Konyhalál

Ingyen kávé? Lehetséges!

 

Nem minta egy-egy kávé anyagi csődbe döntene bárkit is, de ha nem kell fizetni érte, annak azért tudunk örülni 🙂

Például az álláshirdetésekben szerintem kifejezetten vicces (de lehet, hogy szánalmas?), hogy a mit nyújtunk résznél kimelik, hogy “nálunk ingyen van a kávé korlátlanul”. Amikor van kb 5 sor a mit nyújtunkban és ebből egy a kávé – egy meg a “versenyképes fizetés”, akkor azért gondolhatjuk, hogy nem ez lesz idén “az év munkahelye”. De örüljünk, hogy ez is van.

Na, de nem is erről akartam írni, hanem hogy valóban vannak olyan kávézók/kávézási lehetőségek, ahol ingyen kaphatjuk meg az életmentő kávénkat. Persze cserébe azért adnunk kell valamit, de a kávéért nem fizetünk.

 

Fizess imával – Jedro Kávéház

Zágrábban a Sveta Merti Slobode templomhoz tartozó Sveti Duh (Szentlélek) parókia működtetésében nyílt meg 2010-ben a Jedro, azaz Vitorla kávéház, ahol fogyasztás után mindenki a lelkiismerete szerint imával fizetett. Az árlapon az elmondandó imák mennyiségét tüntették fel.

presszókávé, tea – 2 Miatyánk

tejeskávé, kakaó – 3 ima

capuccino – 4 ima

cola – 5 Üdvözlégy Mária (ezt már drágán “mérik”)

ásványvíz – 2 ima

szeszes italt, cigi – nincs 

A kávézó ötlete a papnövendékektől származott, akik a szentmisék után szívesen beszélgettek volna még a hívőkkel. 4-5 önkéntes pincér szolgálta ki a 60-80 vendéget.

Sajnos semmiféle aktuális infót nem találtam a helyről, így talán már nem működik, pedig nagyon érdekes kezdeményezés, szerintem sok látogatójuk lenne mostanság is.

 

Taxizz a kávédért – Arita taxi

Japánban valósították meg a barista taxit, ahol utazás közben a kávézás élményét is élvezhetjük. Az anyósülésre kávéfőző van telepítve, az utasok a frissen lefőzött kávét porceláncsészékből kortyolhatják, mindezt ingyen – persze az utazás náluk sincs ingyen 🙂

Egy ideje már nekem is eszembe jutott hasonló, hogy pl egy közlekedő villamoskocsit ki kéne bérelni és oda egy kávézót/büfét telepíteni. Persze nem a Népszínház utcában közlekedő villamosnál, hanem mondjuk a Duna-parti 2-es vilinél lenne ez érdekes, egy jó kávé, süti mellett lehetne végignézni a Dunát, a budai oldalt. Remélem, valaki egyszer megcsinálja, menő lenne!

 

Fizess verssel – Magyaroroszágon

És végre mi sem maradunk ki az ingyen kávéból. Valószínűleg a többségünknek nyűg volt általánosban, középsuliban a versmagolás és azóta eszünkbe sem jutott hasonló. Ki tudja, ha most előveszel egy verseskötetet, lehet, hogy máshogy látod az iskolai kötelező verseket, sőt, még az is lehet, hogy néhány átolvasással elő is jönnek a régen megtanult sorok az agytekervényeid mélyéről 🙂

Ez az akció egy napig, március 21-én, a költészet napján érvényes. Az eseményről, a csatlakozó kávézókról bővebb infó itt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Te konyhagép vagy pedig munkatárs vagy?

 

 

El sem tudom képzelni, milyen lehet a vendéglátásban dolgozni. Hogy hogyan bírják a munkavállalók a 12 órákat végig talpon, a déli és az esti pörgést, a sokszor nem éppen ideális körülményeket… Talán nem csoda, hogy sokan párhavonta munkahelyet váltanak. 

