Konyhalál

Sós négyes

 

Ez tulajdonképpen a klasszikus sós perec, csak annál sokkal jobb.

Hogy miért jobb? Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de a perec formázása nekem túl macerás, egyszerűen nem tudok olyan hosszú tésztarudat sodorni, hogy egy normális perec kijöjjön belőle. Másrészt nem túl gazdaságos sütni, 2 perec ferne max egy nagy tepsibe. És magunkkal vinni sem praktikus, ha a munkahelyen szeretnénk tízóraizni belőle, a boltinál pl. össze is kell törnöm, hogy beleférjen egy zacskóba. Ja, én én a puhább részeket szeretem jobban és mivel ezek egymás mellett sülnek, a hosszanti részeken több lesz a puhaság. Szóval ezután lehet, hogy nem is fogom strapálni magam pereceléssel (bár ki tudja… :)), ez a sós négyes nekem abszolút bevált!

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

1 ek cukor

fél ek só

0,7 dl olaj

sós mázhoz:

1,5 ek liszt

1 ek só

kevés víz

 

 

Elkészítés:

Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A többi hozzávalók hozzáadva alaposan összegyúrjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

16 egyenlő részre osztjuk, egyforma hengerek sodrunk belőle, 4-4 darabot egymás mellé teszünk sűtőpapírral bélelt tepsibe.

200 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg enyhén elkezd színesedni.

Közben a mázhoz a liszthez és sóhoz annyi vizet adunk, hogy sűrűn folyós legyen.

A forró rudakra csorgatjuk a mázat és néhány percre visszatesszük még a sütőbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Forrás: https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/11/sos-negyes.html

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!