Konyhalál

Medvehagymás bagett

 

A bagett a nevét a hosszúkás, bot alakjáról kapta. 
A Wikipedia szerint kétféle elmélet is van az eredetére, az egyik szerint egy bécsi üzletember ismertette meg a franciákkal az akkor még kerek formájú baguette-et, a másik szerint egy lengyel pék speciális tésztagyúrási technikájának eredménye.
Fő összetevői a búzaliszt, víz, élesztő, só, ezekből hosszú kelesztési idővel készül a szabály szerint 5-6 cm átmérőjű, kb 60 cm hosszú kenyér.

Sajnos Franciaországban nem jártam még, de Tunéziában nagyon sokat láttunk bagettet cipelő embereket. Általában mindenkinél több darab volt és sokszor csak úgy a hónuk alá csapva vitték. Vagy így 🙂

Hozzávalók:
90 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek só
0,6 dl olívaolaj
0,55 l víz
1 tk porcukor
8-10 levél medvehagyma

Elkészítés:

A vizet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.
Beleöntjük a lisztet és elkezdjük dagasztani.
A tetejét megszórjuk liszttel és langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.
A medvehagymát kis darabokra vágjuk és a megkelt tésztával összedolgozzuk.
4 felé szedjük a tésztát és hosszúkás rudakat formázunk. 
Késsel ferdén bevagdossuk a tetejét.
10 percig hagyjuk még kelni.
Vízzel megkenjük a tetejét.
180 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (nálam kb 30 perc volt).

 

Medvehagymás bagett medvehagymás kőrözöttel

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu/nlkonyha/20091128/3_egyszeru_kenyer_-_probald_ki/

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Hajrá, gyűjtsd be hozzá a medvehagymát! 🙂 Egyébként eredetileg pirított hagymával volt a recept, azt is ki fogom próbálni 🙂

  2. gionetta says:

    Ez elkészítésért kiált! Nagyon jó lehet, így medvehagymával főleg! Meg kellene szállnom a szomszédok kertjét, neki van dögivel ez a fantasztikus növény! Köszi az ötletet! :-))

  3. Süni says:

    Szia!Ha időd engedi nézz be hozzám, díjat kaptál :)http://sunisuti.blogspot.hu/2013/04/blog-post.htmlÜdv.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!