Konyhalál

Nagy mell = nagy kedvezmény – egy kínai étteremben

 

Ha G kosaras melltartót hordasz, 65 % kedvezményt kapsz!

Ezzel az igen  furcsa vevőcsalogató módszerrel állt elő a Trendy Shrimp nevű kíniai gyorsétterem. Ahogy a reklámtábla is mutatja, mellméret szerint differenciáltan jár a kedvezmény. Az A kosarasoknak csak 5 % jár, a tekintélyes G kosár már 65 % kedvezményre is elég!

A reklámtáblájuk mangafigurákkal mutatja be a mellméreteket és a hozzájuk tartozó kedvezményt. A helyiek nagyon hamar panaszt is tettek, mert szerintük (is) egyrészt vulgáris, másrészt diszkriminatív is.

De az étterem vezetője nem talál ebben semmi kivetnivalót, állítólag 20 %-kal nőtt az étterem forgalma – és nem csak férfiakból állt a plusz vendégsereg, hanem a kedvezményre jogosító testrészt büszkén bemutató hölgyekkel is. Ennek ellenére eltávolították azóta a reklámtáblát.

A slusszpoén, hogy az étterem Csöcsiang 😀 😀 😀 tartomány fővárosában, Hangcsouban található.

Nem is tudom, mit szóljak ehhez. A nőket abszolút lealacsonyító, őket kiállítási tárgyként kezelő fazon lehet az étteremvezető. Aki nőként ide bemegy a 65 % kedvezményért, az meg is érdemli :S 

De lehet, hogy csak irigy vagyok, hogy itt nem kapnék túl nagy engedményt… 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Forrás: http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-40851224

5 másodperces szabály – létezik vagy nem?

 

Régóta tartja magát az a mondás, babona(?), hogy ha leejtjük az ételt a padlóra, akkor 5 másodpercen belül felvéve azt még nyugodtan elfogyaszthatjuk. 5 másodperc után viszont annyi baktérium kerülhet rá, hogy nem szabad megenni. Igaz ez vagy sem?

Részben igen, részben nem.

Az életterünk tele van baktériumokkal. Ha éppen fényesre sikáltuk a padlót, a konyhát, akkor is körülbelül 7000 baktérium van körölüttünk, érintkezik a kezünkkel, testünkkel, belélegezhetjük vagy a bőrünkön keresztül is a szervezetünkbe kerülhet. De nagy részük teljesen ártalmatlan ránk nézve. Egy kutatás szerint az emberi test 38 millió baktériumot fogad be óránként!

Azt gondolhatjuk, hogy nem állnak lesben a bacik a padlón, hogy mikor esik már le valami, akkor gyorsan visszaszámolnak ötöt, majd megkezdik a támadást. 🙂

De vannak fontos tényezők, amelyek befolyásolják a támadás sikerességét. Az egyik az idő – tehát az 5 mp nem annyira hülyeség -, a padló felülete és az étel nedvessége.

Végeztek egy kutatást dinnye, kenyér, vajas kenyér és gumi cukor bevonásával, azaz leejtésével. Ezeket 1 mp-nél rövidebb idő, majd 5, 30 és 300 mp múlva kapták fel és nézték meg a “baktériumozottságukat”. A vizsgálat alapján a dinnye fertőződött meg leghamarabb és a gumicukor legkésőbb.

Az sem mindegy, hogy milyen padlóra dobáljuk, számomra meglepő módon a szőnyegre ejtés a “legegészségesebb” és a laminált padló a legveszélyesebb.

Összefoglalva, akár egy tizedmásodperc alatt is megfertőződhet az étel, de lehet, hogy egy perc múlva sem. Ha kekszet eszünk földről az veszélytelenebb, mintha fagyit nyalogatnánk onnan, bár azt mondják, hogy egy kellőképpen tisztán tartott padlót meg is nyalhatunk. Azonban jobban járunk, ha szőnyeget nyalogatunk 😀

Csináltak egy felmérést a földről evőkről is. Eszerint az emberek 87 %-a evett más földről. És a nagy részük, 81 %-uk nő. Bár erre nem tért ki az eredményközlő, de szerintem a nők többsége itt azzal magyarázható, hogy általában mi takarítunk, tehát mi ismerjük a padló szennyezettségi szintjét, így nagyobb bátorsággal állunk neki onnan felenni valamit (ha nekiállunk…). Plusz a gyerekekről szó sem volt, akik nemhogy a földről esznek, hanem a földet eszik egy-egy homoktortázás alkalmával 🙂

 

Te mit ettél már a földről? 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Találd ki: mi az a pikáns rudacska?

