltött fotókon láttam, hogy mindenkinek eléggé megég a teteje, úgyhogy én már az elején letakartam sütőpapírral, csak arra nem számítottam, hogy 10 perc alatt “kiugrik” a formából a tészta, mert kétszeresére nő. Szóval egyrészt ledobta a sütőpapírt, másrészt nagyon közel került a “tűzhöz” – szó szerint 🙁 Érdemes alsó rácson sütni és letakarni sütőpapírral (és ellenőrizni, hogy nem bújt-e ki a takaró alól …)

A kalácsot nem kell szeletelni, a “legyező” részeit le lehet tépni könnyen egymásról.

 

20131104 016

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!