Konyhalál

Jeruzsálemi túrótorta

jeruzsálemi túrótorta

 .

 

Megakadt a szemem ezen a “nemnormális” (értsd: nem hagyományos) sütin, volt is otthon kuszkusz … Gyorsan el is készültem vele.

Olyan lesz, amilyet még nem ettél! Különleges, nagyon finom, ki kell próbálnod!

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
tésztához:
2,5 dl kuszkusz (a legtöbb piacon, bioboltban, nagyobb élelmiszerboltokban kapható)
5 dl forró víz
1 cs só
5 dkg vaj
2 tojás
1 ek méz
túrótöltelékhez:
50 dkg túró
1 doboz Philadelphia sajtkrém vagy 12 dkg mascarpone vagy 12 dkg natúr vajkrém
2 tojás
1 narancs reszelt héja
3 ek méz
sziruphoz:

1/2-1 narancs leve
5-6 ek méz
tetejére:
dió, mandula, pisztácia

 

Elkészítés:
A kuszkuszt leöntjük forró vízzel, hozzáadjuk a sót, vajat és a mézet és lefedjük kb 20 percre. Megvárjuk míg kihűl, azután hozzáadjuk a tojásokat.
A túrótöltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.
A forma aljába sütőpapírt szabunk, erre simítjuk a kuszkusz felét, erre a túrót, majd óvatosan a kuszkusz másik felét. Kissé nehezen lehet eloszlatni, próbáljuk kis darabkákat egyenletesen a túróra tenni. Erre jöhet a dió/mandula.
200 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
A sziruphoz keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy sűrűn folyós legyen, tálaláskor öntsük a szeletekre.

 

Ha szereted a túrós sütiket, nézelődj ezek között is: 

túrós tejespite

mikrós túrótorta

lila vargabéles

túrós-málnás rétes

sütőben sült sajtos túrófánk

vaníliás krémtúró házilag

 

 

Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a Blogkövetésre a heti hírlevélért, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

 

jeruzsálemi túrótorta

 

jeruzsálemi túrótorta

 

 

Forrás: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2012/02/jeruzsalemi-turotorta.html

 

 
 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. cvitamin says: (előzmény @Linyah)

    Most látom, hogy valami összekeveredett a hozzászólásomban:-
    Most eszembe is jutott, hogy kétszer próbálkoztam írni és a gép ördöge valamit elrontott.
    10 év óta diétázom inzulinrezisztencia miatt. Nagyon sok zöldséget fogyasztok és az egyik kiegészítője ételeimnek a kuszkusz, köles, hajdina, stb…
    A zöldséget megpárolom. Mindig gyöngyhagymás, vagy lila hagymás oliva olajon. Brokkoli, cukkini, padlizsán, karfiol, sárgarépa, zöldbab , főtt gyöngybab, stb. Természetesen ezeket nem mind egyszerre, mikor, mi van kéznél. A kuszkuszt húslével elkészítem és elkeverem a kész, párolt zöldséggel. Tálaláskor csak a tetejére teszem, ki hogyan szereti, vesz magának belőle. Gyakran aprítok a zöldségbe sonkát is, vagy maradék csirkemellet.
    A cafeblogon, ha van időd, rákereshetsz a “Fitneszanyu” blogjára. Ott pedig a rólam szóló írására: “Egy fitnesz nagyi – Éva”. Elmondom, hogyan tértem át és miért az egészséges táplálkozásra.
    Szép vasárnap délutánt neked és vidám napokat!

  2. Köszönöm szépen, jó étvágyat hozzá! 🙂
    (Nekem koretként nem sikerült eddig túl fantáziadúsan elkészítenem … :))

  3. cvitamin says:

    Nagyon jó recept. Évek óta használom a kuszkuszt, néha desszertnek is, de ez fantáziadús és nagyon finom, Évek óta fogyasztjuk a kuszkuszt, de eddig nekem ez nem jutott eszembe! Holnap elkészítem. Köszönöm és szép vasárnapot!

  4. “Rendes” kajákat lusta vagyok csinálni, ezért vettem, mert köretnek nagyon kényelmes és gyors elkészíteni.

  5. Nyammm says:

    DE jó nekem is van otthon kuszkusz és még sosem használtam:) Szerintem ez lesz az első nekifutásom:)Köszi:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!