Konyhalál

Svéd burgonya – egyszerű köret a sütőből

Svéd krumpli burgonya

 

A krumplistésztás receptnél már említettem, hogy nagyon szeretem a krumplit, szinte minden formájában (főzelékként azért nem igazán).

Most egy egyszerű köretet mutatnék be, ami tulajdonképpen egy tepsiben sült kívül ropogós, belül krémes krumpli.

Most néztem, hogy már két másik svéd recept is van a blogomon, a svéd citromtorta és a svéd diótorta. Szóval ha egy svéd napot szeretnétek étel szempontjából, a desszert is megvan hozzá! A húsféleség pedig lehetne svéd húsgolyó (na, ezt még nem próbáltam ki).

 

Hozzávalók:

1 kg közepes méretű burgonya

10 dkg vaj

fűszerpaprika

esetleg fokhagyma

 

Elkészítés:

A nyers krumplikat meghámozzuk és keresztben kettévágjuk.

A domború felületükön bevagdossuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen.

Tepsibe rakjuk (és sütőpapírt is raktam alájuk, kevesebbet kell mosogatni 🙂 és tutira nem ragad le), megszórjuk sóval, paprikával, esetleg apróra vágott fokhagymával és mindegyikre rakunk egy kis vajat (kb fokhagyma gerezdnyit).

Kb 200 °C-os sütőben aranyszínűre sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Svéd krumpli

 

 Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sved-burgonya

Krémes, francia rakott krumpli

keremes francia rakott krumpli

 

Az egyik legkedvencebb ételem a rakott krumpli! Egyszerűen imádom! Ez most a hagyományos verziótól eltér, például abban, hogy nincs benne kolbász – ezt mondjuk sütve amúgy sem igazán szeretem, és tojás sem, amiről meg kényszerűségből kellett lemondanom. Van helyette viszont sült bacon, sok-sok tejszín és sajt. Úgy gondolom, így sincs elrontva 😉

 

Hozzávalók:

60 dkg krumpli

15 dkg bacon

15 dkg trappista sajt lereszelve

1 ek vaj

1 közepes fej vöröshagyma

4,5 dl főzőtejszín

1,5 dl tejföl

bors

 

Elkészítés:

A bacont felcsíkozzuk és egy tapadásmentes edényben megpirítjuk.

A kisült zsírba teszünk még vajat és ebben az apróra vágott hagymát is üvegesre pirítjuk.

A krumplit meghámozzuk és uborkagyalun lereszeljük. (Közben vigyázzatok az ujjatokra, én életemet és véremet adtam ezért a kajáért :))

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kivajazunk.

A krumpli felét lerakjuk, mehet rá a sajt (egy kicsit hagyjunk majd a tetejére is belőle) és a sült bacon, majd sózzuk, borsozzuk és kb 2 dl tejszínt rálocsolunk.

Ezután jöhet a krumpli másik fele, ismét só, bors és kb 2 dl tejszín.

180 C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig.

Közben a tejszín maradékat összekeverjük a tejföllel és a 15 perc leteltével a krumpli tetejére kenjük.

Kb 60 percig sütjük még, a végén ráolvaszthatunk még egy kis reszelt sajtot.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Kremes francia rakott krumpli

kremes francia rakott burgonya

 

Forrás:

http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2016/09/30/kremes-francia-rakott-burgonya/

 

Norbi a felére csökkenti a burgonya szénhidrátját? Itt a titok megoldása!

 

Norbi felére csökkenti a burgonya szénhidrátját

 

Rubint Réka a Facebook oldalán örömmel jelentette be, hogy rakott krumplit készíthet végre, mert az “Ura”, Schobert Norbi “a burgonyában egy speciális eljárással felére csökkentette a szénhidrátot”.

Ó. Vajon mi lehet ez a speciális eljárás?

.

.

.

.

.

.

.

Félbevágja a krumplit.

😀 😀 😀

 

Norbi a felére csökkenti a burgonya szénhidrátját

 

Mielőtt a Norbi és Réka hívők nekemtámadnának :), leszögezem, hogy lehet őket szeretni vagy nem szeretni, de az szerintem egyértelmű, hogy nagyon sokat tesznek azért, hogy az eltunyult emberek elkezdjenek mozogni. Például nemrég járt Réka a szülővárosomban, Ócsán, és egy erősen nagymama (dédnagymama?) korú néni is kint volt, tornázott vele, a videón sugárzott belőle a jókedv és az energia. Ez hatalmas dolog és ők ketten tényleg nagy tömegeket megmozgatnak (szó szerint ;-)). 

