Konyhalál

Lemonopita – görög citromos pite

lemonopita görög sütemény

 

 

 

Egy újabb “savanyúság” 🙂 Nyáron pont az ilyenek kellenek, a citromos sütemény nagyon jól esik a melegben. Ráadásul ezt nagyon egyszerű elkészíteni és az az alapanyagok is olcsók és valószínűleg akad belőlük mindenkinek a kamrájában. 

Készítsd el te is és ezt eszegetve emlékezz a nyaralásodra vagy álmodozz egy görög útról!

 

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
20 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
1 citrom lereszelt héja + a fél citrom leve
csipet só
sziruphoz:
2-3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg cukor
3 dl víz


Elkészítés:

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, cukrot, sót és a citrom levét és héját.
Ehhez adjuk a liszt, búzadara és szódabikarbóna keverékét.
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük (én egy 20×30 cm-es tepsiben sütöttem).
160 °C-ra előmelegített sütőben 30-45 percig -tűpróbáig – sütjük.
Ha betettük a sütőbe, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat összeforraljuk pár percig.
Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át teljesen az aljáig.
A szirup felét forrón ráöntjük és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni egy negyed órát.
Utána ráöntjük a szirup maradék részét, amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

 

 

Kóstolj görög süteményeket: bugatsát és galatopitát, csak a nevük bonyolult, az elkészítésük nem! 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre (itt, jobbra), ne maradj le semmiről! 🙂

 

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

lemonopita görög sütemény

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Úgy érzem, kénytelen leszek ezt a jó kis savanyúság receptet lementeni magamnak :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!