Konyhalál

Sült alma smoothie

 

 

Szeretem a smoothiekat. Mivel tejet nem iszom (nem szeretem, vagyis azt hiszem, hogy nem szeretem, mert kb 3 éves koromban ihattam utoljára, de nem hiszem, hogy lemenne a torkomon), csak a tejmentes variációkat próbáltam. Most viszont ez a sült almás nagyon csábítóan hangzott, így elkészítettem kókusztejjel. Most képzeljétek el a karamellizált alma ízét némi kókusszal vegyítve, mindezt egy selymes, melengető italban… Megvan? Na, ez ilyen 🙂

 

Hozzávalók:

2 alma

1 ek méz

1 kk őrölt fahéj

2 dl víz

2 dl kókusztej

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és kockára vágjuk.

Egy serpenyőben a forró mézre dobjuk az almát a fahéjjal, megforgatjuk, majd aláöntjük a vizet és puhára pároljuk.

Közben a kókusztejet is felmelegítjük, majd az almához öntjük és simára turmixoljuk.

 

 

Még több smoothie receptet ide kattintva találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://www.kifoztuk.hu/receptek/alkoholos-alkoholmentes-italok/item/sueltalma-smoothie-recept

Dobd fel a teádat, forralt borodat!

Dobd fel a teadat

 

Amikor hűvösre fordul az idő, egyre jobban esik egy forró teával vagy forralt borral bekuckózni. Fogj a kezedbe egy jó könyvet, egy meleg pléddel takarózz be, gyújts meg egy gyertyát és élvezd, hogy lazíthatsz és nem kell kimenned a hidegbe.

A forró italunkat feldobhatjuk egy nagyon egyszerű díszítéssel. Egy almát szeletelj kb 1 cm vastag szeletekre, majd sütikiszúró formával vágd ki a kívánt alakzatot. Én most a csillagot válaszottam, de lehet karácsonyfa vagy akár szív is. A lényeg, hogy férjen bele a bögrébe 🙂 Rakj egyet az italodba, egyet a pohár szélére tűzve. Az alma íze egy leheletnyit hozzá is ad a teáéhoz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Almacsillag

Almacsillag

Almacsillag

 

Almás-camembertes-diós melegszendvics

almas camembertes dios melegszendvics,

 

 

Ha meghalljuk, hogy melegszendvics, akkor legtöbben májkrémes, esetleg pizzás szendvicskrémre gondolunk, jó alaposan megszórva sajttal. Hát, sajt ezen is van, bár camembert és az íze igazán különleges, édes és sós is egyben. Ezt nagyon jól kiegészíti a tetejére szórt megpirult dió.

Na és mi egészíti még ki? Egy-egy pohár finom rosé. Én a borok közül a rosét kedvelem a legjobban, ha iszom, akkor szinte csak ilyet.  Az ugye elterjedt, hogy nyáron egy finom rosét iszunk, akár fröccs formájában is, de télen sem érdemes mellőzni ezt a bortípust. Minden olyan ételhez passzol, ami könnyedebb, nem erőteljes fűszerezésű, pl. szárnyasokhoz, halakhoz, rákokhoz, olasz ételekhez, salátákhoz, gyümölcsös édességekhez, szendvicsekhez. Én ugyan nem értek a borokhoz, nekem szinte hihetetlen, hogy a hozzáértők mennyi ízt, illatot kiéreznek egy-egy korty borból, de amikor egy ilyen borászcsapattal voltam Nagygomboson, a Mátra lábánál levő borászatban, ők is abszolút elismeréssel nyilatkoztak a boraikról. Én pedig annyit tudok hozzátenni, hogy ízlik, ami a “mezei” borkóstolók számára a legfontosabb 🙂 A Nagygombos Rosé Cuvée és Kékfrankos Rosé mellett szerintem ne hagyjátok ki a Gróf Grassalkovics Gamay Noir Rosét sem, ami a borászat büszkesége, ennek más színe, illata, zamata van, mint a többi rosénak.

 

Hozzávalók: 

2 szelet rozsos kenyér

1 közepes alma

4 dkg camembert

3 dkg dió

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A kenyérre halmozzuk az almát, rá szeletben a camembert-t és szórjuk meg dióval.

Pár perc alatt meggrillezzük vagy sütőben sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

almas camembertes dios melegszendvics

image

image

image

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/almas-camembertes-dios-melegszendvics

Olimpia – a világ legnagyobb gasztroeseménye

rio olympic restaurant

 

Ha az olimpia szót halljuk, nyilván senkinek sem a gasztroesemény szó jut róla eszébe elsőre. De talán sokadikra sem.

Pedig, ha belegondondolunk, ennyi embert, sportolót etetni nem kis feladat.

A riói olimpia augusztus 5 és 21 között, majd a paralimpia szeptember 7 és 18 között zajlik, de a versenyzők és csapatuk már korábban megérkeznek.

200 országból 10500 sportoló és 7000 kísérő vesz részt a játékokon. Az olimpiai falu lakóit 2500 fős konyhai személyzet szolgálja, előreláthatólag 250 tonnányi étel fog elfogyni.

