Konyhalál

Kipróbáltam a gluténmentes étrendet

gluténmentes étrend

 

 

Miért?

Régóta elég sűrűn fáj a fejem, az egyik orvos javasolta, hogy próbáljam ki a gluténmentes táplálkozást.

Utánaolvastam, valóban lehet a fejfájás (is) a tünete a gluténérzékenységnek, plusz még a fáradékonyság, alvászavar is stimmel. Ezenkívül néha a reggeli után (ilyenkor ettem főleg kenyeret/péksütit) olyan fura érzés volt valahogy a torkomban (fura, hogy nem a gyomromban), de ez nem minden esetben és erre azt mondta rögtön a gasztroenterológus, hogy ha érzékeny lennék, akkor nem ilyet éreznék. Mindenesetre egy próbát megért.

Hogyan?

Tudom, hogy akiről kiderül a gluténérzékenység, annak nagyon kell figyelnie, hogy egy morzsa, lisztszemcse se kerüljön a közelébe, dobálhatja ki pl az eddig használt fakanalat és kifejezetten gluténmentes ételeket szabad csak fogyasztania.

Én nem űztem ilyen hardcore módon, a konyhai eszközöket továbbra is használtam, olyan ételeket ettem, amelyeknek az összetevői között nem volt gluténtartalmú dolog feltüntetve, de nem feltétlenül voltak gluténmentes felirattal ellátva. Illetve olyan is előfordult, ha nem otthon kajáltam, hogy pl a panírozott húsra volt téve a nekem készített natúr hús, tehát keresztszennyeződésben volt részem. Így nem tudom, hogy mennyire értékelhető a diéta. 2 és fél hónapig étkeztem így.

Nehéz volt?

Tulajdonképpen nem annyira (bár ha teljesen szigorúan vettem volna, akkor egészen biztosan az lett volna). A nehéz része a reggeli volt, illetve ha elutaztam vagy beültünk valahova.

Reggelire általában puffasztott rizsszeletet ettem vajjal, sajttal, kolbásszal, ilyesmivel. Kétszer vettem gluténmentes tartós kenyeret, hát, az valami ritka sz@r volt! Az íze, a szaga, az állaga, mind borzalmas… Frissen készült pékáru lelőhelyet nem találtam a közelben, így ilyet nem tudtam kipróbálni. Kétszer sütöttem ilyen lepénykenyérszerű valamit, az sem ízlett. Kenyérsütésre alkalmas/ajánlott lisztkeveréket sem találtam útbaeső helyen, pedig Budapest belvárosában is mászkálok.

Ha valahova mentem, akkor fel kellett készülni előre, vagy vinni magammal kaját, étteremnél előre csekkolni az étlapot, volt, hogy inkább másikat javasoltam, ahol jobban tudtam választani. És én még ugye nem is kifejezetten gluténmentes éttermekben jártam.

A legnehezebb furcsa módon a strandon volt, ahol ugye “muszáj” enni, egy fél lángosra majdnem elcsábultam. Vagy egy gofrira. Vagy egy hambira. Vagy egy hekkre. Grrr, mindenben van liszt! De aztán erős voltam és sült krumplit ettem (amit nyilván ugyanabban az olajban sütöttek meg, mint a lisztes, panírozott cuccokat, szóval az is tiltólistás lenne).

És a blogon a sütik?

Észrevettétek a változást? Szerintem nem nagyon. Egyrészt volt még egy-két régebbi bejegyzés, amit közben élesítettem, másrészt egyik azóta készített süti sem volt extra egészséges-mindenmentes kategória, csak éppen vagy nem volt bennük egyáltalán liszt vagy csak kevés, amit én gluténmentes lisztekkel helyettesítettem. Azon kívül, mivel nekem is fontos volt, kiemeltem a leírásokban, hogy gluténmentes a recept, mert szerintem egyre többen keresnek ilyen típusú sütiket.

gluténmentes süti

Mi hiányzott a legjobban?

Egy jó, puha tésztájú, gőzölgő pizza …

Lett eredménye?

Úgy tűnik, nem. Hogy ez most a nem “igazi” gluténmentességnek köszönhető vagy az én extrán viselkedő fejfájásomnak, nem tudom … Kevesebbet fáj, de párhuzamosan használtam/csináltam más dolgokat is, szóval, ki tudja…

A továbbiakban azért próbálom a gluténszegény táplálkozást folytatni, tehát ahogy lehet, csökkenteni a glutén mennyiségét, de azért bele fog férni a rántott sajt vagy a sütik (ha én sütöm, akkor azért lehet, hogy egy részük inkább mentes lesz). Bár nem tudom, így van-e értelme a dolognak 🙂

Valamire jó volt?

Fogytam kb 1,5 kilót 😀

Kicsit tudatosabban ettem – ez nem azt jelenti, hogy nem ettem egészségtelen dolgokat, mert ettem, de meg kellett “tervezni”, hogy legyen nálam “életmentő” kaja, ha éhen akarok halni, mert ugye az nem játszott, hogy beugrok a pékségbe vagy veszek pár fornettit vagy egy pizzaszeletet. A nasi főleg aszalt gyümölcs volt, azzal kihúztam, amíg haza nem értem. 

 

Akinél kiderült a gluténérzékenység, tartsa be teljes mértékben a diétát, csak gluténmentes ételeket fogyasszon, nem úgy, mint én!

 

Nektek milyen tapasztalataitok vannak/voltak, amikor elkezdtétek?

 

Gluténmentes receptekért katt ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!