Konyhalál

Fahéjas legyező kalács

20131104 003

 

A Blogkóstoló játék  12. fordulóján Erika blogját, az Életinfót “nyertem” kipróbálásra. Sokáig keresgéltem (olyan sokáig, hogy ezzel a bejegyzéssel már ki is csúsztam a határidőből), mire kiválasztottam a szimpatikus receptet, de aztán Erika hirtelen feltett pár új dolgot, úgyhogy át is írtam a tervet és a fahéjas legyező kalácsát sütöttem meg. Ő birsalmát is tett a tésztájába, amit én is szívesen kipróbáltam volna, de nem volt otthon, úgyhogy ezt kihagytam.

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

6+3 dkg cukor

1 tasak porélesztő (én ehelyett 2 dkg friss élesztőt használtam)

1,5 dl tej

6+3 dkg vaj

2 tojás

1 csipet só

2 ek fahéj

tojás vagy cukros tej a lekenéshez

 

Elkészítés:

Langyos tejbe tesszük a 3 dkg cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet, a 6 dkg cukrot, sót összekeverem, ebbe megy az élesztős tej, majd a tojások és 6 dkg puha vaj.

Alaposan kidagasztjuk és 40 percet meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.

A 3 dkg vajat megolvasztjuk, belekeverünk 3 dkg cukrot és 2 evőkanál fahéjat.

Ezt a tésztára kenjük egyenletesen.

A tésztát felvágjuk 20 db kb. egyenlő négyzetre.

Püspökkenyér formát kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük, hosszanti irányban felállítjuk és egymásra pakoljuk a négyzeteket. Nekem itt nem telt meg a forma, de semmi vész, kicsit állni hagyjuk, majd lefektetve a formát összerázogatjuk s négyzeteket és már ki is töltötte a helyet. Fél órát letakarva pihentetjük.

A tetejét megkenjük kis cukros tejjel.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. A netre feltöltött fotókon láttam, hogy mindenkinek eléggé megég a teteje, úgyhogy én már az elején letakartam sütőpapírral, csak arra nem számítottam, hogy 10 perc alatt “kiugrik” a formából a tészta, mert kétszeresére nő. Szóval egyrészt ledobta a sütőpapírt, másrészt nagyon közel került a “tűzhöz” – szó szerint 🙁 Érdemes alsó rácson sütni és letakarni sütőpapírral (és ellenőrizni, hogy nem bújt-e ki a takaró alól …)

A kalácsot nem kell szeletelni, a “legyező” részeit le lehet tépni könnyen egymásról.

 

20131104 016

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!