Konyhalál

Nyári fejtettbab-leves

Fejtettbab-leves

 

Van, hogy nyáron is tartalmasabb levesre vágyunk, néhány palacsintával vagy valamilyen tésztával kiegészítve laktató ebéd lesz belőle.

Nem vagyok egy levesrajongó, meg a zöldségekkel sem vagyok nagy barátságban, de a bab azért jöhet 🙂 Van, hogy bevágok egy egész babkonzervet csak úgy, minden nélkül. Tudom, nem a gasztronómia csúcsa, de szerencsére nem vagyok gasztrosznob és hát a gasztrobloggerek sem ehetnek kizárólag lazacot és kaviárt (bár valószínűleg holnap pont azt fogok, de az majd egy másik történet lesz :)) Igazából ezt a levest is úgy szoktam enni, hogy a babokat hagyom a végére, hogy a jó falatok tartsanak legtovább. (Tudtátok, hogy ez állítólag a pesszimista hozzáállás? Ha elsőre megeszed mondjuk a kakaóscsiga közepét, akkor arra számítasz, hogy ezután is csak jobb lehet.  Ha azt hagyod a végére, akkor meg ugye pont fordítva. Nem tudom, ez mennyire igaz, még régen olvastam valahol.)

Szóval, a leves:

 

Hozzávalók:

1 ek zsír

3-4 közepes répa

40 dkg bab (fagyasztott is lehet)

20 dkg krumpli

1 közepes vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

2 szál zellerlevél

kb 10 szem bors

rántáshoz:

1 púpos ek zsír

4 ek liszt

1 gerezd fokhagyma

kis őrölt bors

1 tk pirospaprika

1 dl tejfől

apróra vágott petrezselyem

 

Elkészítés:

A megpucolt répát felkarikázzuk és a zsírban megdinszteljük.

A babot és a felkockázott krumplit hozzáadjuk és kicsit lefedve tovább dinszteljük.

Kb 2 liter vízzel felengedjük.

A vöröshagymát, paradicsomot és paprikát kétfelé vágva, plusz a zellerleveleket és borsot hozzáadjuk és kb fél órát főzzük, amíg meg nem puhul minden.

A rántáshoz a zsiron a lisztet folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.

Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, apróra vágott petrezselyem és tejföl. Vízzel felengedjük és simára keverjük.

A rántást hozzákeverjük a leveshez, végül összeforraljuk.

 

 

Ha szereted a babot, nézz körül az itteni recepteknél is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

fejtettbab-leves

 

 

Konyhalál KözösKedd – 13. bab

Bab

 

A már szokásosnak mondható KözösKedd játékomban minden kedden megadok egy témát, ezzel kapcsolatban várom a Ti kipróbált receptjeiteket, hogy ebből egy nagy közös gyűjteményt szerkesszek másnapra.

 

Szabályok:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom. Kérem, hogy kép ÉS link is legyen! Ennek több oka is van, kérem, hogy tartsd be.

Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :)

Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek!

Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm. Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka

Hozzá a link: http://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

Mai témánk tárgyát nagyon szeretem, de egy ezzel kapcsolatos receptem sincs. Remélem, most majd tudok válogatni! 🙂

Angolul nem tudóknak: Mr. Bean jelentése: Bab Úr. Ezért ő a témánk “arca”.

Most foglalkozzunk vele, mai téma: 

B A B !

És egy videó Mr. Beanről a konyhában 🙂

 

A kollekció:

Receptek az ételnevekre kattintva érhetőek el.

 

 

 

Gizi receptjei: Tarkabableves császárszalonnával

1

 

 

Gizi receptjei: Zöldbabos csicseriborsó saláta

1

 

Családi rendelésre: Csokis-babos-sütőtökös süti

1

 

Rendes csajok: Chilis bab

1

 

 

Rozmaring & Ibolya: Sűrű bableves

1

 

 

Rozmaring & Ibolya: Prebranac (szerb specialitás)

1

 

 

Fehér Falat: Édes babos palacsinta

1

 

Fehér Falat: Babos rizottó

1

 

Sütök-Főzök: Melegszendvicskrém bablevesből

1

 

 

Csak mert szeretem: Chilis óriásbabsaláta

1

 

 

Csak mert szeretem: Chilis bab

1

 

 

Csigabige kuckója: Mogyorós babtorta

1

 

AranyTepsi: Gyenge-bab leves

1

 

 

AranyTepsi: Tejfölös fehérbableves házi csipetkével

1

 

A tetovált lány konyhája: Bableves pogácsával

1

 

Rozmaring & Ibolya: Soproni babos pogácsa

1

 

Receptnapló: Bableves

1

 

 

ChefTündér: Lusta asszony bablevese

1

 

 

ChefTündér: Mexikói töltött krumpli

1

 

 

ChefTündér: Csirkés fajitas

1

 

HahoPihe konyhája: Vörösboros-tonkababos szilvaleves

1

 

 

HahoPiha konyhája: Tonkababos kalács

1

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!