Konyhalál

Lemonopita – görög citromos pite

lemonopita görög sütemény

 

 

 

Egy újabb “savanyúság” 🙂 Nyáron pont az ilyenek kellenek, a citromos sütemény nagyon jól esik a melegben. Ráadásul ezt nagyon egyszerű elkészíteni és az az alapanyagok is olcsók és valószínűleg akad belőlük mindenkinek a kamrájában. 

Készítsd el te is és ezt eszegetve emlékezz a nyaralásodra vagy álmodozz egy görög útról!

 

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
20 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
1 citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
csipet só
sziruphoz:
2-3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg cukor
3 dl víz


Elkészítés:

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, cukrot, sót és a citrom levét és héját.
Ehhez adjuk a liszt, búzadara és szódabikarbóna keverékét.
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük (én egy 20×30 cm-es tepsiben sütöttem).
160 °C-ra előmelegített sütőben 30-45 percig -tűpróbáig – sütjük.
Ha betettük a sütőbe, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat összeforraljuk pár percig.
Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át teljesen az aljáig.
A szirup felét forrón ráöntjük és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni egy negyed órát.
Utána ráöntjük a szirup maradék részét, amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

 

 

Kóstolj görög süteményeket: bugatsát és galatopitát, csak a nevük bonyolult, az elkészítésük nem! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

 

 

Kókuszos tejbegríz torta sütés nélkül

Kókuszos tejbegríz torta sütés nélkül

 

 

Gondolom, mindenki dugig ette magát kiskorában tejbegrízzel. Hát ez most egy annál extrább ízélmény lesz, de elkészíteni nem sokkal bonyolultabb.

Még a sütőt sem kell bekapcsolnod, csak egy párat kavarnod rajta és kész is a laktató kókuszos-grízes-csokis édesség!

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

4,5 dl tej

10 dkg vaj

10 dkg cukor

12 dkg búzadara

10 dkg kókuszreszelék

1 csipet só

8 dkg étcsoki

 

Elkészítés:

A tejet a sóval feltesszük főzni.

Ha már meleg, akkor felolvasztjuk benne a vajat és a cukrot.

Ha már forró, de még nem forr, belekeverjük a búzadarát és a kókuszreszeléket.

Főzzük pár percig, amíg pöfögni nem kezd.

Kapcsos formába öntjük és szépen elegyengetjük a tetejét (pl. kanál hátuljával nagyon jól lehet).

Ha kihűlt, a csokit vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk (lehet beletenni még kb 1,5 dl tejszínt is, én kihagytam, mert szállítani szerettem volna és nem akartam, hogy elkenődjön esetleg) és a torta tetején elterítjük. Megszórhatjuk még kókuszreszelékkel.

 

Ha még kókuszos sütit szeretnél, készítsd el a sütés nélküli kókuszos-mascarponés sütit, a cukor-, tej- és lisztmentes banánkenyeret vagymeggyes-tejfölös-kókuszos pitét is!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

kókuszos tejbegríz torta sütés nélkül

kókuszos tejbegríz torta sütés nélkül

 

Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/villam-sutik/kokuszos-tejbegriz-torta/

 

 

Epres tejespite (galatopita)

Epres tejespite galatopita görög

 

 

Most, hogy már az eperszezon végefelé közeledünk, végre én is készítettem valami epres sütit!

Nagyon egyszerűen elkészíthető, a korábban megsütött banános galatopita epres verziója. A fura nevétől nem kell megijedni, ez egy görög édesség gyümölcsös változata (az elképzelhető, hogy a görögök soha nem próbálták eperrel, ezt már én tettem hozzá), tulajdonképpen egy tejespite búzadarával.

 

Hozzávalók (kb 20×30 cm-es formához):

1 l tej

10 dkg vaj

1/2 bögre cukor (kb 1,25 dl)

1 bögre búzadara (kb 2,5 dl)

3 tojás

kb 40 dkg eper

 

Elkészítés:

A tejet melegítjük, felolvasztjuk benne a vajat.

Hozzáadjuk a búzadarát és cukrot és addig keverjük habverővel, amíg be nem sűrűsödik.

A tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén felverjük és a langyos masszába keverjük.

A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk.