 

Már régóta cikkeznek róla, hogy augusztus elejétől lejár a rossz minőségű virslik és párizsik kora. Ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyvben szigorították annak definícióját, hogy mit nevezhetnek virslinek vagy párizsinak. Eddig ehhez 40 % hústartalom kellett, most viszont a termék több mint felének, 51 %-ának húsból kell állnia.

Ez elvileg a mi – vásárlók – érdekeit szolgálja. 

Na de mindig van kiskapu!

Ugye ha egy termék több húst tartalmaz, drágább lesz. A kis hústartalmú készítményeket valószínűleg eddig sem a gazdagabb réteg vette, hanem az árérzékeny. És ott van az új receptúrával kapcsolatos macera is, mivel már az arány, más fűszerezés, esetleg más technológia kell hozzá és mivel változik a termék, lehet, hogy az addig hűséges fogyasztók elfordulnak az adott márkától a megváltozott ízvilág és állag miatt. 

De a Magyar Élelmiszerkönyv nem azt mondja, hogy nem lehet 51 % alatti hústartalommal terméket piacra dobni, csak azt, hogy ezt nem nevezhetik virslinek vagy párizsinak.

És jönnek a vállalatok modern kori “nyelvújítói” és adnak egy rettenetesen kifacsart nevet a virslinek és párizsinak látszó tárgyaknak. Szóval, kb minden marad a régiben, csak rácsodálkozhatunk a reggelink közben, hogy ez meg mi a fene…

Ifjú Kazinczyk szüleményei ilyenek lettek:

– pikáns rudacska (ez van annyira gáz, mint a Norbi rudi)

– orsli (what?)

– baromfi pálcika (csirkeropi?)

– szeletelt sonkás szelet (hogy mi?)

– baromfi húskészítmény (ó, de ínycsiklandó!)

Na de megszoktuk más a frissfölt, reggeli italt és társaikat is, sokszor észre sem vesszük a feliratot, csak miután már megvettük… Annyiban azért megnyugtató az új szabályozás, hogy ha találsz egy virsli feliratot a sok másik egyéb között, akkor azt nagyobb bizalommal megveheted 🙂 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Ha rossz a házasságod, menj edzeni!

 

 

El kéne kezdenem mozogni…

Mint a blogon szereplő receptekből is kiderül, nem éppen a szuperegészséges, salátarágcsáló vonalat képviselem – bár szívesen kipróbálom és jól is tud esni. Régebben mindig az volt a kérdés, hogy “dekieszimegaztasoksütit” és “temiértnemhízolmegezektől”. Mostanra viszont egyértelműen felszedtem néhány kilót, a kis úszógumim jelenlétével tuti nem süllyednék el a Balcsiban 🙂 Bár én ezt nem az evés számlájára írom, hanem egy betegségére, ami miatt a korábbi rendszeres mozgásom – a salsa – hosszabb időre kiszorult az életemből, másrészt az erre szedett gyógyszer hatása, ami alap mellékhatásként hízást ígér. Pipa.

Egyik ismerősöm elkezdett tőle nem megszokott módon fákon “ugrálós”, avarban guggolós, esőben futkározós képeket feltenni a Facebookra magáról. Úgy tűnt, hogy élvezi. Hmm. Ezt? Korábban valószínűleg csak a számítógépes játékokban “futott”. Még az edzéseiről és ezáltal önmagáról, a kudarcairól és persze a sikereiről is írt. Engem mindig motivál az, amikor látom, hogy valaki megtalálja “önmagát”, valamit felépít a nulláról, megy neki, élvezi, én is élvezettel olvastam a megnyílását.

Aztán egy véletlen során megismerkedtem Arnolddal, az edzőjével is. Nem tudom, más csinál-e ilyet, mindenesetre nekem különleges volt, hogy nem csak a “technikai” résszel, tehát edzésekkel, étrenddel stb. foglalkozik, hanem kiemelt figyelmet szentel a mentális tréningnek is. Például ez szerepel az oldalán – többek között – okként, hogy miért menj el az edzésére: ha rossz a házasságod, ha nem azzal élsz, akivel szeretnél….

