Konyhalál

Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt

hamis marcipán

 

Szerintem sokan vagyunk, akik imádjuk a marcipánt. De sajnos a mandula ára miatt ez nem túl olcsó édesség.

De most pár hozzávalóból kb. 10 perc munkával készíthetünk az igazihoz nagyon hasonló ízű (akinek nem mondtam meg, azt gondolta, hogy igazi marcipánt eszik ) hamis marcipánt.

Volt már erről egy bejegyzésem vállalhatatlan fotóval, ott szaloncukor készült belőle karácsonyra. Azóta számtalanszor elkészítettem, pl. ez került az anyu-tortára, a nyuszi muffinra bevonatként és a pöttyös piskótatekercsbe töltelékként is, ebből készültek kis almácskák a marcipános almatortára. De Anyu már mondta, hogy vihetnék haza csak úgy, tömbben is, nem is kell sütni hozzá feltétlenül 🙂

Aki – velem együtt – a pénzügyei területén megfontolt, spórolós és igyekszik olcsóbban kihozni azt, amit lehet, annak ez egy nagyon jó alternatíva lehet. A marcipán ára esetében én is felszisszenek néha, úgyhogy nagyon örültem, amikor rátaláltam erre, kb 60 dkg-nyi “marcipánunk” lesz 500 Ft-ból, megéri, ugye? 🙂 És az olvasói visszajelzések alapján az ár egyáltalán nem megy a minőség rovására, a többség nagyon szereti, gyönyörű torták képeit küldték nekem ennek a receptnek a felhasználásával.

Nem mellesleg időközben kiderült, hogy mandulaallergiám van, így ezt büntetlenül fogyaszthatom, míg az igazi már nem ajánlott.

 

Hozzávalók:

1 dl tej

35 dkg cukor

10 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12,5 dkg vaj/margarin

2 tk átlátszó mandulaaroma

gyúráshoz:

porcukor és keményítő kb. fele-fele arányban

 

Elkészítés:

A tejben a cukrot addig főzzük, amíg el nem olvad.

Ezután több részletben felváltva adagoljuk a kétféle lisztet, folyamatos kevergetés mellett. A végén egész sűrűn folyós lesz és “puffogni” fog. Ilyenkor még kisebb lángon 1-2 percig kevergessük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda.

A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat/margarint és a mandulaaromát. Ettől egy kissé meglágyul a masszánk. Ha nem beburkolni (tehát kinyújtva ráteríteni a marcipánlapot a tortára), hanem bevonni (mint egy krémmel) szeretném, akkor ezen a ponton lehet megtenni, a massza elég szépen elterül, nem recés késsel szépen el lehet egyengetni. Ha kihűl, szilárdul rajta a massza. Még melegen lehet pl. piskótatekercsbe töltelékként is betölteni.

 

Hamis marcipán

 

Várunk, míg lehűl és utána a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Itt keményedik, szilárdul, de azért nem lesz olyan gyúrható állagú, mint a marcipán. Ehhez keményítő és porcukor kb. fele-fele keverékével kell átgyúrni, ez attól függően változhat, hogy mennyire lett lágy a masszánk hűtés után, illetve a készítendő figurák, díszek milyenségétől.

Ételfestékkel jól lehet színezni, legegyszerűbb akkor, amikor a mandulaaromát is beletesszük, még folyékony állapotában. De lehet utólag is, akkor alaposan össze kell gyúrogatni, hogy egyenletes színt kapjunk. Lehet cukrozatlan kakaóporral is színezni, ezek a kis rózsák is így készültek.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is itt 🙂 és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

Hamis marcipán

 

hamis marcipán

 

 

 

 

Forrás: http://florakonyha.blogspot.hu/2011/12/hamis-marcipan.html

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Beatrix Prétyi says:

    ja bocsi, szilárd bevonásra szerettem volna, most reggelre valamennyire jó lett ,de még gyúrtam hozzá porcukrot 🙂

  2. Beatrix Prétyi says: (előzmény @Linyah)

    igen , ez volt itthon 🙂 kaptam, gondoltam jó lesz.
    Mennyi keményítő és porcukor kell hozzá? mennyi lesz kb a tészta ha kész ? köszi

  3. Gluténmentes tej?
    Állás után szilárdul valamennyire, de azért nem kevés porcukor/keményítő kell hozzá, attól függ, mire szeretnéd használni.

