Konyhalál

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

 

Életem egyik legpuhább pogácsája!

Érdekes módon a másik legpuhább is zöldséges, bár inkább mondhatnám, hogy “narancsságos”, merthogy az meg répás!

 A receptet Nyammm Zsófinál találtam, aki fantasztikus dolgokat süt, egyszer már személyesen is találkoztunk egy cupcake tanfolyamon. Szóval nála megláttam, délután már sült is hozzá a tök 🙂

És tök jó. Tényleg. Az ízén nem érződik a sütőtök, viszont csodálatos színt és állagot kap tőle a pogácsánk.

 

 

Hozzávalók:

45 dkg sütőtökpüré

10 dkg vaj

10 dkg tej

3 dkg élesztő

38 dkg liszt – ennél lehet, hogy többet fog felvenni

1 tk cukor

2 ek só

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben.

A vajat összemorzsoljuk a liszttel és sóval.

Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az élesztős tejet.

Összedolgozzuk egy közepesen lágy tésztává (ha nem áll össze, mehet bele liszt, ha esetleg túl száraz, akkor sütőtökpüré).

Egy órán keresztül kelni hagyjuk.

Ezután kilisztezett deszkán kinyújtjuk, párszor egymásra hajtjuk oldalról és felülről is, kinyújtjuk, megint hajtjuk, megint kinyújtjuk kb 2 ujjnyi vastagságúra (én 3-ba hajtottam oldalról és felülről is, ezt még egyszer ismételtem).

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.

A tetejét megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal, megszórhatjuk ideális esetben tökmaggal (én elfelejtettem venni, úgyhogy szezámmagos lett, de akár “üresen” is maradhat).

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

Próbáld ki a narancsos sütőtöktortát, a sütőtökös almás-kekszes sütit és a sütőtökgolyót is vagy válogass a sütőtökös KözösKedd-re beküldött receptek közül!

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is, illetve feliratkozhatsz a blogon jobb oldalt a Blogkövetésre a heti hírlevélért, amely a heti friss behegyzéseket tartalmazza.

 

 

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!