 

Arnold benne volt egy interjúban, így kikérdeztem, mit hogy csinál és mit ajánlana nekem, hogy “embert faragjon belőlem”.

 

Hogy lettél fitnessedző, mi a történeted?

Gyermekkoromban apám sportolót szeretett volna faragni belőlem. Általános iskolásként atletizáltam, már negyedikesként a testnevelés tanárom kiemelt osztálytársaim közül, és megkért, hogy járjak délutánonként atlétika edzésekre. Ez esetben versenyidőszakban hiányozhatok az iskolából, természetesen igazoltan. Gyerekként, valljuk be, ez utóbbi nagyon vonzó volt számomra. Nyolcadikig sok-sok versenyen voltam, és rövidtávfutásban, valamint távolugrásban rendszeresen érmeket nyertem. Az volt a terv, hogy a suli után a Széchenyi Gimnáziumban folytatom tovább a tanulást testnevelés tagozaton, ami a Testnevelési Főiskola előszobájának számított akkoriban.

Természetesen az élet teljesen másképp alakult. Apám kemény és szigorú ember volt, gyermeki dacból lázadtam az apai hatalom ellen.

Alkalmazottként tizenöt évig dolgoztam egy multinacionális nonprofit cégnél.

Tizenhat évesen kezdtem el kondizni, és 33 éves koromig voltam „testépítő”, majd váltottam.

2010 óta vagyok edző, és azóta oktatom az embereket arra, hogy mit is jelent az egészséges élet.

A fitneszipar a testépítés hódító útján teljesen félreinformálja az embereket. A testépítés látványsport. Igen, mindenki szeretne jól kinézni, és ezt tudja a testépítés. Egészségesnek lenni azonban teljesen más. Még a naturál testépítés sem mondható egészségesnek.

Edző lettem, lifestyle coach. Szeretek segíteni az ügyfeleimnek, hogy elérjék a céljaikat. A jó kinézet másodlagos, nem lehet fontosabb az egészségünknél. Észrevettem, hogy a sok-sok ember, aki konditerembe jár, azok közül kevesebb, mint 1% lesz izmos, kigyúrt és kockás hasú. A többiek meg… 

Ezért választottam ezt a szakmát, és lettem lifestyle coach, személyi és erőnléti edző, testsúlymenedzser, egészség- és életmód-tanácsadó.

 

Azt írod a honlapodon, hogy 30 nap alatt megváltoztatod a résztvevők életét. Hogy csinálod?

A 30 NAP! egy életmódváltó program – spártai alakformáló néven is fent van -, ami azt jelenti, hogy 30 napon keresztül minden nap dolgozunk közösen az ügyféllel. A fizikai edzésen túl egy pszichés és mentális tréningből áll a program. Erre szükség van, mert a gondolkodásunkat és az érzelmi hozzáállásunkat akarjuk megváltoztatni, ugyanis enélkül nem fog bekövetkezni az életmódváltás. A 30 napban úgy kell szervezned az életed, hogy nincs kibúvó az edzések alól. Itt nincs pihenőnap, sem vasárnap, sem ünnepnap, ha éppen beleesik a program időintervallumába. Erre a 30 napra mindent szoríts háttérbe! Ne ekkor menj nyaralni, barátokkal kocsmázni, ne most akarj gyereket nevelni és a munkahelyeden minden túlórát bevállalni. Persze megteheted, ha boldoggá tesz, de te és a saját életed az első. Csináld meg a program aznapi feladatait, és utána jöhet minden más. Minden nap kapsz kérdéseket is, amelyekre válaszolnod kell. Ezek a kérdések rólad szólnak. Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolgod van, válaszolsz, – jó esetben öt perc, és készen is vagy. A tapasztalatom azonban az, hogy sok esetben önmagunkkal sem merünk őszinték lenni. Ha te is ilyen vagy, lehet, hogy másfél órát is vacakolsz majd vele. Minden napról blogot (naplót) is kell vezetned. Ez egy számvetés önmagadnak, melyben megfogalmazod, hogy aznap mi okozott nehézséget, azon hogyan lendültél túl, hogyan oldottad meg a problémát, milyen volt az edzés, vártad-e vagy sem, mi befolyásolta kedélyállapotod, tudsz-e vidám és boldog lenni, ha nem, mit kell tenned, hogy ez megváltozzon, milyen sikereket értél el, milyen dicséretet kaptál, mi csalt mosolyt az arcodra, stb. Bármit írhatsz, ami eszedbe jut és foglalkoztat.

