Konyhalál

Tudtad, hogy ezek az ételek is lefagyaszthatóak?

lefagyasztható  ételek

 

Vannak ételek, amelyeket mindannyian tudunk, hogy fagyaszthatóak, pl. a húsok, zöldségek, gyümölcsök egy része, de van néhány, amiről nem annyira köztudott.

Én nagy fagyasztóbajnok vagyok, folyamatosan tele a fagyasztóm.

tele fagyasztó

 

De a spejz is.

Tele spejz

A háborúra nem készültek ennyire… Persze mindig pont az hiányzik, ami kell 😀 Próbáltam már ezen a halmozós szokásomon változtatni, mert amúgy a szomszédban van a bolt, meg sajnos van, ami megromlik, mert nem használom fel időben. És amúgy is, minek én hűtsem, amikor a bolt is hűtheti… 

De persze jobb lefagyasztani az ételeket, mint kidobni. A félkész ételeket meg még jobb elővenni, amikor tudjuk, hogy a nagyja munkát már elvégeztük rajtuk, most már nemsokára lehet enni.

 

Néhány olyan dolgot sorolok itt fel, amiknek a fagyaszthatóságán többen csodálkozni szoktak.

 

1.kenyér

Lehet kisebb darabokban is, de én szeletelve szoktam betenni a fagyasztóba és mindig csak annyit veszek ki, amennyit éppen megeszek. Egy szelet kb 10 perc alatt magától kienged, de akár sütőbe is lehet tenni, akkor egész hasonló lesz a friss kenyérhez.

Kb. 3 hónapig tárolható.

 

2. tojásfehérje

Kis zacskóba érdemes tenni mondjuk kettesével a maradék fehérjéket, így kb egy évre fagyasztható. De nehezebb lesz felverni kiengedés után.

 

3. tej

Ha véletlenül több maradt belőle, mehet a fagyasztóba ez is. 3 hónapig tarthatjuk így el.

 

4. magok

Az olajos magvak hamar megavasodhatnak, ez ellen rakjuk őket a fagyasztóba. Nálam otthoni dió szokott lenni benne egészben és darálva is, ezeknél nem is kell semmit várni felhasználás előtt, nem fagy csonttá.

 

5. teljes kiőrlésű lisztek

Itt is a magtartalma miatt romolhat meg a liszt, ha viszont fagyasztóban tároljuk, akkor akár 2 év múlva is használhatjuk.

 

6. túró

Ez is fagyasztható, nekem mondjuk nem tetszett annyira az állaga utána, torta krémjét nem csinálnám belőle, de pl sütitésztába, megsütött krémes részbe keverném.

 

7. sütitészta

Piskóta, linzer vagy élesztős tészta megsütve – pl pogácsából érdemes egy-egy délutánra valót egybecsomagolni és milyen jól fog esni, amikor csak kicsit felfrissíted, melegíted mikróban és már eheted is a kész sütit. A nyers gyúrt tészta is fagyasztható, érdemes dupla adagokat csinálni, egyik mehet a sütőbe, másik későbbi felhasználásra a fagyasztóba.

 

8. sajt

Szoktam kisebb darabokra szeletelve (egy-két étkezésre elegendő mennyiségeket) vagy reszelve is fagyasztani. Reszelve kicsit macerásabb kiszedni az edényből, ha nem kell az összes, de még mindig jobb, mint kidobni, ha nem ennénk meg.

 

9. medvehagyma

Rövid ideig van szezonja, így érdemes akkor beszerezni belőle, apróra vágni és egy kis műanyagedénykében fagyasztani. Könnyen ki lehet belőle venni annyit, amennyi éppen aktuálisan kell belőle. Más zöldfűszereket is tárolhatunk így, akár jégkockatartóba porciózva.

 

10. bor

Ha nem fogyna el az egész üveggel, öntsd a maradékot jégkockatartóba. Ezzel lehet majd pörköltet főzni vagy pl bóléba rakni egy-egy kockányit. “Rendesen” inni már valószínűleg nem lesz túl jó.

 

11. vaj

Rövid ideig áll el, ezért a maradékot tegyünk 5 dekás adagokban a fagyasztóba. Mindig csak annyit veszünk elő, amennyi éppen kell.

 

 

Jó tanács, amit én soha nem csinálok, csak mindig elhatározom 🙂

Iratozzuk fel a csomagokat, hogy mit tartalmaz és mikor lett eltéve. Azt hiszed, hogy emlékezni fogsz rá pár hét múlva is. De NEM… Érdemes párhetente átnézni a fagyasztó tartalmát, különben később muzeális értékű darabokra is bukkanhatunk, amikről már rég elfelejtkeztünk…

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!