Konyhalál

Almás-camembertes-diós melegszendvics

almas camembertes dios melegszendvics,

 

 

Ha meghalljuk, hogy melegszendvics, akkor legtöbben májkrémes, esetleg pizzás szendvicskrémre gondolunk, jó alaposan megszórva sajttal. Hát, sajt ezen is van, bár camembert és az íze igazán különleges, édes és sós is egyben. Ezt nagyon jól kiegészíti a tetejére szórt megpirult dió.

Na és mi egészíti még ki? Egy-egy pohár finom rosé. Én a borok közül a rosét kedvelem a legjobban, ha iszom, akkor szinte csak ilyet.  Az ugye elterjedt, hogy nyáron egy finom rosét iszunk, akár fröccs formájában is, de télen sem érdemes mellőzni ezt a bortípust. Minden olyan ételhez passzol, ami könnyedebb, nem erőteljes fűszerezésű, pl. szárnyasokhoz, halakhoz, rákokhoz, olasz ételekhez, salátákhoz, gyümölcsös édességekhez, szendvicsekhez. Én ugyan nem értek a borokhoz, nekem szinte hihetetlen, hogy a hozzáértők mennyi ízt, illatot kiéreznek egy-egy korty borból, de amikor egy ilyen borászcsapattal voltam Nagygomboson, a Mátra lábánál levő borászatban, ők is abszolút elismeréssel nyilatkoztak a boraikról. Én pedig annyit tudok hozzátenni, hogy ízlik, ami a “mezei” borkóstolók számára a legfontosabb 🙂 A Nagygombos Rosé Cuvée és Kékfrankos Rosé mellett szerintem ne hagyjátok ki a Gróf Grassalkovics Gamay Noir Rosét sem, ami a borászat büszkesége, ennek más színe, illata, zamata van, mint a többi rosénak.

 

Hozzávalók: 

2 szelet rozsos kenyér

1 közepes alma

4 dkg camembert

3 dkg dió

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A kenyérre halmozzuk az almát, rá szeletben a camembert-t és szórjuk meg dióval.

Pár perc alatt meggrillezzük vagy sütőben sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

almas camembertes dios melegszendvics

image

image

image

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/almas-camembertes-dios-melegszendvics

Camembert-rel és dióval sütött karajszelet

Camembert-rel és dióval sült karaj

 

 

Ha szereted a különleges ízeket, ezt tutira imádni fogod!

Vettem karajt és először a szokásos fokhagymás karajt akartam csinálni, de aztán elkezdtem a neten nézelődni, mi is lehetne még belőle. A camembert-t és a diót is szeretem, volt is itthon mindkettőből, így a recept megtalálása után rögtön neki is álltam. Isteni illatok terjengtek a sütő körül! Az íze pedig: a sajt pikánssága, a pirított dió roppanóssága igazán különlegessé teszi.

 

Hozzávalók:

40 dkg sertéskaraj szelet

15 dkg camembert

5 dkg vaj

5 dkg dió

1 ek méz

0,5 dl száraz fehérbor

bors

 

Elkészítés:

Egy jénai tálba kockázzuk a vajat.

A karajszeleteket megsózzuk, borsozzuk és a tálba fektetjük.

Megszórjuk dióval.

Rácsorgatjuk a mézet.

Rákockázzuk a camembert-t.

Ráöntjük a bort.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és kb 30 perc alatt megsütjük (vagy amíg a hús puha nem lesz.). Nem kell lefedni!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Camembert-rel és dióval sült karaj

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/camembert-rel-dioval-sutott-karajszeletek

Almás-diós smoothie

almás-diós smoothie

 

 

Ha valamilyen könnyedebb reggelire vágysz, igyál egy “testesebb” smoothie-t, amiben nem csak gyümölcs van, hanem zabpehely és dió is!

 

Hozzávalók:

1 közepes alma

1 banán

1 marék dió

2 ek zabpehely

kb 2,5 dl víz

őrölt fahéj

 

Elkészítés:

A diót és a zabpelyhet párszor megforgatjuk a turmixban, hogy apróbbra legyenek darálva.