Visszatérve a kérdésedre a pszichés és mentális tréninggel tulajdonképpen a gondolkodásunkat és az önmagunkhoz, valamint az élethez fűződő érzelmi viszonyainkat változtatjuk meg. Enélkül nem tud sikeres lenni az életmódváltásod.

 

Miért jobb a szabadban edzeni, mint teremben?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi, magyarok, hogy itt a Kárpát-medencében négy évszaknak örülhetünk. Az időjárásunk igen változatos. Az ember egy olyan „vadállat”, aki több évezredes környezetét mesterséges élettérre cserélte. Ennek köszönhetően ma már rengeteg civilizációs betegség „boldogítja” életünket. Genetikailag viszont semmit sem változtunk. Ma is olyan erősek és egészségesek lehetnénk, mint az ősember. A négy évszakot kihasználva a szabadban, télen a hidegben, a nyáron a hőségben, tavasszal és ősszel az esőben és a virágillatú pollenekben gazdag levegőjű környezetben még az immunrendszerünket is edzük. Az izzadtságszagú, fülledt edzőtermek, vagy éppen a modern, klímával és/vagy levegőszűrő berendezésekkel felszerelt edzőtermek is csak rontják az egészségi állapotunkat, hiszen egy életidegen, mesterséges környezetben vagyunk. Ha fontos az egészségünk, akkor csakis egyetlen lehetőségünk van: szabadtéri edzést kell végeznünk magas intenzitású interval tréninggel (HIIT). Ilyen a SWAT Training Method is, de ez a módszer több, mint edzés, mert ez Gyakorlati Pszichológia.

 

Kik szoktad hozzád jelentkezni, milyen okból? A rossz házasságot hogy “javítja meg” az edzés?

Nők, férfiak és gyerekek egyaránt megtalálhatóak ügyfeleink között. Többnyire azonban a 35 éven felettiek jönnek, akik régen sportoltak, de ma már ezt régóta nem csinálják, valamint azok, akik soha nem edzettek. Ők azok, akik nem akarnak kockás hasat, nem akarnak hatalmas izmokat, ezért nem szeretnének testépítéssel foglalkozni. Nekik a látványnál fontosabb az egészségük. Fittek szeretnének lenni és/vagy le szeretnének fogyni, de még sosem sikerült nekik, és elegük lett a kudarcokból. Ők akár még szégyenlősek is szoktak lenni, esetleg kisebbségi érzésük is támad, ha edzőteremben kockás hasat látnak. Ez sok esetben riasztó lehet számukra. Mi egy egészséges alternatívát mutatunk számukra, amitől jól fogják érezni magukat a bőrükben. Fittek és egészségesek lesznek, és nem utolsó sorban még jól is fognak kinézni.

Az egészséges és fitt test mindenki számára elérhető ellenben a fitneszipar által belénk sulykolt ideállal, ami életidegen és még csak nem is egészséges, éppen ezért csak illúzió. Nem véletlen, hogy a testépítéssel foglalkozók közül kevesebb, mint 1% az, aki valóban kigyúrja magát és lapos, kockás hasa lesz. Az egészséges élet nem erről szól, hanem arról, hogy eddz minden nap! Lehetőleg kezdd a napot ezzel, heti ötször, SWAT Training Methoddal, táplálkozz egészségesen, aludj eleget, pihenj optimálisan és gondolkodj pozitívan, bármi is történjen veled!

Vegyük példának a rossz házasságot! Most is fut egy ilyen program, család- és párterápiának is felfoghatjuk. Persze ehhez mi kevesek lennénk egyedül. Kell az ő részükről is a hajlandóság arra, hogy helyrehozzák azt, amit közösen rontottak el. Amit már említettem egy kemény pszichés és mentális tréningen vesznek részt, melynek következtében más nézőpontokat ismernek meg. Képesek lesznek új szemüvegen keresztül megvizsgálni a kialakult helyzetüket és olyan eddig előttük rejtve lévő felismeréseket tapasztalnak meg, mai teljesen új köntösbe helyezi az eddigi életüket. Új célokat fogalmaznak meg, és egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy közösen, egymással együttműködve kezdenek el dolgozni, hogy a cél megvalósuljon.

