Konyhalál

Orange curd (angol narancskrém)

orange curd narancskrém

 

 

Kihívás ez a krém. Na nem az elkészítése, mert az nagyon egyszerű – a titka csak a kevergetés -, hanem az, hogy egyrészt megvárd, hogy kihűljön, másrészt ha odáig sikerül kitartanod és nem befalni az egészet, akkor a felhasználási célt betartani, nem csak úgy bekanalazni … Durván addiktív!

 

Hozzávalók:
2 közepes narancs
15 dkg cukor
5,5 dkg vaj
3 tojás

.
Elkészítés:
A narancsok héját lereszeljük, levüket kicsavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a vaj és a cukor elolvad. Ezt elvileg gőz felett kellene csinálni, én csak simán melegítettem a tűzhelyen. Félretesszük hűlni.
Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a tojásokat. Kis lángon elkezdjük főzni, folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik (kb 12-15 perc).
Kb. 1 hétig eláll a hűtőben.
Lehet bonbon- vagy keksztöltelék, süteményhez öntet vagy csak úgy magában is gyorsan elfogy 🙂

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, és/vagy iratkozz fel itt a jobb oldalon a Blogkövetés funkcióra és nem maradsz le egy bejegyzésről sem!

 

 

orange curd narancskrém

orange curd narancskrém

 
 
 

Forrás: http://www.csakapuffin.hu/2010/03/orange-curd.html

 

Kiwi curd (kiwikrém)

 kiw1

 

Amióta először főztem és ettem lemon curd-öt, teljesen rákattantam. Az a jó savanykás íz és a selymes krém egyvelege egyszerűen abbahagyhatatlan 🙂

A citromos után jött a narancsos, majd a szilvás-banános (volt még egy próbálkozásom a körtéssel, de az bűn rossz lett … :D). Most pedig itt a kiwis, ami azért jó, mert a megérni nem akaró, már ha csak rágondulunk, szánkat összehúzó savanyúságú kiwiket is felhasználhatjuk.

 

Hozzávalók:

1 citrom leve és lereszelt héja

6-7 db kisebb-közepes nagyságú kiwi

10 dkg cukor

10 dkg vaj

3 tojás

 

Elkészítés:

A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.

A kiwiket meghámozzuk, és ha kemény, akkor kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, ha puhább, akkor villával szétnyomkodjuk a húsát. A belső fehér részét kidobjuk.

Feltesszük főzni kb 10 percre kiwit a citrommal, amíg a kiwi meg nem puhul. Ha nem lenne elég homogén, itt botmixerrel össze lehet turmixolni.

A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat és hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén felverjük és a kihűlt kiwihez adva folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingszerűen be nem sűrűsödik a krém.

Lehűtve fogyasztjuk, akár süteményekhez lehet adni vagy öntetnek tejberizshez, nálam gyorsan fogy csak úgy magában is 🙂

A színe sajnos nem lesz az a harsogó zöld, mint a nyers kiwinek, a főzéstől és a tojástól halványodik.

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide 🙂

 

kiw3

kiw2

Nyomozz! Süss! Nyerj! 

4. Hopp, már meg is van a zöld! A kiwi curd mellett ott csücsül a kiwimadár is. És még jó néhány képen! Akkora a rajongótábora, hogy szüksége volt egy dublőrre is. Ez láthatóan megzavarja Columbot is. Keresd meg a dublőrrel kapcsolatos bejegyzést és nézd meg, mennyire hasonlítanak.

Márványos pavlova torta szilva curd-del

Ez is egy olyan sütemény, amit eddig még soha nem kóstoltam, épp itt volt az ideje a bepótlásának.

Anna Pavlova ünnepelt orosz balett-táncosnő volt, aki az 1900-as években társulatával “végigturnézta” az egész földet. 

Anna Pavlova és egy muffin “pavlova”

Amikor 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon járt, az az év kulturális eseményének számított. Az ő tiszteletére kreálta ezt a légies, könnyed tortát a Wellington Hotel séfje Új-Zélandon. Azóta Ausztrália és Új-Zéland is nemzeti desszertjükként magukénak vallják, amiből állítólag viták is kerekednek.
A világ – eddig – legnagyobb pavlova tortáját Aaron Campbell sütötte 2010-ben 10000 tojásból és 600 kg cukorból. 50 m2-esre sikeredett.
Eredeti változatán tejszínhab van, ami gazdagon meg van szórva valamilyen savanykás gyümölccsel, általában kiwivel.

Hozzávalók:
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő
pár csepp ételfesték
szilva curd

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, úgy, hogy minden kanál után kb 2 percig verjük a habot. Az utolsó kanál cukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is. A végén egy fényes, nagyon kemény, tömör habot kapunk.