Jó főnököt sem könnyű találni. Olyat, akinek nyilvánvalóan vannak elvárásai, de aki tudja, hogy ezért neki is adnia kell. Nem csak hó végén a fizetést (bár vannak helyek, ahol ez is kétséges lehet), hanem emberséget is. Aki nem csak egy konyhagépnek tekint, hanem néha megdícsér, ha problémája van vagy valamit elrontasz, akkor azt normális hangnemben, egyenesen képes közölni veled, aki talán kicsit a munkahelyi éneden kívül is meg akar ismerni, akinél, ha esetleg beteg vagy, meg mered tenni, hogy otthon maradsz (és táppénzen, nem úgy, hogy akkor vegyél ki szabadságot vagy majd levonják a fizudból), aki megbízik benned…

 

 

A Facebookon jött szembe velem ez az “álláshirdetés”. Azt gondolom, ez a fajta főnöki hozzáállás úgy általabán különleges, de a vendéglátósok között talán egyenesen csodaszámba megy?

 

“Egy kis hétvégi eszmefuttatás. Dolgoznál velem? Akkor itt az alkalom, ha érzed magadban az erőt és megvan a szakmai tudás, ambíció:-) Addig is egy kis bemutatkozás, hogy miként látok-gondolkodom mint ,,munkaadó”.
Jó hétvégét:-)
Róbert.

 

A KÖLCSÖNÖSSÉG.

Elég sok beírást olvastam az elmúlt egy-két évben, ahol a munkáltatok ,,csaptak” össze a munkavállalókkal. Én most a munkáltató oldalon állok és megpróbálom összegezni meglátásom. Bár mint minden ilyen írás, ez is csak egy vélemény az ,,én szemüvegemen keresztül”. Nem az igazam keresem, mert abban nem hiszek. Az elfogadásban, kommunikációban, egymás iránti tiszteletben hiszek.
Hogy miért van ennyi feszültség? Szerintem azért, mert a munkáltatók és a munkavállalók nem figyelnek egymásra. Nem ismerik fel egymás igényeit, és mindkét részről csak az elvárások vannak. Egyik fél sem tesz, hogy ezen álláspontok közeledjenek.

A MUNKÁLTATÓK hozzáállásának megváltozása fog változást hozni hosszú távon szerintem. Amikor belekezd egy befektető a vállalkozásába, jó esetben nem csak a pénz miatt teszi (értsd ezalatt: apa adta, más szektorból keresett pénz forgatná vissza egy nagyobb pénzzel kecsegtető vállalkozásba), hanem azért, mert magáénak érzi a vendéglátás szépségét és ért is hozzá.

Hosszú távon és családban gondolkodik, hiszen egy jó munkahelyen családias a hangulat.

Ha mindez megvan, jön az első nagyobb akadály. Meg kell értetni a leendő munkatársakkal, hogy közös a cél! És a munkáltató a legérdekeltebb abban, hogy jó csapata legyen, hiszen a személyzet a legjobb ,,reklám” Az egyre igényesebb vendég már nem csak jóllakni akar. Élményért megy és fizet. És ehhez elengedhetetlen a jól képzett személyzet. Energiát és időt kell belefektetni, hogy megértsenek, felfejlődjenek a Te elvárásaidnak, és mindez nem csak pénz kérdése.

A tisztelet: Érdekli a tulajt, hogy ki vagy, mi a hobbyd, rendben van-e a magánéleted, anyukád, párod? Mit tudsz tenni ahhoz, hogy az alkalmazottad pozitívabban lássa az életet, és teszel azért, hogy minél jobban érezze magát a munkahelyén.

Biztonságot kell teremteni mert mindannyian arra vágyunk, és ezen érzés független a női-férfi nemtől, beosztástól. Minimum, hogy a munkaadó bejelenti a munkavállalót, és időben kifizeti azt, amiben megegyeztek.
Nálam majd két évig, heti-havi rendszerességgel tartottunk megbeszélést, átbeszélve a negatív visszajelzéseket és hogy mi az, amin változtatnunk kell. Erre a legjobb megoldás a véletlenszerűen (facebookon) megkeresett vendég, akinek állod a vacsoráját cserébe őszintén elmondja, megírja véleményét. Mai napig hetente egyszer-kétszer vannak fizetett vendégeim, és nem azért mert nem bízom a munkatársaimban. Tapasztalatom, hogy sokszor adódik olyan helyzet, hogy a vendég észrevesz olyan ,,dolgot” amit Te nem veszel észre. Mellesleg sok ötletet kaptam amit kiviteleztem, emelve üzletünk látogatottságát.

