Konyhalál

Citromgolyó sütés nélkül

citromgolyo sutes nelkul

 

 

Ahogy eddig láthattátok, nagyon szeretem a sütés nélküli, golyós édességeket, mert egyszerűek, gyorsak és hát, nem csak a kókuszgolyó létezik, van bennük egy csomó lehetőség. A legújabb variáció a citromos ízesítésű, ami egy könnyedebb, frissebb sütit eredményez. 

 

Hozzávalók:

20 dkg zabpelyhes keksz (én almás zabkekszet használtam)

1 citrom 

2 ek porcukor

1-2 ek mascarpone vagy zsírosabb tejföl

2 ek kókuszreszelék/tortadara/kakaópor

 

Elkészítés:

A kekszet késes aprítóval ledaráljuk vagy zacskóba téve sodrófával ránehezedve szétmorzsoljuk.

A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Ha túl leveses, akkor nem kell az összes lé.

A kekszmorzsához adjuk a citromhéjat és -levet, a porcukrot és óvatosan adagolva annyi mascarponét (tejfölt), hogy összeálljon formázhatóra.

Kis golyókat csinálunk belőle és meghempergetjük a kókuszreszelékben (vagy tortadarában, kakaóporban).

Néhány órát várjuk vele, akkor finomabb lesz.

 

 

Próbáld ki ezeket a karamellás-diós golyót, almás-banános golyót és a füstölt sajtos túrógolyót is! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

citromgolyo sutes nelkul

 

Forrás:

http://receptneked.hu/sutes-nelkul/citromos-golyok/

 

Frissítő málnás pite

málnás pite

 

Végre itt a málnaszezon. Szüleim kertjében szerencsére minden nap bőven lehet szedni belőle, ezért is döntöttünk úgy, hogy legyen valamilyen málnás süti. És ha már nyár, legyen a süti könnyed, frissítő. Így esett a választásom a korábbi citromos süti átvariálására, végül is csak málnát raktunk bele pluszban, így megmaradt a fanyar citromossága és hozzá jött a málna kicsit pikáns íze, hmm, ki kell próbálnotok!

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt

22,5 dkg vaj

30 dkg cukor

4 tojás

2 citrom

20 dkg málna

1 csipet só

kb fél dl tej

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, 12,5 dkg vajjal, 10 dkg cukorral, csipet sóval összemorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást és néhány evőkanál tejet, hogy összeálljon. Ha gyorsan összegyújrtuk, betesszük a hűtőbe egy fél órára.

Egy citrom lereszelt héját, a 2 citrom levét, a 20 dkg cukrot, 3 tojást, 10 dkg vajat és a málnát egy botmixerrel összedolgozzuk.

Egy normál méretű tepsit kivajazunk, a tésztát kinyújtjuk, beletesszük és villával megszúrkáljuk.

200 C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.

Ráöntjük a málnakrémet és tovább sütjük 20-25 percig, amíg már némileg összeáll a tetején.

Teljesen kihűlve szeleteljük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

málnás pite

málnás pite

málnás pite

 

 

Jamie citromos pitéje

Jamie Oliver citromos pite

 

Jamie Oliver a pucér szakács. Azaz mindenféle flancolás nélkül képes jókat főzni, akár kiülve az udvarra egy kis hokedlire és ezt el is tudja “adni” a nézőknek.

Már nagyon fiatalon, 21 éves korában felfedezte egy tévéproducer, azóta töretlen a sikere, rengeteg főzős sorozatot vettek fel vele, népszerűségét kihasználva hátrányos helyzetű fiataloknak segít álláslehetőségekkel a vendéglátóiparban és megpróbálta megreformálni az angol iskolák menzáit is.

A műsorait meg egyszerűen jó nézni, ahogy az a kicsit pösze, kisfiús külsejű pasi két kézzel kever, dagaszt, tép… ugye hogy meghozza a kedvet, hogy összepiszkoljuk mi is egy kicsit a kezeinket? Ezért említettem őt is a Ha velem is megtörténne... című bejegyzésemben Nigella mellett, akivel szívesen eltöltenék egy napot főzőcskézéssel. De mivel ez gondolom, hogy nem mostanában fog megtörténni, addig is elkészítettem egy jó kis citromos pitéjét nélküle. 

Nagyon szeretem a citromos sütiket, mert a savanyúság kicsit felülkerekedik az édességén és így frissítő hatásuk lesz, ami nyáron egyértelműen üdítő, de télen a nehezebb ételek után szintén jól tud esni.

 

Hozzávalók (15 cm-es formához):

tésztához:

5 dkg porcukor

6 dkg szobahőmérsékletű vaj

12,5 dkg liszt

1 tojássárgája

1,5 ek tej

1 csipet só

plusz a maradék tojásfehérje a lekenéshez

krémhez:

3 tojás

10 dkg cukor

130 ml habtejszín (nem felverve)

40 ml citromlé

70 ml limelé vagy narancslé

 

Elkészítés:

A tésztához a vajat a cukorral és sóval kikeverjük.

A lisztet és tojássárgát hozzáadjuk, végül a tejet és addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.

Folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk 1 órára.

Ezután egy piteformát vagy egy kapcsos tortaformát kibélelünk egyenletesen a tésztával, úgy, hogy a szélére is magasabban jusson.

180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elősütjük a tésztát.

Közben a citromkrémhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, mehet hozzá a citromlé és lime/narancslé és a tejszín.

