Konyhalál

Kuponnapok – a nők küzdősportja?

 

Van ez a jelenség, amikor tavasszal és ősszel a nők tízezrei az év többi hónapjában nem olvasott újság után rohangászik, rögtön a közepét nézi, a magazin többi részét félredobja, jó esetben átlapozza, ollót fog a kezébe, kuponokat vagdos, mappákba vagy borítékokba pakol, kívánságlistákat ír, boltok szerint rendszerez és alig várja, hogy eljöjjön a bűvös hétvége, hogy aztán egymást tiporhassák a plázákban, megvesz négyszer annyi cuccot, mint amire szüksége lenne, majd örül, hogy háromezer forintot megspórol. Ezek a kuponnapok.

Az biztos, hogy a Glamour és a Joy is imába foglalja annak a nevét, aki ezt anno kitalálta és aki eldöntötte, hogy ők ezt megcsinálják Magyarországon. Nem is tudom, hány éve megy, én néhány évvel ezelőtt vettem észre, hogy létezik, amikor egyszer-kétszer véletlenül pont ilyenkor mentem be valamelyik bevásárlóközpontba és azzal a lendülettel fordultam is ki a tömeg miatt. A magazinoknak nyilván iszonyat nagy pénzt hoz – pl. bekerülni ezekbe a lapszámokba kuponnyi mérettel százezres nagyságrendű tétel. És persze a cégek nem nagyon akarnak kimaradni, mert ilyenkor mindenki venni akar sok valamit, hiszen ez a “vásárlás ünnepe”.

Én is nagy akcióvadász vagyok, szeretem olcsóbban, akciósan megvenni a termékeket, de ezeken a kuponnapokon még sosem vettem részt. Szeretek nézelődni, vásárolni (bár ruhából elég ritkán találok az ízlésemnek megfelelőt), de az üzletekben hömpölygő tömeg szerintem pont ezt teszi lehetetlenné. És mivel van nemi pánikbetegségem, már a hosszú sorbanállás gondolatától is rosszul leszek, úgyhogy részemről már csak ezért is kilőve az esemény.

 

Egyre több online magazinban, blogon megjelennek ilyenkor tanácsok a vásárláshoz, azaz túlélőkalauz a Glamour napokhoz. WTF?! Nekem kell “túlélni”, hogy vásárolhassak? Nem abszurd ez egy kicsit?

Lássuk a tanácsokat:

Készülj fel! Járd végig előzetesen(!) az üzleteket, hogy előre kiválaszd, hogy mit szeretnél, próbáld fel, hogy jó-e. A kuponnapokon úgysem férsz oda a próbafülkékhez az ott kígyózó sor miatt.

Készülj fel 2.! Vágd ki otthon a kuponokat, rakd külön üzletenként, nézd meg, melyikkel pontosan milyen terméket tudsz venni, csak egyet vagy többet is. Aki a pénztárnál szórakozik az újsággal és az ollóval, ezzel feltartva a sort, azt minimum szemmel verik a mögötte állók.

Menj kényelmes ruhában és cipőben, tök jó csininek lenni, de ide túrafelszerelés kell.

…és 3 napi hideg élelem. Na jó, az nem, de egy üveg víz, szőlőcukor, csoki ajánlatos, hogy ha leesne a vércukorszinted, ne kelljen kiállnod a sorból holmi ájulás miatt. 

Ha nincs az egyik üzletben, amit kinéztél előre, ne add fel, irány a következő és az azutáni pláza! Nem szúrnak ki velem, ha én vásárolni akarok, fogok is!

Hagyd otthon a pasidat. Ők ezt nem bírják (még a kuponnapmentes “békeidőkben” sem).