Az epret bele lehet keverni a tésztába vagy lehet rétegesen beletenni, és most a réteges megoldást választottam, mert azt szerettem volna, ha a süti teteje sima és világos lesz.

Egy réteg tésztára ráhalmoztam az epret.

epres galatopita tejespite

 

Ezután jött kanalanként rá a többi tészta. A tetejét nedvesített kanállal el lehet könnyen egyengetni.

epres galatopita tejespite görög

Én a tetejét szerettem volna kidíszíteni, leírom, hogyan, de ez a lépés természetesen kihagyható.

Kb. egy evőkanálnyi lisztet összekevertem annyi vízzel, hogy nagyon sűrűn folyó palacsintatésztaszerű legyen. Annyi ételfestéket tettem hozzá, hogy jó intenzív legyen a színe. Nylonzacskóba töltöttem és egy nagyon apró lyukat vágtam rajta, vonalat húztam vele és pöttyöztem.

epres galatopita görög tejespite

 

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc megsütjük.

epres galatopita görög tejespite tejpite

 

 

Konyhalál Facebook oldal itt található és lájkolható! 🙂

 

 

epres galatopita görög tejpite tejespite

epres galatipita görög tejpite tejespite

epres galatopita görög tejpite tejespite

 

 

 

 

 

Bugatsa – görög sütemény

görög süti


A görög sütik világa nem merül ki a baklavában, bár sajnos én is csak azt kóstoltam, mikor Görögországban jártam. Viszont készítettem már
 lemonopitát, most pedig véletlenül akadtam a bugatsa receptjére. Ez sem egy nagy dolog, gyakorlatilag tejbegrízt kell tölteni két leveles tészta közé … A tejbegrízért nem rajongok, de ez fahéjjal megszórva isteni finom sütemény lesz!

Az étel Macedóniából származik, főként Görögország északi régióiban népszerű, de Krétán is sok erre “szakosodott” cukrászda található (én sajnos egyre sem figyeltem fel…). Eredeti receptje szerint phyllo tésztából készül, ami egy hajszálvékonyra nyújtott tészta, ennek a tölteléke búzadara, de léteznek sós, sajtos vagy húsos változatok is.

Természetesen bugatsa-témában is született Guiness-rekord, 2008-ban Serres városában 250 kg-os, 20 m hosszú, 60 cm vastag bugatsát sütött összesen 40 ember. 

Én ezt nem akartam túlszárnyalni, maradtam a sima tepsis méretnél 🙂

 

Hozzávalók:
1 cs leveles tészta
1 l tej
2 dl cukor
2 dl búzadara
4 ek vaj
1 vanília kikapart belseje
a tetejére:
fahér
porcukor

 

Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk. Az egyik felét a sütőpapíros vagy kivajazott tepsi aljára fektetjük.
A tejet és cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és addig kevergetjük, amíg sűrű nem lesz.
Kicsit hűlni hagyjuk, közben belekeverjük a vajat és a vaníliát.
A leveles tésztára öntjük, elsimítjuk, majd befedjük a másik fele tésztával.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Megszórjuk porcukorral és fahéjjal és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt!

 

bugatsa2

 

Sütipecséttel elvileg az egész felület feliratos volt, de sütés után sajnos csak néhány helyen látszott.

 

bugatsa6

bugatsa3
bugatsa7
bugatsa8

bugatsa4

bugatsa9

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/bugatsa

Gyümölcsös-diós halava

 
Hozzávalók:
100 g cukor
4 dl víz
1 ek citromlé
120 g búzadara
5 dkg vaj
1 marék mazsola
1 marék dió
1 marék gyümölcs (nálam szeder)
1 kk fahéj
 
Elkészítés:
A cukrot a vízzel és a fahéjjal felforraljuk.
A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a diót, mazsolát, ezután a búzadarát, így kevergetjük 10-15 percig, amíg a dara barnára nem pirul.
Ekkor hozzáöntjük a cukorszirupot és beletesszük a gyümölcsöt és besűrűsödésig (2-3 perc) keverjük.

Kb negyed órát állni hagyjuk (addig puhul a dara), aztán fogyasztható melegen és hidegen is.

 

Forrás: 

http://www.nosalty.hu/gyumolcsos_suji_halava_recept_23521

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!