Megbízni, és szabad kezed adni a munkatársaknak, legyen az egy ajándék desszert vagy welcome ital. Ne gépiesített legyen, és kötelező rutin a ledolgozott munkanap. Továbbá nálam kötelező wellnesshétvégék vannak rotációs sorrendben. Családdal együtt, hiszen ez is hozzátesz a munkatársaim lelki kiegyensúlyozottságukhoz, amit természetesen cég fizet. Minden egyéb segítség, legyen az egy költözés vagy családi tragédia.
Ha mindezt megadod mint munkavállaló, akkor kérhetsz és elvárhatsz! Tudom, hogy mindez nem elmélet. A legjobb visszaigazolás az éttermünkről írt több mint 2000 pozitív vélemény, amely végső soron munkatársaim érdeme.

 

Mint MUNKAVÁLLALÓ pedig meg kell értened, hogy ez egy közös szekér és a tulajdonosi szemlélet nem csak  arra terjed ki, hogy bejössz és ledolgozod a 12-14 órát… TENNED kell! Megérteni, elfogadni, hogy a tulajdonosi szemlélet a főnököd olvasatában mit is jelent. Elfogadni azt, azonosulni, tiszteletben tartani, mert ha mindketten szeretitek azt, amit csináltok, max. részletkérdésekben nem értetek egyet, de akkor hagyd a főnöködre. Sose feledd, hogy övé a kockázat és a látszat ellenére nem tudhatod, hogy milyen áldozatot vállalt ezért. Hitel, család…

Vedd észre, ha kiégett egy izzó, cseréld ki szó nélkül, vagy ha nem megy, szólsz az illetékesnek. Folyamatosan szemed előtt tartod a tulajdonos igényeit, üzletpolitikáját.

És talán a legfontosabb, hogy míg ott vagy, minden a vendégről szól!!! Minden pillanatban magad és igényeid elé helyezed a ,,vendéget”. Az alázat nem ugyanaz mint a megaláztatás. Kell a szakmai ismeret, de legfontosabb az EMBERI része. Akkor tudsz igazán jó csapatjátékos lenni, ha pozitív vagy, nyugodt, és nyitott a kommunikációra. Elfogadod az építő kritikát, teszel érte, hogy változz, segíted a kezdőket (ne elmenjen a kedve az új kollégának, hanem kedvet kapjon rá).

És fordítva is igaz. Felveszed a hely ritmusát, Te alkalmazkodsz az új helyzethez, miközben hozzáteszed a magad tudását, tapasztalatod.

Add meg a tiszteletet munkatársaidnak, és ne légy irigy, ha munkatársad esetleg jobban halad, hanem tedd fel a kérdést magadnak, hogy mi az, amiben jobb, és fejlődj utána.

Ne ,,árulkodj” hisz nem a dedóban vagy, hanem ülj le az érintettel, legyen az a munkatárs vagy főnök, és beszéld meg a vélt vagy valós sérelmeid.

Légy kedves, legyen az a mosogató, vagy vendég. Nem leszel több, ha utasítasz, és nem kérsz. Nálam biztosan nem. Hosszan tudnék még írni ennek a pszichológiai összetettségéről, de a lényeg, hogy adni kell, és beleadni mindent. Mindkét fél esetében!

Szerintem elindult valami pozitív folyamat már, a munkaerőhiány megadta az első kezdőlökést. Bízom benne, hogy mindkét ,,oldal” lassan megérti, hogy változásra van szükség, és csak úgy működhet jól, ha megvan az érzelmi intelligencián alapuló KÖLCSÖNÖSSÉG. Hiszem gondolataim sikerében, és hogy jó úton járunk.

Mindenkinek sok sikert és várlak a csapatomba ha egyetértesz gondolataimmal, munka- és életfilozófiámmal.