A tanácsokat olvasva, hallgatva (és mellétéve az én megjegyzéseimet) tényleg teljesen abszurd ez az egész. Mármint tök jó “zsákmányolni” és hát a legtöbben nem úgy megyünk vásárolni, hogy “pénz nem számít”, szóval megértem a sok-sok embert, aki ezen részt vesz, de közben meg mégsem…

Azért hogy valami jót is mondjak, sok üzletben van online kupon is, azaz a neten is lehet érvényesíteni a kedvezményeket, aztán kiszállítják vagy át tudod venni pár nappal később, kényelmesen. Na, ez nekem való.

 

Ti kuponnapoztok? Milyen tapasztalataitok vannak? Most már élelmiszert is lehet vásárolni a sok-sok ruha és szépségápolásos dolog mellett.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Berlinben tequila esik eső helyett

 

Azt hiszem, a berliniek sűrűn járnak manapság esőtáncot!

Pedig amúgy utálhatják az esőt, mert az egész őszi-téli időszakukat ez jellemzi. Nem csoda, hogy sokan ilyenkor elvonulnak nyaralni “melegebb éghajlatra”. A mexikói idegenforgalmi hivatal pedig azt szeretné, ha a németek az ő országukat választanák a pénzüknek elköltésére pihenésre.

A mexikóiak nemzeti itala, a tequila abszolút népszerű Németországban – csak az USA-ba importálnak többet belőle. A tequila + esőből jöhetett az ötlet, hogy a kettőt összekombinálják és egy zseniális, egyedi reklámot hozzanak létre Mexikó számára. Az Urban Spree Galériában felállítottak egy olyan szerkezetet, amely a tequilából felhőt képez, majd abból iható csapadék esik. És itt jön az esőtánc jelentősége, csak akkor esik a tequilaeső, ha az utcákon is esik 🙂

Egy ultrahangos párásító olyan frekvencián hozza rezgésbe a tequilát, amitől látható köddé változik. Ezt egy tartályba vezetik, ahol gőzzel keverve felhő alakul, majd a poharat alátartva lehet “csapolni” az italt.

Ez egy olyan látványosság, érdekesség, amit tutira mindenki ki akar próbálni, de most már csak az a kérdés: ezek után ki akarna az eső elől elmenekülni Berlinből? 🙂

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Shiraz Hotel – mesés részletek

 

Mesés Shiraz Hotel. Így nevezik. Most egy napot ott töltöttem és kiderült, hogy egyáltalán nem túloznak. A hotel marokkói stílusával az ezeregyéjszakai meséit idézi, a sok-sok részlet teszi meséssé.

Megnéztük a gyönyörű lakosztályokat (ha már ebbe a hotelbe mész, mindenképpen ajánlom, hogy marokkói stílusú szobát válassz), kipróbáltuk a wellnesst, lehetőség volt részt venni egy hammam tradíción és szaunázáson. (Ezt kihagytam, mert sajnos nem bírom az ilyenfajta meleget, viszont a társaimnak ez volt a legnagyobb élmény a hotelben, szóval ki ne hagyjátok, ha szeretitek!). 

Engem a részletek fogtak meg nagyon, úgyhogy most meséljenek ezek! Észre sem vettem, hogy mennyi képet csináltam, alig győztem kiválogatni, így is rengetegről úgy érzem, hogy meg kell mutatnom.

 

Pózolásban nem vagyok jó. És mosolygásban sem 😐

No sisha 🙂 Persze máshol azért lehetett 🙂

De szépek!

Étterem

Wow! Kilátás felfelé.

Mindenhol tükör van 🙂

Másik étterem.

Ezzel még mindig nem tudok betelni!

Udvar – kár, hogy nem volt még teljesen zöld, csodás lehet.

 

Hentergős rész a kinti medence bár mellett.

Vizipipa hadsereg.

Mentetea és mentakávé.

Minél magasabbról öntik a teát, annál jobban megtisztelik a vendéget. Elég magasról kaptuk 🙂

Kinti medence (az egyik)

Jé, tudok vigyorogni is 🙂

Kis pihenősarok

Star Wars díszlet? Nem, a belső medence teteje.

És annak a széle.