Vagy az Update termékek. Biztosan van benne olyan, aminek nincs értelme, pl. az Update 1-es ásványvíz (hát mi más lehetne egy víz, mint 1-es???), de ha már csak néhány termék kevesebb zsírt, cukrot stb tartalmaz és annyival is kevesebbet eszik valaki, az is számít(hat). Oké, drágák, de amíg van rá kereslet, addig ez nem lesz olcsóbb, miért is lenne?

Lehet utálni őket, mert celebkednek vagy luxusban élnek, de szerintem megdolgoztak érte. Persze nem úgy, hogy kapáltak a krumpliföldön, de ebből is látszik, hogy csak egy jó ötlet kell, amit aztán meg kell fogni és dolgozni rajta, mindenkinek utánuk lehet csinálni.

Na, most, hogy így a védelmembe vettem őket: azért ez a krumpli szénhidráttartalmának felére csökkentése mégiscsak egy nagy baromságnak tűnik! Bár nem vagyok tisztában ennek a tudományos hátterével, szóval várom, hogyan is fogja ezt megvalósítani Norbi 🙂 (Remélem, nem úgy, mint a citromos rákgyógyítást…)

 

Valamiért ez a klasszikus videó jut eszembe erről, Norbi olyan, mint Fogarasi Árpád, aki a “vízbű veszi ki a zokszigént” 😀 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről 🙂

 

 

Cukkinis krumplilepény

Cukkinis krumplilepény

 

Avagy mit kezdjünk a maradék főtt krumplival és a kertben megállíthatatlanul burjánzó cukkinivel?

Aki nem szívesen eszik zöldséget, cukkinit, szerintem annak is ízleni fog ilyen formában, a krumpli íze dominál, de azért mégis fel lehet benne fedezni itt-ott egy kis másféle állagot, zamatot is.

Hamar elkészül és ennyiből egy család vacsorája is kijön.

 

Hozzávalók:

60 dkg főtt krumpli összetörve

30 dkg nyers cukkini nagylyukú reszelőn lereszelve, megsózva, leve kinyomkodva

kb 20 dkg liszt

oregánó

bazsalikom

 

Elkészítés:

A cukkini a sótól levet ereszt, ezt kissé kinyomkodjuk kézzel. 

Összekeverjük a tört krumplival, oregánóval és bazsalikommal és kb 20 dkg-nyi liszttel. Lisztből minél kevesebbet használjunk, a massza legyen kézzel formázható.

Kb másfél diónyi masszából gombócot gyúrunk, megforgatjuk lisztben, majd kezünkkel ellapítjuk 7-8 mm vastagra és nagyjából kerekre formázzuk.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

 

 

Kóstold meg ezeket a cukkinis ételeket is:

palacsintatésztában sült cukkini

cukkinis csokis süti

ananászos cukkinidzsem

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Cukkinis krumplilepény

 

 

Gyors mikrós krumpli

mikrós krumpli

 

Így készíts gyorsan köretet, ha csak egy-két személyre főzöl.

Ha választanom kellene, hogy ezután csak egyféle dolgot ehetek és mi legyen az, tuti a krumplit mondanám. Eléldegélnék én ezen… Sült krumpliból például ipari mennyiségeket tudok egyszerre megenni…

Na, de ez a bejegyzés most nem erről fog szólni, hanem egy kis gyorsítási lehetőségről.

Nem muszáj a krumplit vízben, tűzhelyen főzni, megtehetjük a mikróban is.

Érdemes kisebb-közepes méretű krumplikat választani. Ezeket alaposan megmossuk (héjastul), majd villával megszúrkáljuk.

Egyszerre kb 20 dekányi krumplit teszünk a mikróba és 4-5 percig mikrózzuk. Az idő függ a krumplik nagyságától és a mikró teljesítményétől is. Ha az idő végén megszúrkálva nem találjuk puhának, tegyük vissza még 1-2 percre. Kész is a gyors főtt krumplink.

A mikrózási idő alatt előmelegíthetjük a sütőt. A krumplikat félbevágjuk, majd bevagdossuk, mint a mangót. Rádobunk egy kis vajat, megszórjuk sóval, pirospaprikával (és akár parmezánnal is). Néhány perc alatt meggrillezzük. Akinek van a mikróján grillező funkció, az gondolom, hogy folytathatja ott is a grillezést, ezt én nem próbáltam.

Nagyobb mennyiségben persze már nem éri meg mikrózni.

 

 

Ha te is szereted a krumplit, próbáld ki a joghurtos krumplilepényt, a paprikáshagymás krumplipürét, a svéd burgonyát és az ecetes krumplisalátát is!

 

20 tipp a mikróhoz, amiről eddig nem tudtál.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Gyors mikrós krumpli

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!