A tésztát megkenjük a tojásfehérjével (én azután a maradékot hozzákevertem a citromkrémhez), majd beleöntjük a tészta magasságáig a citromkrémet. 

180 °C-os sütőbe visszarakva 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe enyhén remeg, a széle pedig stabil.

Megvárjuk míg kihűl, addig összeáll a krém, utána szeleteljük és fogyasztjuk.

 

 

Kóstold meg a görög citromos pitét, azaz a lemonopitát, a citromos csodapitét és a citromos álmot is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Jamie citromos pite

 

Szeretsz főzni?
Akkor Te is biztosan örülnél egy olyan meglepetésnek, amit Andi kapott a MasterCardtól.

 

Jamie citromos pite

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/citromkremtorta

 

Citromos csodapite

citromos csodapite

 

 

Ezt a sütit ajánlom mindenkinek, aki egy könnyen elkészíthető és könnyed tésztájú édességre vágyik.
És lehet, hogy meglepő, de ezt a sütit karácsonyra ajánlom. Miért? Az összes hagyományos karácsonyi süti tele van csokival, mákkal, dióval, amik persze baromi finomak, de ha az összes családi ebéden és vacsorán ezek lesznek, előbb-utóbb megcsömörlünk tőle és alig várjuk, hogy valami kis pihekönnyű dolgot együnk (kizárólag azután, hogy megfogadtuk, hogy most három napig nem eszünk semmit). Így ennek a citromos sütikének szerintem garantált a sikere. Ja, és mitől csodapite? Az intelligens krémeshez hasonlóan ez is egy homogén tésztából sülés közben 3 rétegű lesz saját magától (néha csak 2 réteg látszik hangsúlyosabban). Nem csalás, nem ámítás. Csoda! 🙂
 
Az ismerőseim, akik olvassák a blogomat, szinte kivétel nélkül megkérdezik, hogy “de ki eszi meg ezt a sok sütit?”. Nos, egy része meg a családnak, barátoknak, de azért marad nekem is bőven elpusztítandó adag. A receptjeim általában nem tartoznak a különösebben egészséges kategóriába, de azért igyekszem – már csak saját magam miatt is – kevésbé egészségre ártalmas alapanyagokat is kipróbálni.Volt egy kísérletem a gluténmentes diétával is, a chia magot is megszerettem, néha laktózmentes tejtermékeket használok. Ehhez a körhöz tartozik a cukor helyett a Nyírfacukor használata is, amiben az a jó, hogy igazából semmiféle lemondással nem jár, viszont ajánlott fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, de még a fogaink épségére is jótékony hatással van (ami tényleg fura egy cukortól). Mindenhol azt írják, hogy ugyanannyit kell használni belőle, mint a cukorból, én mégis kicsit édesebbnek érzem, úgyhogy némleg kevesebbet szoktam tenni belőle a sütikbe. Nincsen utóíze, mint egyes édesítőknek, megkóstolva nekem annyi a különbség, hogy valahogy hidegebb az íze. 🙂 Ezt így nehéz elmagyarázni, de olyan hűsítő. Ami fontos, hogy kelt tésztáknál nem használható, nem működik az élesztő vele.
A lényeg, hogy próbálok ilyen dolgokat megtenni az egészségesebb édességekért, ha már nem mondok le róluk. 🙂
 
 
Hozzávalók (15×30 cm-es formához):
1 citrom leve és lereszelt héja
4 tojás
115 g liszt
130 g Nyírfacukor 
125 g vaj
4 dl tej
1 csipet só
 
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és langyosra hűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját a Nyírfacukorral fehéredésig keverjük, majd hozzákeverjük a citromlevet és -héjat, vajat, lisztet, végül a tejet is. 
A tojásfehérje harmadát keverjük el alaposan a sárgáját krémmel, majd a maradék részét már óvatosan adjuk hozzá, hogy kevésbé törjön össze.
220 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk 20 percre, majd visszavesszük a hőfokot 160 °C-ra és még kb 40 percig sütjük. Közben, ha nem akarjátok, hogy nagyon sötét legyen a teteje, akkor le lehet fedni a tepsit sütőpapírral.
 
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
 
 
citromos csodapite
 
citromos csodapite
 
citromos csodapite
 
 
 
 
 

Lemonopita – görög citromos pite

lemonopita görög sütemény

 

 

 

Egy újabb “savanyúság” 🙂 Nyáron pont az ilyenek kellenek, a citromos sütemény nagyon jól esik a melegben. Ráadásul ezt nagyon egyszerű elkészíteni és az az alapanyagok is olcsók és valószínűleg akad belőlük mindenkinek a kamrájában. 

Készítsd el te is és ezt eszegetve emlékezz a nyaralásodra vagy álmodozz egy görög útról!

 

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
20 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
1 citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
csipet só
sziruphoz:
2-3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg cukor
3 dl víz


Elkészítés:

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, cukrot, sót és a citrom levét és héját.
Ehhez adjuk a liszt, búzadara és szódabikarbóna keverékét.
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük (én egy 20×30 cm-es tepsiben sütöttem).
160 °C-ra előmelegített sütőben 30-45 percig -tűpróbáig – sütjük.
Ha betettük a sütőbe, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat összeforraljuk pár percig.
Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át teljesen az aljáig.
A szirup felét forrón ráöntjük és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni egy negyed órát.
Utána ráöntjük a szirup maradék részét, amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

 

 

Kóstolj görög süteményeket: bugatsát és galatopitát, csak a nevük bonyolult, az elkészítésük nem! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!