Konyhalál

5 egyszerű epres édesség

egyszerű epres süti

 

Ahogy megjelennek az első tavaszi napsugarak, már alig várjuk, hogy megjelenjenek a piacon a pirosló eprek. Bár az első néhány vásárlás átalában még csalódás, a színe megvan, az íze még nincs, de később már kaphatunk igazi zamatos epreket is. A vibráló szín, a mennyei zamat mindannyiunk kedvencévé teszi, unokaöcsém – egyelőre – 5-7 szavas alapszókincsében is benne van az “epe”, szereti, na! 🙂

 

De miért jó nekünk, ha epret eszünk?

A gyümölcs fogyasztása epe- és vesebántalmak esetén, reuma és köszvény kezelésére különösen ajánlható.

A szamóca fogyasztása serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat.

Természetes fájdalomcsillapító.

Remekül oltja a szomjúságot.

Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók kedvenc gyümölcsének számít.  Mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.

A szamócában többféle vitamin is megtalálható. A-, B1-, B2-, és C-vitaminnak köszönhető ránctalanító hatása.

C vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével. 100 g szamóca 60 mg C vitamint tartalmaz.

Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, ezáltal a szívinfarktust is.

Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.

Vértisztító és baktériumölő hatással is rendelkezik, ezért problémás bőr esetén is ajánlható.

Az eperből arcpakolást is készíthetünk. Használhatjuk önmagában, de keverhetjük barna cukorral, így egy kellemes bőrradírt kapunk. Ha zsíros a bőröd, célszerű joghurttal keverni, ha pedig száraz, akkor tejszínnel. A pakolást hagyd fent 15 percig az arcodon. Utána azt tapasztalhatod, hogy bőröd tiszta és feszes lesz.

A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha 5 percig a fogunkon hagyjuk.

 

De fogyasszuk főként azért, mert finom! Lássunk 5 egyszerű, de különleges epres receptet (a receptekért kattints az édességek nevére)!

 

eperzselé – egészséges gumicukor házilag

eperzselé

 

tejfölös eper

tejfölös eper

 

epres-krémsajtos blondie

epres-krémsajtos blondie

 

epres tejespite

epres tejespite

epres boszorkányhab

epres boszorkányhab

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://a-magok-ereje.hu/egeszseges-taplalkozas/gyogyito-gyumolcsunk-az-eper

Villámgyors epres-banános süti

epres-banános süti

 

Tulajdonképpen nevezhetnénk kétdimenziós sajttortának is 🙂

Ezt a sütit már többször megcsináltam banános és szedres ízben is, mert bár küllemre nem egy “vakítós” süti, de ha megkóstolják, többször fognak venni belőle. És ez tuti 🙂 Aki még nem próbálta az epret és banánt együtt, az pótolja gyorsan, nagyon illenek egymáshoz!

Az előkészítés kb 5 perc és még kb 15 perc a sütés és kész is!

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (ajánlom a sütőpapírra nyújtott, hűtött, nem fagyasztott változatot)

1 marék eper

1 banán

3 ek mascarpone

2 ek cukor

 

Elkészítés:

Az epret, a banánt, a mascarponét és a cukrot botmixerrel összepürésítjük.

A leveles tésztát feldaraboljuk, megkenjük a masszával.

200 °C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

Ajánlott még aznap elfogyasztani, mert bár az íze nem változik, a színe kevésbé lesz hívogató. 🙂

 

 

Nézd meg a többi kedvenc leveles tésztás receptemet is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

epres-banános süti

 

 

Epres-krémsajtos blondie

epres krémsajtos blondie

 

Na szóval, van benne eper, mascarpone, fehér csoki … szerintetek milyen lehet? Ugye, hogy csak fergetegesen jó? Naná!

Képzeld el, ahogy a finom fehér csokis, puha tésztán ott lapul az édes mascarponés krém, amin eperörvények folydogálnak … Nem folytatom, folytasd te a süti elkészítésével!

Gluténérzékenyeknek is ajánlom gluténmentes liszttel.

 

Hozzávalók:

blondie-hoz:

10 dkg fehér csoki apróra vágva

10 dkg margarin

2 tojás

3 dkg cukor

8 dkg liszt (én gluténmentes lisztből készítettem, de természetesen búzalisztből is lehet)

1 csipet só

krémsajtos réteghez:

12,5 dkg mascarpone (vagy más krémsajt)

1 tojás

1 cs vaníliás cukor

fél ek cukor

1 tk citromlé

epres öntethez:

vagy 2-3 ek eperlekvár

vagy 10 dkg eper + 5 dkg cukor

 

Elkészítés:

A fehér csokit és a margarint vízgőz felett felolvasztjuk, majd megvárjuk, míg langyosra hűl.

A blondie-hoz a 3 dkg cukrot a 2 tojással elkeverjük, majd mehet hozzá a langyos margarinos csoki.

