Konyhalál

Cukkinis krumplilepény

Cukkinis krumplilepény

 

Avagy mit kezdjünk a maradék főtt krumplival és a kertben megállíthatatlanul burjánzó cukkinivel?

Aki nem szívesen eszik zöldséget, cukkinit, szerintem annak is ízleni fog ilyen formában, a krumpli íze dominál, de azért mégis fel lehet benne fedezni itt-ott egy kis másféle állagot, zamatot is.

Hamar elkészül és ennyiből egy család vacsorája is kijön.

 

Hozzávalók:

60 dkg főtt krumpli összetörve

30 dkg nyers cukkini nagylyukú reszelőn lereszelve, megsózva, leve kinyomkodva

kb 20 dkg liszt

oregánó

bazsalikom

 

Elkészítés:

A cukkini a sótól levet ereszt, ezt kissé kinyomkodjuk kézzel. 

Összekeverjük a tört krumplival, oregánóval és bazsalikommal és kb 20 dkg-nyi liszttel. Lisztből minél kevesebbet használjunk, a massza legyen kézzel formázható.

Kb másfél diónyi masszából gombócot gyúrunk, megforgatjuk lisztben, majd kezünkkel ellapítjuk 7-8 mm vastagra és nagyjából kerekre formázzuk.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

 

 

Kóstold meg ezeket a cukkinis ételeket is:

palacsintatésztában sült cukkini

cukkinis csokis süti

ananászos cukkinidzsem

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Cukkinis krumplilepény

 

 

Palacsintatésztában sült cukkini

palacsintatésztában sült cukkini

 

 

Gyors és isteni finom!

Kevesebb az edénykoszolás és gyorsabb a művelet, mintha rántanánk és szerintem a tésztája is finomabb, puhább.

Nyáron szerintem minden héten ehetnénk ilyet, amíg ilyen gyorsan “újratermelődik” a cukkini a kertben, tényleg nagyon sűrűn elkészítjük (így vagy rántva). 

A tészta hozzávalóinak mennyisége függ a cukkini nagyságától!

 

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini

25 dkg liszt

2 dl tej (vízzel is jó)

1 tojás

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A cukkinit felszeleteljük kb 1 cm vastagra.

Megsózzuk és várunk, amíg elkezd “izzadni”.

Közben csomómentesre elkeverjük a tésztát.

Papírtörlővel leitatjuk a nedvességet róla.

Felforrósítjuk az olajat.

A cukkiniszeleteket a tésztába mártjuk és egy hirtelen mozdulattal (így kevésbé csöpög a tészta) beletesszük az olajba. Mindkét felét aranybarnára sütjük (kb 2-2 perc).

 

 

Ha a cukkiniből édességet szeretnél készíteni, nézd meg a cukkinis csokis süti és az ananászos cukkinidzsem receptjét!

 

Sokféle “bundázott” recept közül válogathatsz a KözösKedd játék bunda! fordulójában.

 

Konyhalál Facebook oldalát itt találod 🙂

 

 

 

palacsintatésztában sült cukkini

Ananászos cukkinidzsem

ananászos cukkinidzsem
 

 

Fából vaskarika? 🙂 Nem, csak cukkiniből ananászlekvár! Én szeretem az ilyen különlegességet. Volt már édes csirketorta, édes burgonyatorta, narancslekvár almából és most abszolút ananászízű dzsem nagyrészt cukkiniből. Azért kelleni fog hozzá egy doboz konzervananász is 🙂 A cukkini teljesen átveszi az ananász ízét, a lekvár mennyiséget szépen megnöveli. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! 🙂

Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 doboz konzerv ananász (340 g)
1 citrom leve
1 cs vaníliás cukor
35 dkg cukor (én egy kicsit kevesebbet tettem bele, elég volt)
1 cs 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük.
Hozzáöntjük az ananászt a levével együtt, plusz a citromlevet és feltesszük főzni, amíg meg nem puhul a cukkini.
Én itt botmixerrel átmentem rajta egy kicsit, de ezt ki is lehet hagyni.
Hozzáadjuk a cukrokat és a dzsemfixet és 5 percig forraljuk.
Üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt 🙂

 

 

ananászos cukkinidzsem

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/ananaszos-cukkinidzsem

Cukkinis csokis sütemény

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
3 ek kakaó
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg mazsola
5 dkg reszelt étcsoki
5-10 dkg dió (egészben vagy durvára aprítva)
1 citrom reszelt héja
1 dl olaj
1 dl tej
1 kk sütőpor
30 dkg nagy lyukú reszelőn reszelt cukkini
1 csipet só
Elkészítés:
A tojás a cukorral és a sóval összekeverem, majd hozzáadom a mazsolát és citromhéjat. A többi hozzávalót (a cukkini kivételével) összekeverem és a tojáshoz adagolom, végül beleforgatom a cukkinit.

180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 50-60 percig sütöm.
A cukkini íze nem érződik, a tészta lesz tőle “szaftosabb”.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

 

Forrás: http://aledakonyhaja.blogspot.com/2011/07/cukkinis-sutemeny.html

 

Nyomozz! Süss! Nyerj!

1. Gratulálok, megtaláltad az 1. nyomot! 🙂 De Columbonk elnézte a dolgot, ugyan egy csokis süteményt keresünk, szintén zöldséggel, de ennek a zöldségnek nem zöld a színe, hanem lilás! Megtalálod?

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!