Elérkeztünk a szobákboz, ahol a gyönyörű tükrök indokolatlanul sok tükrös selfie-re késztettek mindenkit. Nyugi, nem mutatom meg mindet 😉

Baldachinos ágy.

Macaronok fogadják a szobában a vendégeket.

Lámpák alulnézetben a folyosón (alatta pont el lehet heveredni)

Hopp, még egy tükrös selfie 🙂

Kék szoba – ifjúsági lakosztály

Bagdadban is jártunk 🙂

Alakul a törölközőhattyú.

Kész!

Sejtelmes részletek.

Ha egy bloggercsapat beszabadul valahova: a fotós fotózza a fotóst, aki fotóz egy fotóst, aki fotóz egy fotóst, aki fotóz. 🙂

A wellnesrészleg melletti bár.

A medencetér – tele kétszemélyes fetrengős ágyakkal.

A kisebb medence.

Sok-sok jég a szaunák előtt.

Szaunák

Masszázsszobák

Kétszemélyes masszázsszoba hatalmas, fűtött márvány “ággyal”, fényterápiás fürdővel, hogy legyen hol kipihenni a masszázs “fáradalmait”.

Itt simán be lehet aludni, a hotelvendégek jó páran meg is tették 🙂

A hatalmas beltéri medence fényjátékkal, masszírozós részekkel.

A wellness melletti bár “elfekvő” része, ne hagyjátok ki!

 

 

Ha van rá lehetőségetek, töltsetek el legalább egy hétvégét a hotelben, azt hiszem, nem, nem fogjátok megbánni a választást. 🙂

 

 

A Shiraz Hotel elérhetőségei:

cím: Egerszalók, Széchenyi út 31.

honlap: www.shiraz.hu

facebook: www.facebook.com/shirazhotel

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Legyünk és együnk a Balatonnál egész évben!

 

Ahogy 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a fél ország levonul a Balatonra. A nyári időszak befejeztével viszont bezáródnak a nyaralók spalettái és kihaltak lesznek az addig nyüzsgő utcák. Valahogy eszünkbe sem jutnak a balatoni települések, ha kirándulási célpontot keresünk. 

Szauer Judit, gasztro PR szakértő azon dolgozik, hogy ez megváltozzon. Elkészítették a Balatoni Gasztrotérképet, amely számba veszi azokat a vendéglátóhelyeket, amiket mindenképpen érdemes meglátogatni szezonon kívül is. Ezt aztán összeköthetjük kirándulással, városnézéssel vagy akár csak az ebéd lesétálásával az ilyenkor teljesen más arcát mutató Balaton partján.

A Gasztrotérképről és egy kicsit is magáról, a munkájáról is mesélt nekem Judit.

 

 

Hogyan kezdtél el a gasztnómómiával, az ezzel kapcsolatos kommunikációval foglalkozni?

Mindig is érdekelt a gasztronómia, imádok enni-inni, főzni, utazni, járni a piacokat. Újságírást és kommunikációt tanultam, évek óta dolgoztam újságíróként közéleti területen, amikor egyszercsak úgy éreztem, váltanom kell, és szeretném inkább azt csinálni, ami igazán érdekel és örömet okoz. 2010 óta foglalkozom gaszronómiai kommunikációval, saját márkámat, a Szauer Judit Gasztro Pr-t pedig három évvel ezelőtt indítottam el. Éttermek, borászatok, gasztronómiai projektek kommunikációját segítem.

 

Hogyan lett belőle saját vállalkozás?

Mindenképpen gasztro vonalon szerettem volna elindulni, akkoriban kezdődött az a fellendülés a hazai gasztro-piacon, ami ma már talán mindeki számára érezhető. Sikerült megtalálnom egy keskeny piaci rést, szerintem nagyon fontos a specializáció, és az, hogy jól ismerd azt a szegmenst, amivel foglalkozni szeretnél. Több, mint három év távlatából úgy látom, érdemes kisebb lépésekben haladni, fontos hogy az ember legyen türelmes, tudatos, nyitott, alázatos és persze kitartó…Akkor előbb-utóbb az eredmény is megjön.

