Konyhalál

Vaníliás cupcake csoki ganache-zsal töltve

vaníliás cupcake

 

Egy jó alap muffin/cupcake receptre mindenkinek szüksége van. Azt aztán kedvünk szerint lehet ízesíteni, megtölteni, díszíteni. Most egy ilyet hoztam, az alap vaníliás, de belül finom csokis krémmel van töltve, a teteje pedig alaposan kidíszítve marcipánnal. Variáld te is kedved szerint!

 

Hozzávalók:

cupcake alaphoz (12 db-hoz)

15 dkg liszt

7,5 dkg cukor

6 dkg margarin

1 tojás

6 g sütőpor

0,5 dl tej

egy csipet só

1 rúd vanília

ganache-hoz:

7,5 dkg tejszín

11 dkg tejcsoki

3 dkg étcsoki

1 dkg margarin

1 csipet só

 

Elkészítés:

cupcake

A szobahőmérsékletű margarint cukorral habosra keverjük.

Hozzákeverjük a tojást, majd a tejet és a vaníliarúd kikapart magjait.

Végül pedig a liszt, sütőpor és só elegyét.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük.

csoki ganache:

A tejszínt felforraljuk a sóval, majd ráöntjük az összetört csokira, alaposan elkeverjük.

Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint.

Hűtőhidegre hűtjük, majd robotgéppel kihabosítjuk.

Ha a cupcake-ek kihűltek, akkor egy teáskanállal kivájjuk a közepüket (a leeső részeket használhatjuk pl kókuszgolyóhoz vagy puncstortához). A ganache-t habzsákba töltjük és kitöltjük vele a réseket.

Ha nem akarjátok marcipánnal bevonni a sütik tetejét, akkor mehet oda is a ganache-ból.

 

A tetejének a díszítséhez használjunk különböző színű marcipánokat, különböző nagyságú és formájú kiszúróformákat. Ha több réteg marcipánt rakunk egymáshoz, akkor azt pl. tojásfehérjével ragaszthatjuk össze, de a sima víz is megfelel (nem kell sok belőle, éppenhogy ecsettel megkenve már működik a “ragasztó”).

 

 

Ha további cupcake/muffin receptekre, díszítésekre vagy kíváncsi, katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

IMG_9051

vaníliás cupcake

 

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

Mákos banános-gesztenyés

 

Íme a bizonyíték, hogy lehet finom, ami egészséges!

Ma is egy Batha-Porta lisztet tesztelek, mégpedig a lenmaglisztet. Ez egy durvább őrlemény, igazából sós sütit tudtam volna elképzelni vele, de aztán nagy örömömre megtaláltam ezt a receptet. Kevés kell belőle a sütihez, nem is érződik az íze, csak a tésztát színezi kicsit sárgásra. A felvágott képen nagyon tömörnek tűnik, de éppen ellenkezőleg: a tojáshab miatt egy abszolút könnyű, puha tésztát kapunk.

 

Hozzávalók:

tésztához:

6 tojás

10 dkg darált mák

3 csapott ek lenmagliszt

1 ek xilit (nyírfacukor)

késhegynyi szódabikarbóna

1 ek olívaolaj

krémhez:

25 dkg gesztenyemassza

3 érett banán

 

Elkészítés:

A mákot, lenmaglisztet, xilitet és szódabikarbónát összekeverjük.

A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

A tojássárgákat elkeverejük először a száraz hozzávalókkal, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is.

Muffinkapszlikba vagy sütőpapíros tepsibe öntjük.

180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a gesztenyemasszát és a banánt összeturmixoljuk vagy villával alaposan összetörjük és ráhalmozzuk a kihűlt sütire. Mivel én szállítottam a sütiket és nem akartam, hogy lefolyjon a cupcake-ekről, ezért a banános gesztenyét felmelegítettem és kevés zselatint is adagoltam hozzá, de ez otthoni tálalásnál nem szükséges.

 

 

Konyhalál Facebook oldalhoz itt tudsz csatlakozni!

 

Nyomozz! Süss! Nyerj! kattints ide!