Tisztelettel
Erdélyi Róbert
Tuning bar&burger,
Beef heaven by Tuning.
tulajdonos”

 

“Keresek: Steak sütésben, szmókerezésben jártas szakács, vagy lelkes kezdő szakács aki nyitott ezen műfaj magas szintű elsajátítására, angolt nagyon jól beszélő felszolgálót. Önmagukra és munkájukra igényes kézilányok jelentkezését is várom! Vendéglátás pszichológiai és szakmai felkészítés április 15-től, nyitás május elején. A szakmai felkészítésben profik segítik majd a munkánkat.
Önéletrajzot a rob.erdelyi@gmail.com e-mail címre várok. “

 

Nem ismerem Róbertet, nem voltam még a Tuningban, nincs semmiféle kötődésem hozzájuk, de annyira szimpatikus a hozzáállása, hogy abszolút követendő példa. És meghozta a kedvem a Tuning kipróbálásához is 🙂

Sok sikert kívánok és minél több megfelelő jelentkezőt. Aki meg hasonló munkát keres, annak hajrá!

 

Te mit vársz el a főnöködtől, munkahelyedtől? Mi az, ami egy kicsit is segítene, hogy jobban érezd magad ott?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

6 éves a Konyhalál blog – kedvenc bejegyzéseim

 

Juhúú, 6 éves a blog! 

Hogy hogyan indult, arról olvashattok a tavalyi blogszülinapi bejegyzésemben.

Az, hogy még mindig kitartóan és örömmel írom, az nektek, az olvasóknak köszönhető, a pozitív visszajelzéseknek, annak, hogy látom, hogy vannak olyan bejegyzések, ami nagyon betalálnak, nyilván olyan is, ami kevésbé, de jó pár embert az is “megtalál”.

 

Egy kis statisztika, ami nyilván csak engem érdekel, de így jártatok 🙂

Szóval, a 6 év alatt a 796 bejegyzésre a Google Analytics szerint összesen 5.163.000-szor kattintottatok, a Facebook oldalamat 24.300-an követitek. Ezekre a számokra – és persze a mögötte levő emberekre, olvasókra nagyon büszke vagyok és ha belegondolok, hogy ez mennyi is, hihetetlen, de tényleg! Úúúúúú! 🙂

 

Végignéztem, milyen bejegyzések születtek, és most kigyűjtöttem a 10 kedvencemet. Egyik sem receptes, ami érdekes, mert mégiscsak ez a fő profilja a blognak (vagy nem is?!) , de közelebb állnak a szívemhez az “egyéb” kategóriás cikkek.

Imádtam a diplomás szakmunkásokról szóló interjút, a 4 pályát váltó cukrászlány válaszai abszolút arra bíztatnak, hogy merjünk változtatni, vágjuk bele abba, amit szeretnénk.

A következő egy vicces, de bizonyos tekintetben “szomorú” bejegyzés a lakáshirdetések konyháinak a legjavából. Én jókat röhögtem rajta, remélem, ti is.

Volt egy kis kérdezz-felelek is a blogolásról, úgy láttam, erre is kíváncsiak vagytok páran.

Nyár elején volt lehetőségem (nem ez volt az évszázad “lehetősége :D) tesztelni a kórházi menüt, ha már ott voltam, beszámoltam erről is.

Aztán jött egy tényleg olyan lehetőség, ami nem mindennapi, meghívtak mint blogger a Forma 1-re, innen is született egy bejegyzés.

Aztán jött az olimpia (nem, erre nem hívtak meg…), amit nem sport-, nem gasztroszemszögből közelítettem meg. 

Folytatódtak az élet és étel… interjúk, Albániában, Azerbajdzsánban, Korfun és Kanadában is jártunk az interjúalanyok segítségével.

Nyár végen egy a házban történt csőtörés folyományaként keletkezett egy “kisebb” kráter a lakásomban, erről is “naplót” vezettem.

Az ételfotók és ami mögöttük van bejegyzést, jó ideje terveztem, illetve gyűjtöttem hozzá az anyagot, mire végre összejött a poszt belőle.

Tavaly is tartottam, tartottunk sütidíszítő workshopot az NLCafé téli fesztiválján, sok-sok szépséges alkotás született.