 

 

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? (nyilván egyik sem átlagos…)

Szinte nincs két napom, ami egyforma lenne, de azért vannak ismétlődő elemek. Interjúk, megbeszélések, fotózások, sajtóesemények, ebédek, vacsorák és különféle rendezvények napi szinten vannak. Sokszor úton vagyok, főként a Balaton környékén vannak munkáim. Egy-két napot szoktam az irodában tölteni, amikor szükségem van egy kis nyugalomra a stratégiai tervezéshez vagy éppen az íráshoz.  Igyekszem minden napot sporttal kezdeni, a mozgás számomra nagyon fontos, és ennyi finomság mellett elengedhetetlen is. Az edzőm hál istennek nem kímél, gyilkos gyakorlatokkal örvendeztet meg minden alkalommal. Emellett szeretek futni és jógázni is. 

 

Az eddigi legkülönlegesebb munkád a Balatoni Gasztrotérkép, mit kell erről tudni?

Igen, a Balatoni Gasztrotérkép az “első gyerekem”. Már kiskoromban is sokat nyaraltunk a déli parton családommal, de az igazi szerelem felnőtt koromban szövődött a Balatonnal, és azóta már főként az északi parthoz húz a szívem. Másfél évvel ezelőtt egy akkori projektem kapcsán jött az ötlet, hogy jó lenne a Balatonra kitalálni egy rendhagyó kommunikációs kapmányt, ami nem a tipikus szezonról szól. Így született meg a Balatoni Gasztrotérkép ötlete, amit aztán Budavári Dóri kolleganőmmel közösen valósítottunk meg. A cél az egész évben nyitva tartó magas minőségű helyek népszerűsítése, és egy újfajta, összefogáson alapuló szemlélet megteremtése a régióban. Hamarosan nagy dobásra készülünk, április végén megjelenik a 2017-es új kiadásunk, sok-sok izgalmas újdonsággal, amikről folyamatosan értesülhettek itt (https://www.facebook.com/balatonigasztroterkep/ )

 

 

Miért érdemes szezonon kívül is a Balatonra utazni?

Számomra a Balaton minden évszakban csodálatos, de a leginkább tavasszal és ősszel szeretem. Egészen más arcát mutatja a környék, mint a megszokott nyári hangulatban. Gyönyörű és nyugalmas, lehet kirándulni, biciklizni, bort kóstolni, finomakat enni és nagyokat pihenni. Minden kicsit lassabb ilyenkor, és néha nagyon-nagyon jól tud esni az embernek a lelassulás. Rááadásul a legjobb helyek ilyenkor is nyitva vannak, és nem kell harcolni azért, hogy kapjunk egy szabad asztalt.

 

Melyek azok a helyek, amiket szerinted feltétlenül érdemes meglátogatni a Balatonnál?

Számtalan klassz hely van a régióban, az én kedvencem az északi part, azon belül is Balatonfüred dűlői, Tihany és a Káli medence környéke. Gyönyörű kirándulóhelyek vannak errefelé, de nem érdemes kihagyni Badacsonyt és a csodás tanúhegyeket sem, mindképp el kell menni piacozni valamelyik vasárnap a Káptalantótiba, nyáron óriási a tömeg, szerintem az év többi időszakában a legjobb!

 

Mik a további terveid?

Semmiképp nem szeretnék túl nagyra növekedni, fontos számora, hogy megtartsam a személyességet a munkámban. Nekem a gasztronómia egésze fontos, nem csak az az adott ügyfél, akivel éppen dolgozom. Örülnék neki, ha idővel, és közvetve akár az én munkám nyomán is gasztronómiailag kicsit nyitottabbá és tudatosabbá válna a magyar közönség. Nagy lehetőséget látok a vidékben, egyre több igéretes és jó hely van már országszerte, ezt olyan kezdeményezések is bizonyítják, mint a Stílusos Vidéki éttermiség, vagy például a frissen alakult Magna Mátra, és persze a Balatoni Gasztrotérkép is…

 

Szauer Judit munkáit az alábbi oldalakon tudjátok követni:

www.szauerjudit.hu

https://www.facebook.com/gasztropr/  

https://www.instagram.com/gasztro_pr/

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Ingyen kávé? Lehetséges!

