Konyhalál

Hagymás-diós bagett

 

A medvehagymás bagettem elsőre – szerintem – nagyon jól sikerült, úgyhogy most kipróbáltam, hogy másodszorra is “működik-e” (egy csomószor elsőre sokkal jobban sikerülnek a dolgok, mint már “rutinnal”).
Ezúttal a medvehagyma helyett 3 fej vöröshagyma kockára vágva és pirítva és egy jó marék dió került bele ízesítőnek. Nekem így még jobban ízlett, mint medvehagymával 🙂

 

Medvehagymás bagett

 

A bagett a nevét a hosszúkás, bot alakjáról kapta. 
A Wikipedia szerint kétféle elmélet is van az eredetére, az egyik szerint egy bécsi üzletember ismertette meg a franciákkal az akkor még kerek formájú baguette-et, a másik szerint egy lengyel pék speciális tésztagyúrási technikájának eredménye.
Fő összetevői a búzaliszt, víz, élesztő, só, ezekből hosszú kelesztési idővel készül a szabály szerint 5-6 cm átmérőjű, kb 60 cm hosszú kenyér.

Sajnos Franciaországban nem jártam még, de Tunéziában nagyon sokat láttunk bagettet cipelő embereket. Általában mindenkinél több darab volt és sokszor csak úgy a hónuk alá csapva vitték. Vagy így 🙂

Hozzávalók:
90 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek só
0,6 dl olívaolaj
0,55 l víz
1 tk porcukor
8-10 levél medvehagyma

Elkészítés:

A vizet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.
Beleöntjük a lisztet és elkezdjük dagasztani.
A tetejét megszórjuk liszttel és langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.
A medvehagymát kis darabokra vágjuk és a megkelt tésztával összedolgozzuk.
4 felé szedjük a tésztát és hosszúkás rudakat formázunk. 
Késsel ferdén bevagdossuk a tetejét.
10 percig hagyjuk még kelni.
Vízzel megkenjük a tetejét.
180 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (nálam kb 30 perc volt).

 

Medvehagymás bagett medvehagymás kőrözöttel

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu/nlkonyha/20091128/3_egyszeru_kenyer_-_probald_ki/

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!