Az almának kivágjuk a magházát (nem kell meghámozni), a banánnal és a vízzel a zaphelyhez öntve turmixoljuk.

Ez így elég sűrű, ráadásul ha nem isszuk meg rögtön, akkor tovább sűrűsödik, lehet bele több vizet is tenni (vagy a víz helyett akár tejet is).

A tetejét megszórhatjuk őrölt fahéjjal.

 

Szereted a smoothie-kat? Próbáld ki a kiwis-banánost és a grapefruitos-banánost is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakoz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Almás-diós smoothie

Almás-diós smoothie

 

 

Almás-banános golyó sütés nélkül

almás-banános golyó sütés nélkül

 

 

Gyorsan összedobható, sütés nélküli és egészséges(ebb)nek mondható desszert. (Persze ha a maréknyi mazsola nem lenne benne, akkor inkább nevezhetnénk egészségesnek.)

Nem tudom, nektek szokott-e ilyen lenni, de néha rámjön a sütizhetnék. Nem az evés, hanem a csinálás 🙂 Ez is egy ilyen délutánon született, jó gyorsan. 🙂

 

Hozzávalók:

2 banán

1 alma

1 marék dió egészben

1 marék darált dió

1 marék mazsola (aki nem szereti, helyettesítse más aszalt gyümölccsel)

1 tk kakaópor

kb 40 dkg apróbb szemű zabpehely

 

Elkészítés:

Az egész diót megpirítjuk (száraz serpenyőben) és kisebb darabokra tördeljük.

Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (nem kell meghámozni), a banánt villával szétnyomkodjuk (ezt azért nem árt meghámozni ;-))

Összekeverjük az almát, banánt, darabolt diót, mazsolát, kakaóport és adagoljuk hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a végén majdnem jól formázható legyen – annál kicsit lágyabb. Azért hagyjuk kicsit lágyabbra, mert a zabpehely kis állás után megszívja magát a nedvességgel és utána lesz pont jól formázható.

Kis várakozás után golyókat formázunk a masszából és darált dióba forgatjuk. Darált dió helyett használhatunk kókuszreszeléket, kakaóport vagy “egérszart” (tortadarát) is.

 

 

Ha kedveled az egyszerű, gyors, sütés nélküli édességeket, kattints ide és válogass a 25 legjobb közül!

 

 

JÁTSSZ VELEM A NYEREMÉNYJÁTÉKOMON, NYERD MEG A 16 AJÁNDÉK EGYIKÉT! A játékhoz kattints IDE!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

almás-banános golyó sütés mélkül

almás-banános golyó

almás-banános golyó sütés nélkül

 

 

Forrás: http://maimoni.cafeblog.hu/2013/04/18/banangolyo-gyors-edesseg-cukor-nelkul/

Füstölt sajtos túrógolyó sütés nélkül

füstölt sajtos túrógolyó

 

 

Édességekből vagy egy csomó szuper sütés nélküli, de sósságból nem nagyon. Vagy csak nekem nem jut eszembe. De a lényeg az, hogy nagyon megörültem ennek a tök egyszerű sajtos golyónak, aminek az elkészítése max negyed órát vesz igénybe.

 

Hozzávalók:

25 dkg túró

15 dkg füstölt sajt

1 marék dió

bors

pirospaprika

 

Elkészítés:

A túrót összetörjük, a sajtot lereszeljük, a diót megpirítjuk szárazon serpenyőben vagy mikróban is lehet egy tálban.

A diót kisebb darabokra vágjuk.

Mindent összekeverünk, ízlés szerint fűszerezzük.

Golyókat formázunk belőle. Ezek maradhatnak pucéran is, de darált dióba is forgathatjuk őket. Ti ne bénázzátok el, mint én, hogy azt hiszitek, van otthon darált dió, de az Dejó, vagyis cukrozott diópótló – még jó, hogy elolvastam felhasználás előtt. 😀

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

füstölt sajtos túrógolyó

 

Forrás: http://izutazas.blogspot.hu/2016/03/fustolt-sajtos-turogolyo.html

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!