 

 

Köszönöm szépen, hogy velem tartottatok, jöhet a 7. év!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Az ezerszínű olasz tészta

olasz tészta

 

Állítólag egy olasz háziasszony az év minden napján tud másféle tésztát, pastát főzni.

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta, így rengetegféle kapható náluk, amiből nálunk egy átlagos üzletben kb 10-féle található meg. Pedig mindegyik forma, méret, vastagság más-más ételhez jó, sőt, más-más ízű, hiába van ugyanazokból az egyszerű alapanyagokból. 

tésztafélék

Az olasz tésztafőzésnek szigorú szabályai vannak. Pontosan annyit főznek, ami elfogy egy étkezés alatt, hiszen a tésztát csak frissen eszik meg, ez általában 80 g tészta/fő. A spagettit nem törik szét, hanem az edénybe állítva csavarnak a maréknyi tésztaadagon, ami aztán így egyenletesen elterül a fazékban. Ők kicsit keményebbre, al dente, vagyis “fogkeményre” főzik a tésztáikat, mindegyiknek megvan a pontos ideje, hogy meddig szabad főni hagyni.

Az olasz történészek egészen az etruszkokig vezetik vissza a tészta keletkezését. Már egy ókori receptkönyvben is szerepel egy lasagnera hasonlító étel, de az első igazi  recept, a szicíliai makaróni leírása i.u. 1000 körüli. Eleinte csak friss tésztát ettek, majd a 13. században a tengeri kereskedelem fejlődésével kellett a tartós élelmiszer, így szárított tésztát vittek magukkal. A 18. században a gépeknek és a nyomtatott sajtónak köszönhetően terjedt el világszerte a tészta. Nápolyban lábbal gyúrták a pastát, ez II. Ferdinánd királynak nem tetszett, így megbízott egy mérnököt a gépesítéssel. A 19. században egy nő, Giulia Buitino alapította a saját nevével fémjelzett tésztagyáró manufaktúrát, a márkanév ma is ismert és elterjed.

tésztafélék

 

