Konyhalál

Melyik a jó dinnye? – ezután applikációval fogsz dinnyét venni!

 

Nyáron alig várjuk, hogy eljöjjön a dinnyeszezon. Isteni a jól lehűtött gyümölcsöt egymás után nyeldesni, míg aztán majd’ kipukkanunk tőle. Az éjjeli WC-re rohangáláskor meg megfogadjuk, hogy soha többet nem eszünk belőle ennyit egyszerre. És ezt tartjuk is. Egészen másnapig 😀

De honnan tudjuk vásárlásnál, hogy melyiket válasszuk? Te is kopogtatsz?

 

Régen ugye volt a lékelés, amikor azzal az eladó azzal a speciális kerek késsel kianyarított egy jó darabot, átadta, az egész család végigkóstolta és rámondta az áment. Vagy nem. Pár éve azonban a lékelés már nemigen létezik. Nem tiltották be, de az ezzel kapcsolatos higiéniai előírásoknak nehéz megfelelniük a kereskedőknek. És persze ők is jobban járnak, ha egy dinnye sem lesz a lékelés után a visszautasítás áldozata…

Akkor mi alapján válasszunk?

Magyarországon nyáron nemzeti sporttá válik a dinnyekopogtatás. De tudjuk-e, hogy mit kell hallanunk vagy csak püfölünk? 🙂

Azt mondják, hogy a kopogtatásnál kongó , kissé visszhangzó, rezgő hangot kell hallanunk, akkor nem fogunk csalódni. Ha tompa, puffogó a hang, akkor valószínűleg kásás a belseje.

Másik módszer a kacs megfigyelése. Ha ez teljesen elszáradt, és a környező szőrök is lepotyogtak, az azt jelzi, hogy a példány régóta áll a standon. Ha zöldes, nem túl száraz, és még némi mézgafolyás is látható rajta, akkor az áru friss. De az érett dinnye szára még a földön elszárad, és ilyenkor a termés könnyen leszakítható a szárról. Mivel a dinnye nem utóérő, ezért nem mindegy, hogy az érés mely szakaszában került leválasztásra. Ezért a száradt szár azt is jelezheti, hogy jókor került felszedésre a gyümölcs és azt is, hogy régóta ott áll a pulton. 

A minél nagyobb, annál jobb elve a dinnyénél is bejöhet, de inkább a szezon elején.

Brit tudósok… ja, nem! Magyar tudósok, azaz egy szegedi fizikuscsoport tudományos útra vitte az ütögetős vizsgálatot. Különböző dinnyéket vizsgáltak, melyeket szintén a kezükkel kopogtattak, viszont az eredményt mikrofonnal rögzítették, majd elemezték a hangerő, a frekvencia és az édesség közötti összefüggéseket. Ők is hasonló megállapításra jutottak, az a dinnye jobb, amelynél mélyebb hangot hallunk ugyanolyan ütögetésre. Azt ajánlják, vigyünk magunkkal a dinnyevásárláshoz abszolút hallású ismerőst, ő biztosabban fel fogja ismerni a 150 Hz körüli “édes” hangot 🙂

 

Nincs kéznél egy ilyen ismerős? Semmi probléma! Csak töltsd le ezt a dinnyeédességmérő” applikációt és biztos lesz a jó választás! Mert ilyen is van…

 

 

Szeretnéd a dinnyét kreatívan tálalni? Itt van 35 szuper ötlet rá!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 

http://kertesz.blog.hu/2012/07/21/dinnyefortelyok

http://index.hu/tudomany/2011/08/26/erdemes_a_dinnyet_kopogtatni/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!