Konyhalál

Mákos-citromos-marcipános bonbon

Mákos marcipános bonbon

 

A házilag készített bonbonokkal az a bajom, hogy a legtöbben van  olyan hozzávaló, ami hűtést igényel. Ez most végre nem olyan, csupa tartós dologból áll, de annyira finom, hogy a bonbon tartósságát lehet, hogy nem lesz időtök tesztelni! 🙂

 

Hozzávalók:

mennyiségeket hozzávetőlegesen  írok, de mindenki ízlése szerint tegyen bele

marcipán (ha házilag szeretnél olcsó hamis marcipánt készíteni, katt ide a receptjéért) 400 g

darált mák 6 ek

kandírozott citrom- vagy narancshéj (házilag így tudod elkészíteni) 15 dkg

étcsoki 20-30 dkg

 

Elkészítés:

A marcipánhoz adjuk az apróra vágott citromhéjat és a mákot. Annyit tegyünk bele, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.

Golyókat formázzunk belőle.

Itt két lehetőség van

– mákba hempergeted és már kész is

– csokiba mártogatod. Én ezt választottam, vízgőz felett felolvasztottam a csokit, temperáltam, hogy szép fényes és roppanós legyen,  mártogattam a golyókat, alaposan lerázogattam róluk a felesleges csokit, hogy szép, vékony legyen a burok, majd sütőpapírra tettem, megszórtam csini színes szórócukrokkal és vártam, hogy megdermedjen. És vártam. És vártam. És cs@szett teljesen visszaszilárdulni! És akkor eszembe jutott, hogy jártam már így egyszer és talán akkor is Aldi-s csoki volt, de már ebben nem vagyok biztos. Nem volt mit tenni, ha csomagolni akartam, márpedig akartam, akkor a szép csokiburkomat meg kellett hempergetnem mákban. Persze a csoki egy újabb plusz ízt ad hozzá, de a közben levő mókát azért leegyszerűsítettem volna … 🙂

Karácsonykor szépen becsomagolva szaloncukor helyett is rakosgathatjuk a fára.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a Blogkövetésre, ne maradj le egy bejegyzésről sem!

 

Mákos citromos marcipános bonbon

 

 

 

Zserbógolyó és banános-szőlős-zabpelyhes bonbon

 

bonbon1

 

Nóri barátnőmmel ismét a tettek mezejére léptünk, már ami a bonbongyártással való próbálkozásainkat illeti és az első alkalom után nem adtuk fel, jöhetett a második etap!

Most a zserbós változat lett kiszemelve, a banános-zabpelyhes, középen egy-egy szőlőszemmel az alapanyagok felmérése utáni gyors kitaláció.

 

A zserbógolyóval ezennel be is nevezek a Szofika által kiírt SAD! 19. fordulójára, melynek témája Dió vs. mák. Nálam ezúttal a dió nyert, de még az is lehet, hogy a mák idővel egyenlíteni fog … 🙂

 

 

Zserbógolyó

hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack/esetünkben mazsola

15 dkg darált dió

2 ek narancslikőr/narancslé

1 ek víz

2 ek porcukor

1 ek baracklekvár

+ a bevonáshoz: étcsoki

+ ha esetleg nem lenne kellően gyúrható a végeredmény, akkor darált keksszel lehet segíteni rajta

 

Banános-zabpelyhes szőlőszemekkel

hozzávalók:

1 banán

kb 10 dkg zabpehely ledarálva

1-2 ek rum

kis narancslé

+ a bevonáshoz: étcsoki

+ ha esetleg nem lenne kellően gyúrható a végeredmény, akkor darált keksszel lehet segíteni rajta

 

Elkészítés:

Mindkét esetben a hozzávalókat kis gombócokká gyúrjuk. A zabpelyhes esetében kilapítjuk és beburkoljuk vele a szőlőszemeket.

A csokit felolvasztjuk, temperáljuk, a gombócokat két villa segítségével belemártjuk, sütőpapíros tepsire vagy rácsra szedjük és hüvös helyen hagyjuk megdermedni.

 

“hogy is volt a recept?”

20131013 157

a mazsolát beáztatjuk a narancslébe, a diót elkeverjük a lekvárral

20131013 159

20131013 160

“ne sajnáld belőle a rumot!”

20131013 163

mehet bele a villával összetört banán

20131013 164

“mondtam, hogy ne sajnáld a rumot!” 🙂

20131013 165

szemezgetés

20131013 171

hopp, itt valaki el akart bújni …

20131013 168

olvad a csoki

20131013 173

félkész állapotban

20131013 174

csillog a csoki

20131013 180

20131013 193

20131013 196

bonbon2

bonbon3

bonbon4

bonbon5

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/zserbogolyo.recept

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!