Olasz-magyar tésztaszótár

agnolini – kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje
agnolotti – lásd ravioli
aneletti – tésztagyűrűk
anolini – tésztatáskák
bavette – kicsi masni formájú gyári tészta
bavette alla trasteverina – paradicsom, tonhal, szardella (tetején gombás mártással,, sajt nélkül adják)
bavette coll’anatra – hajdinalisztből készült spagettiféle
bavette con cipolle – hagymás mártásban
bavette con fave fresche – szélesbab, újhagyma, parmezán-mártásban
bavette in salsa d’uovo – tojássárgája, szardella, mozzarella mártásában
bigo(l)i – vastag spagetti
bovolini – nagy csiga (Veneto vidékén fogyasztják karácsony estéjén)
bucatini – vastag rövid csőtészta
bucatini alla boscaiola – bucatini paradicsomos mártásban, padlizsánnal és gombával borítva
bucatini con acciughe – bucatini borsos szardellamártásban
canelloni alla partenopea – töltött canelloni, mártással leöntve, sütőben sütve
cannelloni – vastag csöves kifőtt tészta
cannolicchi – igen rövid, néha recés felületű csőtészta
cannolo – tésztahenger
cappelacci – ravioli egyik beceneve
cappelletti – csákó formájú hússal töltött tészta
cappelletti con salsa bolognese – hideg sülttel és mortadellával töltött tészta lerakva
cappelletti in brodo – cappelletti csirkehúslevesben
cavatelli – csőalakú kifőtt tészta
celestina – húsleves csillagtésztával
chifeleti – szarvacska
chiocciole – tésztacsiga
chitarra, alla – drótokon átpréselt tészta
ciambella – tésztagyűrű
conchiglie – kagyló, tésztakagyló
correggioli – keskeny tészta
crosta – tésztaköpeny
fagottini – palacsinta, töltött tésztaköteg
farfalle – pillangó alakú tészta
fettuccine – szalagtészta (főleg Róma környékén)
fettuccine al burro – fettuccine vajjal leöntve (a legegyszerűbb tésztaétel)
fettuccine al doppio burro – fettuccine sok vajjal, tejszínnel, sajttal
fettuccine alla marinara – fettuccine friss bazsalikomos, paradicsomos mártásban
fettuccine con carne e pomodoro – fettuccine húsos, paradicsomos mártással
fettuccine verdi con funghi – zöld fettuccine paradicsomos gombamártásban
fusilli – orsótészta
garganelli – cső alakú tészta
gnocchi verdi – ravioli (toszkán elnevezés)
impastare – gyúrni
lasagne – tésztalapok
lasagnette – hullámos szalagtészta
linguine – szalagtészta
maltagliati – széles tészta
mezzelune – félholdtészta
nicchie – tésztakagylók
orecchiette – fülalakú tészták
pansot(t)i – töltött tésztaháromszögek
panzarotti, panzerotti – tésztafélholdak, háromféle sajttal töltve, kirántva
pappardelle – szalagtészta
pasta – kifőtt tészta, paszta
pasta asciutta, pastasciutta – kifőtt tészta
pasta e ceci – tésztás csicseriborsó leves
pasta e fagioli (fasoi) – fehérbab leves sózott sertéshússal és tésztával
pasta in brodo – marha-, vagy csirkehús leves valamilyen levestésztával
pastaciutta – kifőtt tészta
penn(ett)e – cső alakú tészta
peperoni imbottini alla napoletana – paprikás tészta, paradicsommal, szardellával, fokhagymával töltve, megsütve
pi(n)ci – feltekert spagetti
quadratini – kockatészta
quadrucci – tojásos kockatészta
ravioli – hússal töltött tésztatáskák
rigatoni – cső alakú tészta
schiaffoni – makarónifajta
sfoglia(tina) – tészta, leveles tészta
sfogliatella – leveles tésztatáskák
stracci – lasagne tészta
strascinati – tésztalapok
stricchetti – pillangótészta
stringozzi – rövid tészta
strisce – szalagtészta
strozzapreti – gombóc
tacconi, taccozze – tésztalapok
tagliatelle, tagliolini, taglierini – szalagtészta
taleggio – túrótorta
taralli – édesköményes pizzaszerű tésztalap, feltekerve, kisütve
testaroli – tésztarombuszok
tordelli – félholdformájú tésztazsebek
tortelli(ni), tortelloni – töltött tésztagyűrűk
tortiglioni – cső alakú tészta
trenette – lapos spagetti
tubettu(ni) – cső alakú tészta
vermicelli – metélttészta

* · a -ricce végződés a tészta elnevezése végén arra utal, hogy hullámos a tészta széle
* · a -nidi végződés kis fészkeket jelent
* · a -rigate végződés rücskös felszínt
* · a -lisce végződés sima felszínt jelent
* · az -oni végződés arra utal, hogy a tészta nagyobb
* · az -ini vagy -ette végződés pedig arra, hogy kisebb (pl. farfalle-farfallini)
* · orechiette: kis fülek
* · eliche: propeller
* · linguine: kis nyelvek
* · vermicelli: férgecskék

 

A nagyobb mérethez kattints a képre!

1

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://designtaxi.com/news/376711/Infographic-188-Different-Pasta-Types-How-Best-To-Cook-Each-One/

http://www.gastromania.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=281&Itemid=40&lang=hu

Konyhai babonák – sok szerencsét!

Babona etel

 

Babonás vagy? Nem? De azért te is eszel lencsét újévkor?

Sok-sok babona, hiedelem van, ami szinte akaratlanul is belénk ivódott, olyan sokszor mondták már nekünk. Nem hiszünk benne, de azért csináljuk, amit “kell”, mert biztos, ami biztos 🙂

Az ételekkel kapcsolatban rengeteg babona él nálunk is, de külföldön is. Most ezekből hoztam ez csokorral, olvassátok, jegyezzétek meg, tartsátok be, mert hátha… Rajtunk ne múljon a szerencse, a boldogság, a gazdagság! 😉

 

Tojás

A tojás héjának alját és tetejét evés után össze kell törni. A régiek úgy tartották, hogy ha ezt nem teszi meg az ember, akkor jön egy boszorkány, összeszedi a héjakat, hajót épít magának, aztán tengerre száll, és nagy viharokat csinál. (Más változatban azért van erre szükség, mert a tojás máskülönben „visszatér” a házhoz, de már mérgezetten, bármit jelentsen is ez.)
Egyes helyeken a földművesek tojáshéjat ásnak a termőföldbe, így remélve a következő aratás sikerét.
Ha pedig két sárgáját találunk a tojásban, ikreink születnek.

