Konyhalál

Gesztenyepüré sajttorta

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

 

Szereted a gesztenyepürét? És a sajttortát?

Mit szólnál a kettőhöz együtt? 🙂

Ez a torta egy játékfelhívásra készült, miszerint ha már New Yorknak van egy New York cheesecake-je, akkor Budapestnek is legyen egy Budapest cheesecake-je, erre vártak különböző megoldásokat. Szerintem a gesztenyepüré nagyon tipikus desszert Magyarországon, így találtam ki, hogy legyen a sajttorta is ilyen. Beküldtem, aztán pár nap múlva jött egy e-mail, melyben megírták, hogy a szervezőknek annyira tetszett a szervezőknek a recept és a fotó, hogy ezt tartották azon a héten a legkreatívabbnak és legínycsiklandóbbnak és ki szeretnék tenni a facebook oldalukra. Aztán nem tették ki az oldalra és a játékban az legjobb 11 közé sem került be (az első helyezettet még nem hirdették ki). Nem tudom, mi történt időközben…

A torta krémrésze mennyei gesztenyés, tényleg, mintha puha gesztenyébe harapnánk, a tetején pedig ott a “tejszínhab”, ami persze tojásból van, de jól imitálja a kis “felhőket” a gesztenyehegy tetején 🙂

 

 

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

6 dkg vaj

11 dkg darált keksz

gesztenyés részhez:

25 dkg krémsajt vagy mascarpone

20 dkg gesztenyepüré

1 dl tejföl

6 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 ek liszt

2 tojás

habhoz:

2 tojásfehérje

6 dkg cukor

 

Elkészítés:

A sütőformába alulra sütőpapírt teszük, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.

Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt elősütjük.

Közben a krémsajtot/mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.

Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Én nagyjából eloszlattam a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formáztam ilyen kis borzasra. A sütőbe a lenti részre raktam, hogy ne égjen meg a hab rajta. Kb 20 percig volt a sütőben, közben figyeltem, hogy ne égjen, barnuljon meg túlzottan a habréteg.

Kihűlve szeleteljük.

 

 

Szereted a gesztenyés sütiket? Kóstold meg ezeket is:

fekete-fehér gesztenyés torta

gesztenyés pavlova

gesztenyés-meggyes rétes

mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

gesztenyés krémes sütés nélkül

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheescake

Gesztenyepüré sajttorta Budapest cheesecake

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!