 

A fizikai tréning mellett nálad nagy szerepet kap a mentális “edzés” is, pl. blogot kell írniuk a résztvevőknek. Mesélnél erről? Miért kell ez?

Az életmódváltó programjainkban résztvevők vezetnek önmagukról egy naplót. Ez egy számvetés önmagukról önmaguknak. Bizonyára hónapok, évek múlva kíváncsiak lesznek arra, hogy hogyan élték meg az életmódváltásukat. Büszkén mutathatják gyermekeiknek, barátaiknak, hogy milyen küzdelmes is volt ez a feladat számukra, és mégis megcsinálták. Mivel nyilvánosan olvasható ez a napló mindenki számára a weboldalon, így ők más, hasonló problémákkal küzdők szemében példaképekké válva segítséget tudnak nyújtani, motiválni tudják azokat, akik előtt még ott áll ez a feladat. Olyan elcsépelt szó ez, de nem találtam rá megfelelőbbet: igazi hétköznapi hősök ők! Példaértékű az, amit véghez vittek, és reményt adnak másoknak. Ennél szebb, emberibb, felemelőbb segítség nem is létezik, amit tőlük kap az ember.

 

Kemény edzés mellé kemény diéta is “jár”? Erre is kapnak útmutatót a résztvevők?

Igen is, meg nem is. Mindenkinek segítünk az étrendjét is rendbe tenni, legyen szó személyi edzésről vagy életmódváltásról. Azonban egyik esetben sem fogyókúráról, hanem étrendről beszélünk. A Spártai alakformáló – másik néven 30 NAP! – életmódváltó programunk tartalmaz egy speciális étrendet, és ebben a 30 napban csak azt az étrendet lehet az ügyfélnek ennie. Csak így tudjuk biztosítani, hogy rövid idő alatt fogyjanak sokat úgy, hogy egészségüket nem kockáztatjuk. A programunkban résztvevők között nem ritkán akár a -10 kg is elérhető, de nem a testsúly számít. Volt olyan ügyfelünk, aki csak 3 kg-t fogyott, mégsem voltunk elkeseredve, ugyanis 10%-t csökkent ez idő alatt a testzsírszázaléka, és ez az érték az, ami nagyon fontos a fogyni vágyók számára. Testzsírszázalékukat a program elején és végén is kiszámoljuk. Még soha senki sem csalódott. 

Ez az életmódváltó program igazán hatékony. Na igen, de gasztroblogként joggal kérdezheted, hogy mi ez az étrend. Még nem esett róla szó, azt szeretném, hogy ez maradjon is meglepetés az ügyfeleink számára. Annyit viszont elmondhatok, hogy nagyon változatosan, sokféleképpen el lehet készíteni, igencsak ízletes és finom. Ha valaki nem szeretné az étel elkészítésével tölteni az időt, akkor ezt is megoldjuk helyette.

 

Végig tudják csinálni a jelentkezők a teljes tréninget? Van, aki feladja? Melyik rész szokott a legnehezebben menni nekik?

A jelentkezők közül néha kiesik egy-két ügyfél, ők feladják, de a többség sikeresen veszi az akadályt. Elmondható, hogy a résztvevők kb. 98% százalékánál valóban életmódváltásról beszélhetünk. Tehát ez a program nagyon sikeres és hatékony segítség mindenkinek. A legnehezebb része a pszichés tréning szokott lenni, de mindenkit szinte szó szerint kézen fogva átsegítünk az akadályon. nem helyett oldjuk meg, csak támogatást adunk, és elkísérjük őket a célig.

 

Adott nő, aki kb másfél éve alig mozog, nagyon hamar elfárad, sokszor álmos, aludna. Néhány kilót fel is szedett. Eltervezi, hogy most aztán tényleg kimegy legalább gyalogolni pár km-t, de aztán inkább mégis a blogírást választja a kanapén. Ez a nő kicsit hasonlít rám. 🙂 Mit javasolsz neki, hogy visszatérjen az “életbe”?

Hívjon fel! +36702429000

Írjon e-mailt! hello@swatfitnessteam.com

Új életet kezdenél? www.30nap.hu, www.swatfitnessteam.com

SWAT Training Method – a gyakorlati pszichológia az első lépés egy sikeres és boldog új életed felé.