Ha sötétben átviszünk egy tojást a küszöbön, az balszerencsét hoz.

Ha leejtjük ezt a tojást, és az széttörik az jó hírek érkezését jelzi, kivéve, ha a tojás csak megreped, mert ez esetben balszerencsével kell számolnunk.

Tej

Vihar esetén vigyázzunk a tejre. Legalábbis a babona szerint, az ugyanis azt mondja: ha nem vagyunk óvatosak, a nagy égi háborútól a tej könnyen megsavanyodhat. 

Rizs

A templomból kilépő friss házasokat rizzsel kell behinteni. Ennek hasonló a jelentősége, mint az újévi lencsének, szintén jólétet és gazdagságot hoz és még a boldogságot is bebiztosítja.

Rum

A babona szerint, ha valakinek kihullik a haja, külsőleg alkalmazva, a fejbőrre kenegetve megszünteti a gondot. 

Kenyér

Amennyiben a kenyér közepén szeleteléskor légbuborékot találunk, a babona szerint ez a koporsó szimbóluma és hamarosan meghal valaki az ismerőseink közül.

Ha a háziasszony felszolgálja a friss kenyeret és ezek a kenyérszeletek nem egyformára vannak vágva, akkor a hiedelem szerint a háziasszony hazudott. 

Fokhagyma

Egy görög babona szerint, ha valaki csúnyán néz ránk, apró balszerencse ér majd minket. Ezt elkerülhetjük, ha tartunk magunknál egy gerezd fokhagymát.

Kiváló ördögűző, ha a nyakunkba akasztunk egy koszorúnyi fokhagymát.

Szőlő

Dél-Amerikában újévkor az a szokás, hogy meg kell enni 12 szem szőlőt, mely a jövő év 12 hónapját szimbolizálja – amelyik szem édes, az a hónap szuper lesz, amelyik savanyú, az a hónap sajnos kellemetlenséget tartogat számunkra.

Tészta

Kínában úgy tartják, balszerencsét hoz, ha a hosszú tésztát főzés előtt kettétörjük, mert akkor életünk is megrövidül. 

Tea

Egy időben úgy vélték, balszerencsét hoz, ha ugyanabból a teáskannából két embernek töltenek teát, nem csak egynek. Ha pedig teafőzéskor nem tették fel a kanna fedelét, egy idegen látogatására lehetett számítani.

Banán

A halászok közt terjed egy anekdota, miszerint egyikük annak idején hajózás közben megevett egy banánt, és olyan rosszul lett, hogy azóta banánt halászhajóra vinni szigorúan tilos és rossz ómen.

Szerencsecsont

Ezt is főleg amerikai filmekből ismerhetjük, pedig már az ókori rómaiak is gyakorolták: a szerencsecsont a szárnyasok nyaka és szegye között helyezkedik el, egy kétágú vékonyabb csontocska, amit két ember fog és húz kétfelé, miközben mindkettő kíván valamit. Akinél a hosszabb csont marad, annak a kívánsága válik valóra. A törés előtt alaposan ki kell szárítani!!


Ha kiömlik a só, veszekedés, balszerencse elé nézünk, ezért ilyenkor a jobb kezünkkel hátra kell szórni belőle a bal vállunk felett. Így semmissé tehetjük az előbbi rossz szerencsét.

Bor

A bor kiömlése szerencsét hoz, sőt ha le is ejtjük a borospoharunkat, akkor állítólag boldog házasságra számíthatunk, amelyből sosem múlik el a szeretet. 

Lencse

A régi hit szerint, aki lencsét eszik újévkor, az gazdag esztendő elé néz. 

 

 

Te hiszel valamilyen étellel kapcsolatos babonának? Ismersz még hasonlót? Írd meg kommentben!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirő! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!