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

 

Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/makpiskota-gesztenyes-bananos-kremmel.html

Cupcake tanfolyam a Makifoodban

a kollekció

Noémitől, a Mandulasarok írójától nyertem a Facebookon a lehetőséget, hogy részt vegyek a Makifood Főzőiskolában egy cupcake tanfolyamon, melyet ezúton is nagyon köszönök. A kurzust Márk Szonja, az Édesem blog szerzője tartotta.
A főzőiskola számomra meglepő módon egy fürdőszobaszalonnal egy légtérben található. Szóval a modern konyha mellett láthatunk csili-vili kádakat és egyéb fürdőszobai tárgyakat is :).

a főzés színtere
társalgó
egy kád 🙂 elfogadnám …

Szonja elmondta, hogy ő nem szereti a nagyon színes, figurális süteményeket, tortákat, mert “az étel nem játék”. Szerintem meg miért ne, amúgy nekem se legyen semmi csicsás, giccses, két dolog lehet: a süti (bár tetszenek a nagyon egyszerű, letisztult formák is) és a hűtőmágnes 🙂 De a végeredmény olyan lett, ami nekem is nagyon tetszett, nem csak küllemre, hanem ízre is.
Szerencsére nem amerikai vonalú cupcake-ekek sütöttünk, amik tele vannak halmozva vajas-cukros krémmel, hanem nagyon finom puha, nem száraz tésztákat különféle ízletes krémekkel.

Készült:

Répatorta cupcake citrusos krémsajtos krémmel
Húsvéti cupcake – devil’s food kakaós muffin csoki ganache-zsal
Rózsás-málnás cupcake
Citromos habcsók cupcake

Csak hatan voltunk a tanfolyamon, így bőven volt lehetőség kérdezni is. Sikerült személyesen is találkozni 
Nyammm Zsófival és Katucival. Elég sok minden lett betervezve erre a kurzusra, így a meghirdetett 3 óra helyett majdnem 4 órán keresztül tevékenykedhettünk, mire mindennel készen lettünk. A muffinok, krémek készítésénél a feladatokat megosztottuk, mindenki csinált valamilyen részfolyamatot, a díszítést mindenki maga végezte néhány sütin.
Ami nekem a legkevésbé ment, az a habzsák kezelése, nem próbáltam még, ez meg is látszott a végeredményen, nem sikerült szépen egyenletesen kinyomni a különböző textúrájú, folyékonyságú krémeket.

A citromos habcsókos cupcake volt a kedvencem, mandulás muffin citromos-savanykás lemon curd-del, a tetején szakácsfáklyával karamellizált habcsókkal … hmmm :), ennek a receptjét leírom.


Financier


Hozzávalók:

125 g tojásfehérje (kb 4 db)
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
Egy csipet só
125 g vaj

Elkészítés:

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk és félretesszük. A vaj barnításával most találkoztam először, ezáltal az illata kissé mogyoróssá változik.
A tojásfehérjét elkeverjük a többi hozzávalóval és a vajat is hozzá csorgatjuk.
Muffinkapszlikba töltjük (a forma 3/4-éig) és 160 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt kisütjük (a kicsiknek elég 20 perc).

Lemon curd


Hozzávalók:

3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
Egy nagy csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tetejére folpackot teszük és hagyjuk kihűlni.

Habcsók (meringue)

Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
150 g cukor

Elkészítés:

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.

A financier-ek tetejét levágjuk, közepükbe kiskanállal mélyedést vájunk. Ebbe töltjük a lemon curd-öt, erre halmozzuk a habcsókot., amit szakácsfáklyával karamellizálunk. (Valószínűleg jó néhányunk először fogott a kezébe ilyesmit, mert itt-ott égtek a muffinpapírok is, Szonja még az asztalt is féltette :))


Összefoglalva jó hangulatú kurzus volt egy jólfelszerelt konyhában, jól felkészült tanárral, finom cupcake-ekkel.

Amin lehetne javítani szerintem: a kiadott recept néhol nekem nem elég részletes, mivel szét voltak osztva a feladatok, nem emlékeztem minden fázisra, most volt, aminek utána kellett néznem. Illetve jó lenne “utazásbiztosabb” megoldás a készített ételek hazavitelére, a cupcake-ek díszítése sajnos volt, ahol szétnyomódott.

És akkor jöjjenek a képek.

készül a répatorta cupcake
csokiolvasztás vízgőz felett
tészta muffinkapszlikba töltése
így néz ki a barna vaj a financierhez
keverednek az alapanyagok
így főz (süt) egy gasztroblogger 🙂 – fényképezőgéppel a nyakban
gyűlnek a muffinok
készül a málnás krém
fotózás
a répaültetvényem “bevetés” előtt
… és után
mélyedések a lemon curd-nek
vigyázz, lövök!
karamellizált habcsók …
… és “karamellizált” muffinkapszli 🙂
rózsavizes-rózsás-málnás cupcake
csokis kosárkák marcipán hímes tojásokkal
itt meg én nézem, hogy mit is kell csinálni 🙂
Ruzicska Zsófi fotója
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!