Konyhalál

A mi szalagos fánk(unk)

szalagos fánk

 

Anyu főz (süt) rovatunk folytatódik 🙂 Én csak fotóztam és kóstoltam…

A farsangi időszakban mindig készül fánk, néha máskor is. 

 

Ismeritek a fánk történetét?

“Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott….., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. 

Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.” 
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből) 

 

És akkor jöjjön a recept: 

 

“Hozzávalók:

60 dkg liszt

3 kanálnyi porcukor

8 dkg margarin

3-4 dl tej

1 tojás + 1 tojássárgája

1/2 csomag élesztő (3 dkg)

csipet só

1/2 dl rum

 

Elkészítés:

Nálam gyorskelesztőben készül a tészta. Ennek megfelelően írom le a menetet.

A margarint beleteszem a gyorskelesztőbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.

Ha felolvadt a margarin, akkor adom hozzá a porcukrot, a tojást és a tojássárgáját, sót.
Elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt.
Jöhet bele a többi (kb. 3 dl langyos tej és a rum).
Végül belekeverem a lisztet. Lágy (galuska) tésztát kapunk.
Liszttel megszórom a tésztát, ráteszem a gyorskelesztő tetejét és legalább fél órát hagyom langyos helyen (én a mikróba szoktam betenni, amit előtte használtam a tej felmelegítésére, így még langyos a belseje).
Kb. fél óra múlva a gyorskelesztő teteje lepattan – jelzi, hogy kész a kelt tészta. (Ha egy egész órát marad benne, az sem baj.)
szalagos fánk

Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom – szaggatom.

 

szalagos fánk

A deszkán 2 cm-nyi távolságra rakom egymástól a fánktésztákat, hogy a következő fél órában ne érjenek össze a kelesztés ideje alatt (konyharuhával letakarva állnak).
szalagos fánk
Nagyobb edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítek. A tészta közepét ujjal benyomom, a forró olajba teszem úgy, hogy a deszkán alul lévő oldal az olajban felülre kerüljön. Fedő alatt 1-2 perc sütés, majd fordítás következik. A másik oldalt fedő nélkül sütöm 1-2 percig. Ha aranybarnára sült, kéztörlőpapírra kiszedem, majd porcukorral megszórom. (Ha jól sikerül, akkor még szalag is lesz rajta – ha nem, akkor venni kell hozzá a boltban szalagot!)
Lekvárral vagy anélkül – nagyon finom!”
Sütőben sült fánk nutellával töltve – recept itt!
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
szalagos fánk
My beautiful picture
Az udvaron fotóztam, így volt extra érdeklődés is a fánkra 🙂
“Adjál nekem is fánkot!”
“De nincs is a kezedben semmi … :(“
pipik

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!