 

Nem minta egy-egy kávé anyagi csődbe döntene bárkit is, de ha nem kell fizetni érte, annak azért tudunk örülni 🙂

Például az álláshirdetésekben szerintem kifejezetten vicces (de lehet, hogy szánalmas?), hogy a mit nyújtunk résznél kimelik, hogy “nálunk ingyen van a kávé korlátlanul”. Amikor van kb 5 sor a mit nyújtunkban és ebből egy a kávé – egy meg a “versenyképes fizetés”, akkor azért gondolhatjuk, hogy nem ez lesz idén “az év munkahelye”. De örüljünk, hogy ez is van.

Na, de nem is erről akartam írni, hanem hogy valóban vannak olyan kávézók/kávézási lehetőségek, ahol ingyen kaphatjuk meg az életmentő kávénkat. Persze cserébe azért adnunk kell valamit, de a kávéért nem fizetünk.

 

Fizess imával – Jedro Kávéház

Zágrábban a Sveta Merti Slobode templomhoz tartozó Sveti Duh (Szentlélek) parókia működtetésében nyílt meg 2010-ben a Jedro, azaz Vitorla kávéház, ahol fogyasztás után mindenki a lelkiismerete szerint imával fizetett. Az árlapon az elmondandó imák mennyiségét tüntették fel.

presszókávé, tea – 2 Miatyánk

tejeskávé, kakaó – 3 ima

capuccino – 4 ima

cola – 5 Üdvözlégy Mária (ezt már drágán “mérik”)

ásványvíz – 2 ima

szeszes italt, cigi – nincs 

A kávézó ötlete a papnövendékektől származott, akik a szentmisék után szívesen beszélgettek volna még a hívőkkel. 4-5 önkéntes pincér szolgálta ki a 60-80 vendéget.

Sajnos semmiféle aktuális infót nem találtam a helyről, így talán már nem működik, pedig nagyon érdekes kezdeményezés, szerintem sok látogatójuk lenne mostanság is.

 

Taxizz a kávédért – Arita taxi

Japánban valósították meg a barista taxit, ahol utazás közben a kávézás élményét is élvezhetjük. Az anyósülésre kávéfőző van telepítve, az utasok a frissen lefőzött kávét porceláncsészékből kortyolhatják, mindezt ingyen – persze az utazás náluk sincs ingyen 🙂

Egy ideje már nekem is eszembe jutott hasonló, hogy pl egy közlekedő villamoskocsit ki kéne bérelni és oda egy kávézót/büfét telepíteni. Persze nem a Népszínház utcában közlekedő villamosnál, hanem mondjuk a Duna-parti 2-es vilinél lenne ez érdekes, egy jó kávé, süti mellett lehetne végignézni a Dunát, a budai oldalt. Remélem, valaki egyszer megcsinálja, menő lenne!

 

Fizess verssel – Magyaroroszágon

És végre mi sem maradunk ki az ingyen kávéból. Valószínűleg a többségünknek nyűg volt általánosban, középsuliban a versmagolás és azóta eszünkbe sem jutott hasonló. Ki tudja, ha most előveszel egy verseskötetet, lehet, hogy máshogy látod az iskolai kötelező verseket, sőt, még az is lehet, hogy néhány átolvasással elő is jönnek a régen megtanult sorok az agytekervényeid mélyéről 🙂

Ez az akció egy napig, március 21-én, a költészet napján érvényes. Az eseményről, a csatlakozó kávézókról bővebb infó itt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!