Konyhalál

Finn vajas pulla

 

20131027 001

IldiKokki hirdetett a blogján születésnapi játékot, melynek során valamelyik receptjét kellett elkészíteni. Ildi Finnországban él, úgyhogy több édesség leírása is megtalálható nála arról a környékről. Nekem is egy ilyen finomságon (mondhatni FINNomságon haha …) akadt meg a szemem, a finn vajas pullán. Ez egy kelt tésztás sütemény sok-sok kardamonnal.  Na, itt biztos szentségtörést követtem el, mert a kardamont egyszerűen behelyettesítettem fahéjjal. Kardamont még soha nem kóstoltam, szóval nem tudom, mit hagytam ki, de fahéjjal is nagyon finom. Ez lett az eddigi legjobb kelt tésztám! 🙂

 

Hozzávalók:

tésztához:

50 dkg liszt

10 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart belseje

10 dkg vaj

2 dl tej

3 dkg élesztő (friss)

1 tojás

1 púpozott evőkanál kardamon

1 csipet só

töltelék:

5 dkg vaj

kenéshez:

1 tojás

szóráshoz:

5 dkg kristálycukor

 

Elkészítés:

 Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.

A vajat felolvasztjuk és kihűtjük.

A liszthez adjuk a cukrot, sót, kardamont (én fahéjat), majd a tojást, a vajat és végül az élesztőt.

Összegyúrjuk, ezzel egy szép, hólyagos tésztát kapunk.

30 percig letakarva kelesztjük, amialatt nagyra fog nőni a tészta.

A tésztából kb. félzsömlényi gombócokat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk.

A közepükbe ujjal mélyedést nyomunk.

A vajat felvágjuk annyi részre, mint amennyi gombócunk van és a közepükbe tömködjük.

Megkenjük tojással őket és megszórjuk cukorral (ez a cukorszórásos mozzanat nálam sajnos elfelejtődött (kb. éjfélkor jutottam idáig, lehet, hogy kellett volna egy amPULLA kávé már … :))

Hideg sütőbe rakjuk és 180 °C-on 15 percig sütjük. Ezután egy kicsit hagyjuk a tepsiben állni a pullákat, mert a vaj még folyós lehet. De már csak pár PULLAnat és kóstolhatjuk! 🙂

 

Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂

20131027 009

 

20131027 013

 

 

20131027 016

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!