Konyhalál

Az igazi bejgli

bejgli 
 

My beautiful picture

 

 
Nézegettem a sok bejgli képét, ami felkerült mostanában a blogokra és egyik sem olyan, mint amit anyu csinál a mama receptje alapján. Nem is ettem máshol még ilyet, próbáljátok ki, ez az “igazi”. A tésztája nem szárad ki, puha foszlós marad sokáig. Abszolút a család kedvence, nincs karácsony nélküle.
Nem én sütöttem, hanem anyu, én csak lejegyzetelem a receptet 🙂 
 
 
Hozzávalók (4 rúd bejglihez):
1,2 kg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg olvasztott margarin
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő 1 kanál liszttel, cukorral felfuttatva
kevés rum 
min. 5-6 dl langyos tej
1 nagy evőkanál zsír
Diótöltelék (1 rúd bejglihez!):
25 dkg darált dió
15 dkg cukor
Máktöltelék (1 rúd bejglihez!):
25 dkg darált mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
+ mindkét töltelékhez:
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
1-2 szelet alma, amit a felkent töltelékre reszelünk 
Figyelem! A tészta alapanyaga 4 rúdhoz elegendő, a töltelékeké 1-1 rúdhoz (mert nem mindig fele ilyen, fele olyan töltelékű nálunk)
 
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sót, tojássárgákat, margarint összekeverjük a felfuttatott élesztővel, langyos tejjel összeálltjuk és kevés rumot is adunk hozzá (sűrű galuskatészta állagú legyen).
A majdnem kész tésztához még egy nagy kanál hideg zsírt is hozzádolgozunk, hogy elváljon az edény falától.
Kb. 2 órán keresztül kelesztjük letakarva a tésztát, majd 4 részre vágjuk.
A tölteléket előre elkészítjük: A diót, cukrot kevés vízzel összekeverjük, a mákot 1-2 dl tejben felfőzzük és hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül kevés almát reszelünk hozzá. A töltelék hideg, kenhető legyen. 
A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, tepsibe tesszük Egy tepsibe két rúd kerüljön.
A tetejüket  megkenjük tojással.
1 órát kelesztjük, majd kb 1 órát sütjük – 200 °C-ra előmelegített sütőben fél óráig, majd 160 °C-ra visszavéve a hőfokot még fél óráig.
Kb. 20 perc sütés után sütőpapírral letakarjuk.  
 
 
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
 
 

 

My beautiful picture

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Judit Menczer says:

    Nagyon köszönöm a sok ötletet, receptet! Ki fogok próbálni. a leirtakból. többet is és majd közzéteszem az eredményt! A beigli különösen megragadta figyelmemet. Köszönöm!!

  2. Tivadarne Ani Kosztin says:

    Nekem nagyon tetszik ez a Blog.
    És sokat tanulok belőle .
    Nagyon jó Blog ..gratulálok !!’

  3. gionetta says:

    Ez az! Ez az a fakanállal verős recept, amit nagynéném említett. Ezt mentettem! Köszi! :-))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!