 

rio olympic restaurant

 

Miért speciális ez a “gasztroesemény”?

Először is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ételek egészségesek, biztonságosak és vegyszermentesek legyenek.

r2

A legkülönbözőbb sportokat űző embereket kell kiszolgálni, akik már a felkészülés idején is, de a versenyidőszakban meg pláne speciális étrendet, diétákat tartanak. Nyilvánvaló, hogy más mennyiségű ételt eszik egy 50 kiló alatti tornászlány és egy súlyemelő. Más a kalóriatartalom, más a szénhidrát, zsír stb. összetétele. Például egy tornász napi 1200 kalóriát fogyaszt el, egy maratoni futó 3000-3500-at, egy triatlonista 6000-et, és “legendás”, hogy a pekingi olimpián Michael Phelps úszó akár 10-12000 kalóriát is! Amiben ráadásul csupa olyan étel van, amit egyébként senkinek nem ajánlanának (pláne ekkora mennyiségben), pl cukorral megszórt pirítós, csokis palacsinta, szendvicsek stb. Hmm, azért neki bejött a dolog! 🙂 De nyilván a bevitt kalóriát el is égette az edzésekkel, úgyhogy nem kell irigyelni, hogy bezzeg ő mindent megehet és nem is látszik rajta!

Sportágon belül is mindenkinek másfajta étel válik be a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

Egyre több a különböző ételekre allergiás versenyző, készíteni kell gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes stb. ételeket is.

A világ különböző pontjairól érkező embereknek eltérő étkezési szokásai, eltérő ízlésük van, ezeknek is meg kell felelni. De azért igyekeznek a rendező ország konyháját is bemutatni. Mondjuk a pekingi olimpia idejére például az élelmiszerbiztonsági hivatal levetette a szállodák, éttermek étlapjairól a kutyahúst. :-O 

rio olympic restaurant

Meg kell felelni a vallási előírásoknak, kell lenni kóser, halal ételnek is.

A versenyzők a verseny napján már mást és máshogy esznek, mint az előtte levő napokban.

A paralimpián résztvevőknek speciális igényeik lehetnek az étkező részek, evőeszközök stb. kialakításánál, gondolni kell a mozgássérült, végtaghiányos vagy éppen a látássérült versenyzőkre is.

Na és kik esznek még többet, mint Phelps? Hát, a a díjugrató lovak! Bár nem sokkal többet, ők 19000 kalória körül 🙂 Nos igen, ők is versenyzők, az ő étrendjükre is figyelni kell, pormentes, fűfélékből álló takarmányt kapnak.

 

rio olympic restaurant

Az étkezde hatalmas, 24700 nm-es, ahol az egy nm-re jutó érmesek száma kiemelten magas 🙂 Itt az egymással “harcban állók” is egy asztalnál tudnak beszélgetni, sztorizgatni. A reggeli mindig kicsit csöndesebb, próbálnak a versenyzők koncentrálni az előttük álló eseményekre, az este azért már oldottabb.

rio olympic restaurant

 

 

Nézd meg, te milyen ételekkel készülhetsz az otthoni olimpianézésre!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Ezzel a bejegyzéssel indulok az Allianz Biztosító blogversenyén, ha tetszett a bejegyzés, szavazzatok rám! 🙂 Köszönöm!

 

 

Forrás: 

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120812-mit-esznek-az-olimpikonok.html

http://www.rd.hu/Mit_esznek_az_olimpikonok

http://www.borsonline.hu/celeb/peking-leveszi-a-kutyahust-az-etlaprol-az-olimpia-idejere-sokkolo-kepek/388

https://hu.wikipedia.org/wiki/Olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kok

https://www.rio2016.com/en/news/athletes-at-rio-2016-olympic-and-paralympic-village-to-be-offered-a-taste-of-brazil

Almás-diós smoothie

almás-diós smoothie

 

 

Ha valamilyen könnyedebb reggelire vágysz, igyál egy “testesebb” smoothie-t, amiben nem csak gyümölcs van, hanem zabpehely és dió is!

 

Hozzávalók:

1 közepes alma

1 banán

1 marék dió

2 ek zabpehely

kb 2,5 dl víz

őrölt fahéj

 

Elkészítés:

A diót és a zabpelyhet párszor megforgatjuk a turmixban, hogy apróbbra legyenek darálva.

Az almának kivágjuk a magházát (nem kell meghámozni), a banánnal és a vízzel a zaphelyhez öntve turmixoljuk.

Ez így elég sűrű, ráadásul ha nem isszuk meg rögtön, akkor tovább sűrűsödik, lehet bele több vizet is tenni (vagy a víz helyett akár tejet is).

A tetejét megszórhatjuk őrölt fahéjjal.

 

Szereted a smoothie-kat? Próbáld ki a kiwis-banánost és a grapefruitos-banánost is!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakoz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Almás-diós smoothie

Almás-diós smoothie

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!