Kovács Arnold, gyakorlati pszichológia specialista

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, egyrészt keresd fel Arnoldot egy jó edzés miatt, másrészt csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Szerintem – Három pötty kaja bazi nagy tányéron?

 

“Mi ez, három pötty kaja egy bazi nagy tányéron?” “Ettől (kiejtve: ettű’) aztán nem lakunk jól!”

Ezek a leggyakoribb hozzászólások egy-egy neten megjelenő fine dining fogást ábrázoló kép után.

De miért csak ezek jutnak eszébe a legtöbb embernek? Ilyenkor a hozzászólókból előjön az “ősmagyar” énjük és már mondják is, hogy “az igazi magyar étel, a körömpörkölt, a tepertő, a sült csülök az valami, de mit csináljak két szál répával?”, “ez nem étel”, “nagyítóval kell ezt nézni?” és hasonlóan “humoros” kommentek. 

Előrebocsátom, hogy úgy írom ezt a bejegyzést, hogy nem ettem még ilyen menüsort végig, de nagyon kíváncsi lennék rá.

Mi magyarok két vagy maximum három fogáshoz szoktunk és tudjuk, hogy ennyi alatt “kell” degeszre enni magunkat. Mert az a jó kaja, amiből sok van. Ha lelóg a rántott hús a tányérról. Ha ebéd után mozdulni sem tudunk, csak szuszogunk az asztalnál.

A fine dining menüsor 6-7 fogásból áll. A tányéron levő adagok kicsit, de mire végigesszük a sok fogást, valószínűleg nem fogunk éhezve felállni az asztaltól. De az régen rossz, ha valaki azért megy ilyen étterembe, mert éhségét akarja csillapítani. Itt másfajta hozzáállás szükséges. A fine dining egyfajta művészet, ahol az étel íze, illata, kinézete, illetve a teljes menüsor harmóniájával egyfajta komplex élményt kapunk.

Igazából nem lehet összehasonlítani a hagyományos étkezéssel, mert egyszerűen nem az a kategória. Mint például nem érdemes összehasonlítani, ha ugyanazt megnézed filmen moziban és színdarabban színházban. A moziban a hatalmas képernyőn látsz mindent, (a kelleténél is jobban) hallasz mindent, melletted a kóla és a popcorn, a vásznon minden valósághű. Ezzel szemben a színházban az egyik hátsó sorból csak kicsiben látod a színészeket, az arcukat alig, kell a képzelőerő, hogy a többfunkciós díszletből kitaláld, hogy hol vagytok, feszengsz közben kissé az elegáns ruhádban stb. Mégis, a mozizás úgy jön, hogy hmm, unatkozok, nem megyünk el moziba, nézzük meg, mit játszanak! Színházba menni pedig a mai napig egy ünnepibb esemény, amire akár egy-két hónappal korábban megveszed a jegyed, készülsz rá.

Azért sem lehet összehasonlítani a “normál” étkezést és a fine diningot, mert nyilvánvalóan nem fogja felváltani a normált az újhullámos, de ha nyitottak vagyunk az újdonságra, sok új élménnyel gazdagodhatunk. Nem is arra találták ezt ki, hogy minden nap ezt vacsorázza az ember. Ezt most ahhoz tudnám hasonlítani, hogy pl. a Mona Lisa egy gyönyörű festmény, érdemes egyszer élőben is megnézni, na de a nappalimba nem kéne, hogy folyamatosan bámuljam, egyszerűen nem az a kategória.

A fine dining egyfajta kitérő a megszokottól, ami után ugyanúgy örömmel esszük a nagymama pörköltjét, jó nagy kondérból szedve, megpúpozott tányérral, hatalmas karéj kenyerekkel kitunkolva és fényesre törölve a tányért. Meg is sértődnénk, ha csak két kiskanálnyit kapnánk belőle (bár olyan nagymama szerintem nincs, aki ne akarna degeszre etetni  :))

Szóval lehet hasonlítgatni a dolgokat, de nem érdemes. Ha nem ragaszkodsz görcsösen a megszokotthoz, ahhoz, hogy “ezt így KELL” (na, ettől a KELL-től mindig égnek áll a hajam, lehet, hogy írok erről is…), akkor tegyél egy próbát, különleges élmény lesz, az biztos. Remélem, nekem is lesz benne részem valamikor.

Ti mit gondoltok erről?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Képek forrása: www.google.com/finedining

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!