  4. Beatrix Prétyi says:

    Sziasztok, nekem lágy lett a állaga, valamit elrontottam, már összegyúrtam a keményítövel és a porcukor keverékével.Lehet, hogy a gluténmentes tej miatt? válaszokat megköszönom

  5. Ilyenkor segíthet, ha vajas kézzel jól átgyúrod. De alapvetően ezzel azért nehezebben lehet burkolni, mint egy “gyári” burkolóval, ezt bele kell kalkulálni. Én inkább kisebb felületekre, díszekre és akár töltelékként is használom, illetve úgy “burkoltam” vele többször, hogy még meleg, folyékony állapotában leöntöttem a torta felületét és úgy simítottam el rajta.

  6. Orsolya Kacso says: (előzmény @Linyah)

    A porcukor hozzaadasa utan lett szaraz, esetleg az nem gyurtam eleget es tobbet tettem a kelletenel?

  7. Szia Orsi!
    Nem lehet, hogy valamiből (pl liszt) több került bele? Mert a végeredmény sokkal nedvesebb szokott lenni nálam, mint mondjuk egy kész marcipán vagy fondant és tényleg sok porcukrot felvesz ahhoz, hogy formázható legyen. Néha én még a vajból is kevesebbet teszek bele, mint az itt megadott, hogy szárazabb legyen. Vagy az utólagos porcukor hozzáadása után lett túl száraz?

  8. Orsolya Kacso says:

    Szia! Elkeszitettem es valamit elrontottam, mert nagyon szaraz lett. Sikerult vegul beburkolni a tortat, de mivel nagyon morzsolodott sokkal tobb idot vett igenybe a burkolas.
    Szeretnem kerni a velemenyed es tanacsod az allagaval kapcsolatban, mi lehetett az oka szerinted, hogy ennyire szaraz lett?
    Koszonom!

  9. Kedves Judit! Köszönöm a véleményt, sajnálom, hogy Neked nem ízlett. Mi esszük, csak úgy kanalazva-csipegetve is, de ízléseken ugye nem lehet vitatkozni.

  10. Laub Judit says:

    Sziasztok. Én elkészítettem, de szerintem szörnyű az íze. Ennél sokkal jobb ha fondantba teszek mandula aromát. De akinek ízlik kedves egészségére, ez csak egy vélemény.

  11. Nagy Éva says:

    Szia! Én azt szeretném kérdezni,hogy mennyi a súlya a masszának,ha készen van? Köszönöm szépen a választ! 🙂

  12. Szia Éva!
    Ez hamis marcipán, annak az ízéhez kell a mandula(aroma).
    Más aromával nem próbáltam, az állaga nem fog változni, gondolom, az íze sem lesz rossz vaníliásan, de nem próbáltam még.

  13. Éva Kósáné says:

    Szia!Azt szeretném kérdezni,hogy átlátszó mandula helyett lehetne e vanilia aromával készíteni.

  14. Molnárné Szellő Orsolya says: (előzmény @Linyah)

    Köszönöm válaszod! 🙂

  15. Szia! Én a tej miatt nem mertem eddig sokáig tárolni, pár nap alatt megettük. Ami kimaradt, abból kakaóporba forgatva lehet pl. “marcipánburgonya”. Lehet, hogy valamikor megcsinálom vízzel is, úgy még nem próbáltam, hogy működik-e, de tovább lenne eltartható.

  16. Molnárné Szellő Orsolya says:

    Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy ha marad ki a marcipán masszából, akkor tudom-e tárolni? Meddig és hogyan?

  17. Szia! Igen 🙂 Kiváncsi vagyok a tapasztalataidra 🙂

  18. Nyucóka says:

    Szia 🙂 Most készítettem el. Amint kihűl teszem a hűtőbe. Majd a gyúrás után lehet sodorni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!