 
A sütőpapírra rajzoljuk egy kört, fordítsuk meg a lapot és az átlátszó körbe lapátoljuk bele a habot és egyengessük el valamennyire. Nekem a normál sütőpapírról simán lejött sütés után, de volt, akinél olvastam rossz tapasztalatokat erről és a szilikonost ajánlották. A közepén lehet egy mélyedést kialakítani, ide került majd a krém.
 
 
Csepegtessünk rá néhány csepp ételfestéket és fogpiszkálóval belenyúlva húzzunk bele körvonalakat.
Rakjuk be a sütőbe és rögtön vegyük is vissza a hőfokot 110 °C-ra.
Ezt a kisebb adagot kb 40 percig sütjük (nagyobb adagoknál 60-70 perc is lehet a sütési idő), közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót. Ha megsült, lekapcsoljuk a sütőt, valamivel kitámasztjuk az ajtaját, de a tortát benthagyjuk, amíg kihűl. Kívül a kérge roppanós, vékony száraz, belül krémes, puha.
 
 

Óvatosan áttesszük a tepsiről egy tálra és rákanalazzuk a krémet.

 
a “márványtalan” változat

Forrás: http://szemiramisz.blogspot.hu/2012/06/malnas-pavlova-torta.html

Plum-banana curd – szilva-banán krém

Kísérletet teszek a fagyasztó kiürítésére, úgy, hogy addig nem veszek bele semmit, amíg ki nem fogy minden (ez nem szokott sikerülni), így “lett” egy adag felhasználandó szilvám. Mivel a lemon curd és az orange curd annyira bejött, gondoltam, hogy ez sem lesz rossz … és tényleg 🙂
Eredetileg csak szilvából készül, de nekem kicsit kevesebb volt belőle, így egy fél banán is került bele. Ez átvette az ízek felett az “irányítást”, jó kis banános illatú-ízű krém lett, de természetesen ki lehet hagyni és csak szilvából készíteni.

Hozzávalók:
400 g szilva (vagy egy része banán)
125 g cukor (én kb 8-10 dkg-ot tettem bele)
125 g vaj
2 egész tojás
1 tojássárgája
citromlé ízlés szerint

Elkészítés:
A fagyasztott szilvát kiolvasztjuk és meghámozzuk. Ez nagyon egyszerűen megvan, kés sem kell hozzá, csak az ujjainkkal alányúlva lejön rögtön a héja egy darabban.

a szilva húsa és a héja immár külön életet élve

A cukorral feltesszük főzni a szilvát (és a banánt). Ha megpuhult (kb 10 perc), botmixerrel összeturmixoljuk.

Belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk.
A tojásokat alaposan összekeverve hozzáadjuk a szilvához és alacsony hőfokon folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a krém.
A végén még adtam hozzá citromlevet, mert túl édesnek találtam.
Lehűtve fogyasztjuk.

Forrás: http://www.thompson-morgan.com/plum-curd-recipe

Lemon curd (angol citromkrém)

 

Kellett egy jó lemon curd recept sütibe és mivel korábban láttam, hogy van tojás nélküli változata is, gondoltam, kipróbálom azt. De aztán mindenhol a Jamie Oliver-féle recept bukkant fel, aki tett bele fehérbort is, nekem meg valahogy úgy tűnik, a bor elrontaná a jó kis citromos-savanyú ízét, úgyhogy végül maradtam a tojásos változatnál, abból is az Édesem-félénél, amit a cupcake-tanfolyamon ki is próbáltunk.
Most is abszolút bevált 🙂 Annyit változtattam rajta, hogy a végén kevertem bele némi citromlében elkevert keményítőt, mert nem akartam, hogy kifolyjon a tészta közül. A nagyon részének mondjuk nem volt esélye erre, mert én faltam fel minden nélkül 🙂

Hozzávalók:

2 nagy citrom leve és héja
3 tojás, enyhén felverve
200 g cukor
85 g vaj

Elkészítés:

A citromok levét és héját a többi hozzávalóval együtt folyamatosan kevergetve addig főzöm alacsony hőfokon, amíg be nem sűrűsödik annyira, hogy a fakanálra rátapad. Én itt kevertem hozzá a citromlében elkevert keményítőt, de ez nyilván kihagyható, a krém sűrűsége úgyis a tojások és citromok méretétől is függ.
Kóstolás címén a felét kikanalazzuk azonnal. Lehűtve fogyasztjuk. 

Korábban készítettem narancs curdöt is, az is ugyanilyen finom 🙂

 

Nyomozz! Süss! Nyerj!

3. Már a 3. ponthoz is eljutottál! De ez még nem a vége 🙂 Már megint ez a zöld szín … van ennek a curd-nek egy zöld változata is a blogon …

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!