Végül elkeverjük az egészet a liszttel.

Egy sütőpapírral bélelt, kb 30×15 cm-es tepsibe (ez kisebb, mint a normál!) öntjük. 

Ha nincs eperlekvárunk, akkor az epret pürésítjük botmixerrel (vagy villával alaposan összenyomjuk) és a cukorral kb 10 percig összefőzzük, sűrítjük.

A krémsajtos réteghez a hozzávalókat összekeverjük és óvatosan a krémsajtos rétegre kanalazzuk (a blondie-réteg is nyers még!). Erre kanalazunk az eperlekvárból, majd a kanál nyelével kicsit megkeverjük, hogy márványos legyen.

180 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Én a tetejére a sütés kezdetekor ráborítottam egy sütőpapírt, úgy, hogy nem érjen bele a tésztába, így szép világos marad a felső réteg.

Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.

 

 

Ha szereted az epres édességeket, próbáld ki az epres boszorkányhabot, az epres tejespitét, az eperzselét és a tejfölös epret is. Mindet! 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

epres krémsajtos blondie

Epres krémsajtos blondie

Epres krémsajtos blondie

Epres krémsajtos blondie

 

Lájk? Lájk! 🙂

Epres krémsajtos blondie

 

 

Forrás: http://sutidoboz.hu/epres-kremsajtos-blondie/

 

Tejfölös eper – a világ legegyszerűbb édessége

tejfölös eper

 

 

 

Korábban ilyet még sosem ettem, bár ahogy olvasgattam a neten, ezzel kb egyedül vagyok, mert rengeteg embernek ez a kedvenc édessége, emiatt várják az eperszezont. Hát akkor rossz nem lehet! Csak 3 hozzávaló, 5 perc munka, az elfoglalt vagy éppen kezdő háziasszonyok álma. 🙂

 

Hozzávalók:

35 dkg eper

20 dkg tejföl

1 ek porcukor

 

Elkészítés:

Az epret megmossuk, kicsumázuk és egy villával összetörjük.

Megszórjuk porcukorral és egy negyed órát állni hagyjuk.

Mehet rá a tejföl, jól összekeverjük.

Poharakba adagolva behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

Szereted a gumicukrot és egy egészséges, gyümölcsből készült alternatívájára vágysz? Kóstold meg az eperzselét!

 

Meleg van és nincs kedved bekapcsolni a sütőt? Válogass a 25 finom sütés nélküli édesség közül!

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

tejfölös eper

image

image

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/tejfolos-eper

 

Eperzselé – egészséges gumicukor házilag

epres gumicukor

 

 

Nos, ezt minden gyerek és felnőtt imádni fogja!

A gyerekek azért, mert ehetik a színes-szagos “gumicukrot”, a felnőttek pedig ezen kívül azért is, mert tudják, hogy ez tényleg gyümölcsből van! OK, van benne cukor is, a kristálycukrot viszont nyugodtan helyettesítheted nyírfacukorral, én is ezt tettem volna, ha a lakásfestés miatti elpakolás után előkerült volna már 😀 Nagyon egyszerű elkészíteni, utána már csak azt kell kivárni, hogy megdermedjen.

Korábban már készítettem almás verzióban, innen jött az ötlet, hogy ezúttal epres legyen. Azok az illatok, amik főzés közben fognak terjengeni … beájultok tőle! 🙂

 

Hozzávalók:

1 kg eper

10 dkg cukor

25 g zselatin

 

Elkészítés:

Az epret lecsumázzuk, esetleg négyfelé vágjuk, ha nagyobbak.

Fél dl vízzel fedő alatt főzzük az epret 20 percet.

Botmixerrel összeturmixoljuk. Lehet teljesen egyneműre is vagy hagyhatjuk kissé darabosra is (akkor esetleg kevésbé szépen fog összeállni a végén, ellenben eperdarabokkal találkozhatunk evés közben).

Beleöntjük a cukrot, fedő alatt főzzük még 30 percig. Ha puha, érett az eprünk, akkor természetesen lehet csökkenteni a főzési időt, nekem olyat sikerült kifogni, ami viszonylag kemény volt még.

A végén hozzáadjuk a zselatint (vegyünk ki az eperpüréből egy fél bögrényit, abban keverjük el a zselatin, majd ezután adjuk az egészhez), forraljuk fel (ha “felforralós” a zselatin – nézd meg a használati utasításán!), majd vegyük le a tűzhelyről.

Egy kisebb tepsit, tálat (kb 20×20 cm-es alapterületű) béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe, ott kb 4 óra várakozás, majd szépen lehet szeletelni.

A szeleteket hagyhatjuk “meztelenül” vagy forgathatjuk kókuszreszelékbe, mákba stb.

 

 

Epres finomságra vágysz? Készíts epres tejespitét vagy epres boszorkányhabot!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

epres gumicukor

eperzselé

eperzselé

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!